Dostupni linkovi

Ko je otrovao duplog špijuna u Engleskoj?


Autor: Tony Wesolowsky (prevela: Biljana Jovićević)

Ko je otrovao duplog špijuna u Engleskoj? Rusija kaže da ništa ne zna, ali nudi puno teorija.

Ruski zvaničnici i drugi Rusi uporno negiraju bilo kakvu ulogu Kremlja u trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, ali su teorije različite. Uglavnom se sve svodi na upiranje prsta u mnoge druge.

Od trovanja bivšeg ruskog duplog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. marta u Engleskoj, ruski zvaničnici su bili konzistentni u jednom: tvrdnji da Moskva to nije učinila.

Osim toga ponudili su pravu papazjanju od teorija, izbjegavanja i odbijanja te pariranja na britanske optužbe da je nervni agens iz sovjetske ere vjerovatno korišten za trovanje Skripalja i njegove kćeri.

Kulminacija je bila redaktura intervjua sa naučnikom Leonidom Rinkom, koji je pomogao stvaranje nervnog agensa novičok u sovjetskim laboratorijama, jer je tom tvrdnjom dematovao upornu rusku naraciju da ga nikada nijesu razvijali i imali.

Skripalj je bivši ruski obavještajac koji je britanskoj obavještajnog službi MI6 odao imena više ruskih agenata u Britaniji, zbog čega je 2006. osuđen za izdaju, ali je 2010. razmijenjen u najvećoj razmjeni otkrivenih špijuna između Rusije i Zapada od kraja Hladnog rata.

Skripalj i njegova kćerka još se bore za život
Skripalj i njegova kćerka još se bore za život

Skripalj i i kćer nastavljaju da se bore za živote nakon što su u nesvjesnom stanju otkriveni na klupi u englskom gradu Salsburiju 4. marta. Britanske vlasti su utvrdile da je supstanca korištenja za njihovo trovanje bila iz grupe novičok nervnih agensa koje je razvila sovjetska vojska 1970-ih i 80-ih.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je u ponedjeljak rekao da Moskva "ne može zavarati nikog" sa svojim "rastuće apsurdnim" negiranjem krivice za korištenje nervnog agensa na britanskoj zemlji.

Razgovarajući sa reporterima prije sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu, Johnson je rekao da vlada predsjednika Rusije Vladmira Putina pokušava da "sakrije iglu istine u plastu laži i zavaravanja".

Evo vremenskog okvira za neke od izjava ruskih zvaničnika i drugih u vezi afere trovanja Skripalja.

  • 13. mart - Suviše rano je reći koji je otrov korišten

"Sve je požureno i stoga je brzo determinisano koja je supstanca korištena. Ali mnogo važnije je da je navodno proizvedena u Rusiji. To nije moguće odrediti za jednu sedmicu. To je naprosto nepomoguće", rekao je za RIA Novosti Andrej Lugovoj, bivši KGB bodigard koji će kasnije postati poslanik u ruskom parlamentu.

Podsjetimo, britanska javna istraga ubistva bivšeg agenta KGB Aleksandra Litvinjenka, koji je umro 2006. godine nakon što je popio zeleni čaj u kojem je bio radioaktivni polonium-210, zaključila je da je taj isti Lugovoj, član Liberalno demokratske stranke Rusije, sa Dmitrijem Kovtunom izveo ubistvo.

  • 13. mart - Rusija kaže da je agens novičok uskladišten u Ukrajini

"Ukrajinsku vezu" sa trovanjem Skripalja ponudio je Nikaolaj Kovalev, poslanik državne Dume iz vladajuće Jedinstvene Rusije i bivši direktor FSB (1996-98).

"Imajući u vidu činjenicu da je sav novičok bio uskladišten na teritoriji republike bivšeg Sovjetskog Saveza, onda, izvinite, ukrajinski link ne može biti isključen", rekao je Kovalev za RIA Novosti.

  • 13. mart - Novičok pravljen i na drugim mjestima

Vojni ekspert Viktor Murakovski je rekao da se nervni agens novičok mogao proizvoditi u svakoj dobro opremljenoj laboratoriji na svijetu. Zašto? Murakovski kaže da je bazičnu formulu za novičok objelodanio Vil Mirzjanov, hemičar koji je radio više od 25 godina na sovjetskom programu hemijskog oružja. Mirzjanov je rekao da je Moskva razvila seriju novih i ekstremnih nervnih agensa "treće generacije" pod tajnim pogramom kondnog imena Folinat.

"On je objavio svoju knjigu formula koje su prethodile ovoj supstanci. Te prethodne supstance ako se kombinuju, rezultiraju sa hemijskim ratnim egensom", rekao je Murakovski.

Istraga trovanja Skripalja
Istraga trovanja Skripalja
  • 13. mart - Rusija je uništila hemijsko oružje

"Kako sada stvari stoje, Rusija je uništila stopostotno svoje zalihe hemijskog oružja, što su verifikovali inspektori Organizacije za hemijsko oružje (OPCW) koji su bili na raspoloživim mjestima sa hemijskim oružjem u aktuelnim bazama", rekao je za RIA Novosti neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva industrije i trgovine.

  • 14. mart - Rusija je uništila svo hemijsko oružje iz sovjetske ere

"Svo naše hemijsko oružje, čak i ono koje je razvijeno u Sovjetskom Savezu, uništeno je, bez izuzetka", rekao je ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

  • 14. mart - Zabranu upotrebe hemijskog oružja treba osnažiti

"Rusko ministarstvo industrije i trgovine je konstantno pozivalo na nadgledanje svih statuta i konvencija od strane vlada potpisnica i spremno je da radi sa Velikom Britanijom i OPCW", poručio je zvaničnik ovog ministarstva.

U intervju za Current Time, rusku TV Radija Slobodna Evropa, Vil Mirzjanov je pojasnio zašto Rusija podržava striktno nadgledanje konvencija o hemijskom oružju.

"Organizacija za hemijsko oružje, u okviru Konvencije o hemijskom oružju, može samo da radi po pitanju onih supstanci koje su na njihovoj zabranjenoj listi. novičok nije na listi, a čak i da jeste, vrh ove organizacije ne bi imao sredstava da identifikuju ovaj agens-suspstancu".

  • 14. mart - London koristi slučaj Skripalj da bi zataškali skandal sa pedofilijom

Kolumnista RIA Novosti optužio je britansku premijerku Theresu May za eksploatisanje slučaja trovanja Skripalja i prebacivanja krivice na Rusiju da bi pažnju javnosti skrenuli sa Telford sklandala seksualnog zlostavljanja djeteta.

"U ovom slučaju je nevažno da li je Skripalj namjerno otrovan za korist odgovarajuće medijske kampanje ili je riječ samo o ‘čistoj sreći‘. Oni koji sada predlažu ‘neku vrstu prevrata u Velikoj Britaniji‘ i sada su veoma zabrinuti ‘kako da izbjegnu rat’ treba da shvate da je mnogo izglednije da se naši britanski oponenti vode domaćom političkom logikom i da će se skandal, bez obzira šta Rusija učini, nastaviti dok god vladi Therese May treba za razrješavanje njenih ličnih unutrašnjih problema", napisao je Ivan Danilov, kolumnist RIA Novosti.

  • 15. mart - Novičok su proizvele druge države, uskladišten je na Baltiku

Niti jedno istraživanje supstance pod imenom novičok nije izvedeno u Rusiji, rekao je izaslanik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič tokom sastanka stalnog savjeta Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Evropi.

"Nekoliko riječi o toksičnim supstancama treba reći. Nakon što je Ruska Federacija uništila hemijsko oružje (što je potvrdio OPCW 2017.), razvoj hemijskog oružja nastavila je Velika Britanija, kao i SAD, Češka Republika i Švedska. Sa kolapsom Sovjetskog saveza laboratorije za proizvodnju tipa pomenutih hemijskog agensa ostaju u brojnim državama, uključujući i one na Blatiku", rekao je Lukašević.

  • 16. marta - Novičok je previše mirisan da bi se sakrio

Novičok karakteriše opori miris, što ga čini apsolutno nemogućim za transport u koferu, a da ne bude detektovan, kako britanski mediji tvrde, rekao je Igor Nikulin, bivši savjetnik za hemijsko oružje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN).

"Vjerujem da je nemoguće zato što je ovu supstancu, za razliku od gasa 'sarin', nemoguće iskoristiti bez da bude detektovana. Ima jak i neprijatan miris. 'Sarin' je bezbojan, bez mirisa, i može se primjeniti da se ne primjeti. Ali ova supstanca (novičok) ne može biti upotrijebljena bez da se detektuje", rekao je Nikulin.

  • 17. mart - Novičok? Nikada nije postojao u Rusiji

Unutar Rusije nije sprovođeno nikakvo istraživanje na hemijskom oružju pod kodnim imenom novičok, rekla je portparolka Ministartva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Nikada na teritoriji USSR, niti tokom Sovjetskog Saveza, niti Ruske Federacije, nije bilo nikakvog istraživanja pod direktnim kodnim imenom -novičok", rekla je Zaharova, citirao ju je TASS.

Zaharova je dodala da je novičok korišten samo na Zapadu. Prema njenim riječima, London je koristio riječ novičok da bi se naglasila veza između otrovanog agenta i Rusije.

  • 17. mart - Velika Britanija, Švedska, Slovačka, Češka Republika mogu biti proizvođači novičoka

Zaharova je navela listu zemlja koje rusko Ministarstvo vanjskih poslova smatra za moguće izvore novičoka.

"Velika Britanija, Slovačka, Češka Republika i Švedska. SAD takođe bi trebalo da budu među osumnjičenima", rekla je Zaharova.

  • 18. mart - Tajmig trovanja isključuje Rusiju

U svojim prvim javnim komentarima o trovanju, ruski predsjednik Vladmir Putin rekao je da Rusija "nema takvo" oružje za koje Britanija kaže da je korišteno u napadu na Skripalja i njegovu kćer. Nadovezujući se na liniju nekih prethodnika, Putin je rekao da bi, da su Skripalj i njegova kćer bili mete nervnog agensa-vojnog nivoa, umrli na mjestu.

Putin je takođe rekao da nije logično da je Rusija počinilac.

"Potpuno je baljezganje, trabunjanje i nonosens da bi neko u Rusiji sebi dozvolio da učini tako nešto uoči izbora i Svjetskog kupa", rekao je Putin i dodao "mi smo uništili hemijsko oružje".

  • 19. mart - Nema novičoka u Rusiji

Evropska komisija zahtijeva da Rusija otkrije OPWC sve informacije o njihovom program novičok hemijskog oružja. U odgovoru rusko Ministarstvo vansjkih poslova je saopštilo da nemaju šta da otkrivaju.

"Evroska komisija ignoriše činjenicu da je svo rusko hemijsko oružje uništeno. To je OPCW potvrdio 2017. Da li bi ovo trebalo interpretirati kao nepovjerenje EU i UK u ovu uvaženu međunarodnu organizaciju? Nema ništa za 'otkriti' kao što EU zahtijeva, zato što - otrovna supstanca poznata kao novičok nije proizvedena niti uskladištena u Rusiji", napisali su u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koje su citirali ruski državni mediji.

  • 20. mart - Švedska i Češka Republika su mogli proizvesti novičok

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ponovo je pomenuo da su Češka i Švedska mogući izvori za novičok, nakon čega su te zemlje pozvale ruske ambasadore da protestuju zbog izrečenih optužbi.

"Nije slučajno da Rusija kaže da SAD, Švedska kao i Češka Republika imaju sposobnost da proizvedu takve supstance, zajedno sa Velikom Britanijom. Mi znamo da su takve izjave izazvale poviku ovih država. Ali to ne mijenja činjenicu da su te zemlje konkretno imale sredstva za istraživanje i razvoj ovog tipa materijala i da ga sintetizuju", rekao je Rjabkov.

20. mart - Redaktura intervjua sa kreatorom novičoka

Ruski naučnik Leonid Rink dao je intervju za RIA Novosti. Tu je rekao da je on pomogao da se stvori serija nervnih agensa novičok.Taj tekst je, međutim, naknadno doživio redakturu. U ranije objavljenoj verziji intervjua, Rink je rekao:

"U stvari novičok - nije matrijal. To je cijeli sistem hemijskog oružja. Sistem hemijskog oružja koji je usvojio Sovjetski Savez nazivan je ‘Novičok-5‘. Naslov nije korišten bez brojeva", rekao je Rink.

Tekst je potom povučen i redigovan. U novoj verziji Rink je navodno rekao:

"U stvari, u Sovjetskom Savezu nije bilo programa za razvoj hemijskog oružja koje se zvalo novičok. Program za razvoj hemijskog oružja je postojao, ali ne sa tim imenom. Nakon što je program kompletiran, predat je vojsci i oni su ga preimenovali. Oni su mogli izbrati ime, među njima su bila i takva koja uključjuju novičok."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG