Dostupni linkovi

Sve o kompaniji koja je unajmila Trumpovog advokata


Podaci američke regulatorne agencije nazivaju Columbus Novu "američkom podružnicom" konglomerata ruskog milijardera Viktora Vekselberga.
Podaci američke regulatorne agencije nazivaju Columbus Novu "američkom podružnicom" konglomerata ruskog milijardera Viktora Vekselberga.

Piše: Carl Schreck, priredila: Una Čilić

Političke donacije, porodične veze sa ruskim milijarderima pogođenim američkim sankcijama i uvod u svijet video igrica: ovo su samo neki od razloga zašto se njujorška investiciona firma Columbus Nova u posljednih nekoliko mjeseci suočava sa medijskim ali i i ispitivanjem javnosti.

Kompanija se sada, navodno, našla na radaru američkog specijalnog istraživača Roberta Muellera i njegove istrage u navodno ruskoj umješanosti u američku politku i moguće veze između saradnika predsjednika Donalda Trumpa i Rusije.

CNN i New York Times su izvjestili da su u sklopu Muellerovog istraživanja intervjuisani Viktor Vekselberg, ruski milijarder koji je u aprilu pogođen sankcijama iz SAD, te njegov rođak, izvršni direktor Columbus Nove, Andrew Intrater.

U saopštenju Columbus Nove su naveli da su ranije unajmili Trumpovog advokata, Michaela Cohena, čije su kancelarije prošli mjesec pretresli iz FBI. Trump je osudio pretres i nazvao Muellerovo istraživanje o Rusiji „lovom na vještice.“

Izjava Columbus Nove stigla je nakon što je advokat glumice porno filmova koja tuži Trumpa objavio, 8. maja, dokumentaciju prema kojoj su navodno iz Columbus Nove prošle godine platili oko 500.000 dolara subjektu kojeg kontroliše Cohen.

Postoji par stvari koje je neophodno znati o Columbus Novi, uključujući njihovu vezu sa Rusijom i Vekselbergom.

'Poslovni savjetnik'

U izjavi objavljenoj na njihovom sajtu, iz Columbus Nove kažu kako su unajmili Cohena kao „poslovnog savjetnika u vezi potencijalnih izvora kapitala i potencijalnih investicija u nekretnine i ostala ulaganja,“ ali nisu naveli koliko su mu platili.

Iz investicione firme također poriču da je Vekselberg, koji je pogođen američkim sankcijama u aprilu „koristio Columbus Novu kao alat za plaćanje Michaelu Cohenu.“ Također su dodali da Columbus Nova nikada nije bila „u vlasništvu niti jednog stranog subjekta ili osobe,“ te da su „100 posto u vlasništvu“ američkih građana „od kada su osnovani prije dvadeset godina.“

Michael Cohen, advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa
Michael Cohen, advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa

​„Ni Viktor Vekselberg niti neko drugi van Columbus Nove nije bio uključen u odluku da se unajmi Cohen ili da se obezbjede sredstva za njegov angažman,“ rekli su iz ove kompanije.

Dalje su dodali: „Columbus Nova nikada nije bila, niti je sada, u vlasništvu bilo kakvog stranog subjekta ili osobe,“ uključujući Vekselberga ili Renova Grupu, poslovni konglomerat kojega kontroliše ovaj milijarder.

Vekselbergova 'podružnica'

Prema podacima sa zvaničnog sajta ali i regulatornih podnesaka SAD-a, sa sjedištem u New Yorku, Columbus Nova je kompanija sa privatnim kapitalom, osnovana 2000. godine.

U decembru 2016. iz kompanije su rekli da je imovina kojom upravljaju vrijedna više od 15 milijardi.

Kompanija također ima bliske veze sa Renova Grupom koja je također pogođena sankcijama u aprilu. Iz Columbus Nove su naveli kako je Renova Grupa bila njihov najveći klijent kada je zvanično formirana pod imenom Renova U.S. Management.

Sajt Renova Grupa trenutno je pod obnovom. Ali prethodno na sajtu Columbus Nova je bila imenovana kao kompanija koja je dio Renova korporativne strukture.

Prijava podnesena 2007. godine američkoj Komisiji za sigurnost i razmjenu (SEC) identifikuje Columbus Novu kao „podružnicu kompanija Renova Grupe", jednog od najvećih ruskih strateških investitora u metalurškom i naftnom sektoru, mašinogradnji, rudarstvu, hemijskom, građevinskom, stambenom i komunalnom sektoru kao i finansijskom sektoru.

Vekselbergov 'rođak'

Ista SEC prijava imenuje Intratera, američkog građanina, kao Vekselbergovog „rođaka“. No nedavno, 9. maja na sajtu Columbus Nove, Intrater je identifikovan kao „bivši direktor i aktuelni član izvršnog odbora Renova Grupe.“ Njegova biografija nije bila dostupna na sajtu kasnije toga dana, ali arhivirana verzija stranice ostaje i dalje dostupna.

U 2014. godini Intrater je također služio na nadzornom odboru Akado Grupe, telekomunikacijske kompanije sa sjedištem u Moskvi koja se nalazi u vlasništvu Renove. Intrater nije odgovorio na email zahtjev za intervju u vezi sa poslovanjima Columbus Nove sa Cohenom.

Inauguracijska donacija Trumpu

Prema podacima američke Federalne izborne komisije (FEC) Intrater je donirao 250.000 dolara Trumpovom inauguracijskom komitetu. Prema istim podacima, također je donirao 35.000 za komitet koji je podržavao Trumpovu kampanju. Lista koja je podnesena FEC-u 2013. navodi Renova US Management LLC koji također posluje kao Columbus Nova ili Columbus Nova Technology Partners, kao Intraterovog poslodavca. U junu 2017. prema informacijama Centra za odgovornu politiku koji prati tok novca u politici, Intrater je također donirao 29.000 dolara Republikanskom nacionalnom komitetu.

The New York Times i CNN izvjestili su da su i Vekselberg i Intrater intervjuisani u sklopu Mullerovog istraživanja. Nema indikacija da li je i jedan od njih osumnjičen da je prekršio zakon. Američki zakoni dopuštaju donacije za predsjedničke inauguracijske komitete samo američkim građanima ili legalnim stalnim residentima.

Ulog u Gawkeru

Columbus Nova kompanija dospjela je na naslovnice u januaru 2016. godine kada su otkupili udio američkog novinskog i tračerskog sajta Gawker, koji se u to vrijeme borio sa tužbom od 100 miliona koju je protiv njih podnio profesionalni hrvač Hulk Holgan.

Uslovi dogovora nisu bili poznati, ali direktor kompanije Jason Epstein, nazvao je tadašnji Gawker „jedinstvenim ulogom“ te je rekao da je investicijska firma „počastovana prilikom“ da kupi manjinski udio u Gawkeru. Na kraju je Gawker izgubio tužbu nakon čega ga je kupila Univision, televizija na španskom jeziku. Gawker sajt je od tada prestao sa radom.

Razilaženje sa video igrama

Veze Columbus Nove sa Vekselbergom i Renovom su također zatalasale i svijet video igrica. Investiciona kompanija je, 2015., kupila Sony Online Entertainment koji se bavi video igricama, za nepoznatu sumu nakon čega su, prema informacijama iz saopštenja za medije iz tog perioda, rebrandirali kompaniju pod novim imenom DayBreaks. U saopštenju, Epstein je ovu kupovinu nazvao „sjajnim dodatkom“ na „postojeći portofolio kompanija fokusiranih na tehnologiju, medije i zabavu“ a koje se nalaze u sklopu Columbus Nove.

No nakon što je američki odjel trezora najavio sankcije nad Vekselbergom i Renovom, ali i ostalim ruskim privrednicima i zvaničnicima, DayBreak Games su se distancirale od Columbus Nove.

Ars Technica, sajt koji izvještava o tehnologiji, citirao je neimenovani izvor iz DayBreak Games kako govori da je ovu kompaniju ustvari kupila, neColumbus Nova, nego firma koja je u potpunom vlasništvu Epsteina.

Navodno, Columbus Nova i Epstein su se razišli prošle godine. Iz Daybreaka su također naveli da je Epstein jedini vlasnik kompanije još iz februara 2015. godine kada je akvizicija izvršena.

Iz Ars Technice su primjetili da je korisnik Wikipedije pod imenom „Daybreakpr“ pokušao da izmjeni članak o ovoj kompaniji, gdje je u uređivačku rubriku napisano da tvorac video igrica „nema nikakve veze sa Columbus Nova.“ Ova izmjena urađena je 6. aprila, isti dan kada su nove američke sankcije najavljene.

Pored toga, također su primjetili da je Columbus Nova imenovana na rubrici sajta na kojoj stoji politika privatnosti, te da je raniji predsjednik Daybreakera rekao u intervjuu iz maja 2015. da je ova kompanija za video igrice „bila dovoljno sretna da pronađe veoma dobrog investitora u Columbus Novi.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG