Dostupni linkovi

Rusija jednakom mjerom na protjerivanje diplomata


Tenzije se ne smiruju

Moskva je saopćila da će zatvoriti američki konzulat u Saint Petersburgu, te protjerati jednaki broj diplomata, kao što su uradile Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zemlje. Tenzije na relaciji Rusija - međunarodna zajednica i dalje se ne smiruju.

Odgovor je uslijedio nakon što je iz Velike Britanije, SAD, NATO-a, brojnih članica EU, te nekoliko drugih država protjerano više od 150 ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 4. marta na jugu Engleske.

London je optužio Rusiju da je Skripalja otrovala vojnim nervnim plinom, što Moskva negira.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je u Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak pozvao američkog ambasadora u Moskvi Johna Huntsmana, kojemu su predočene mjere o protjerivanju diplomata i zatvaranju konzularnog predstavništva.

I za ostale države vrijede recipročne mjere. Iz Rusije će biti protjerano onoliko diplomata koliko je svaka od zemalja protjerala ruskih diplomata.

Lavrov je i predložio: "Da bi konačno došlo do utvrđivanja istine, službeno smo predložili održavanje izvanredne sjednice izvršnog komiteta Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u utorak, 2. aprila gdje ćemo postaviti konkretna pitanja na koja smo već više puta upozoravali. Očekujemo od naših zapadnih partnera da ne odstupaju od iskrenog razgovora, inače će se opet potvrditi da se radi o velikoj provokaciji".

Lavrov pozvao američkog ambasadora u Moskvi Johna Huntsmana kojemu su predočene mjere o protjerivanju diplomata i zatvaranju konzularnog predstavništva
Lavrov pozvao američkog ambasadora u Moskvi Johna Huntsmana kojemu su predočene mjere o protjerivanju diplomata i zatvaranju konzularnog predstavništva

Rusko ministarstvo je saopćilo da do 5. aprila Rusiju mora napustiti 58 diplomata iz Moskve i dvojica iz Yekaterinburga.

State Department je objavio da nije "iznenađen", ali je dodao da je postupak neosnovan.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je kako se Rusija ne treba ponašati kao žrtva, te da svoj postupak ne mora opravdati frazom "žalimo što smo prislijeni na taj korak".

Predstavnica za medije Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je kako će odluka Moskve "dodatno pogoršati odnose Sjedinjenih Država i Rusije".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da najnoviji koraci mirišu na Hladni rat, rekao da je "vrlo zabrinut" zbog situacije, te pozvao na razgovore kako bi se izbjegao daljnji rast tenzija.

Sergej Skripalj i njegova kćerka i dalje su u bolnici, ona se oporavlja, ali on je i dalje vrlo kritično.

Međusobna protjerivanja diplomata događala su se u i vrijeme administracije Baracka Obame. Tada je Washington protjerao 35 ruskih diplomata i zatvorio dva ruska objekta kao odgovor na uplitanje Moskve u predsjedničke izbore. Nakon što je Kongres usvojio zakon o novim sankcijama Rusiji, što je otežalo predsjedniku Donaldu Trumpu da ih olakša ili ukine, Kremlj je u julu 2017. naredio Washingtonu da smanji broj osoblja u američkim diplomatskim predstavništvima na 455, te oduzeo akrediticije za oko 755 ljudi, iako svi nisu bili u diplomatskoj službi.

Nakon toga su Sjedinjene Države naredile Rusiji zatvaranje konzulata u San Franciscu, te trgovačkih predstavništava u Washingtonu i New Yorku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG