Dostupni linkovi

Troškovi života u Rusiji veći za više od 14 posto


Moskva
Moskva

Troškovi života u Rusiji su veći nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Zvanični podaci pokazuju da su cijene nekih osnovnih proizvoda za domaćinstvo, poput šećera, u prošloj sedmici skočile za čak 14 posto.

Očekuje se da će inflacija nastaviti rasti u Rusiji u kojoj je rublja oslabila od početka napada na Ukrajinu.

Vrijednost valute je u ovoj godini pala za 22 posto.

Rusko Ministarstvo ekonomije saopćilo je 23. marta da je godišnja inflacija skočila za 14,5 posto u sedmici završno s 18. martom, što je najviši nivo od kraja 2015. godine.

Federalna državna služba za statistiku izvijestila je da je cijena šećera porasla za čak 37,1 posto u pojedinim regijama zemlje, odnosno u prosjeku porasla za 14 posto.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Šećer, koji se obično koristi za konzerviranje hrane ili pića, imao je najveći rast ove sedmice, navela je vladina agencija.

Cijene luka imale su drugi najveći rast tokom sedmice, za 13,7 posto u cijeloj zemlji. U međuvremenu, pelene su poskupjele za 4,4 posto. Cijene crnog čaja porasle su za četiri posto, a toalet papira za tri posto.

Stephen Innes iz SPI Asset Managementa rekao je da su cijene veće zbog slabije rublje.

"Najveći krivac je uvezena inflacija", rekao je Innes za BBC. "Sve što Rusija uvozi je eksponencijalno skuplje zbog slabije rublje."

Banka Rusije je više nego udvostručila svoju kamatnu stopu na 20 posto u martu, u pokušaju da zaustavi dalji pad valute.

Veliki broj zapadnih poduzeća povukao se iz Rusije zbog rata u Ukrajini. Drugi, poput švicarskog prehrambenog diva Nestle, povukli su velike brendove kao što su KitKat i Nesquik.

Videosnimci na društvenim mrežama prikazuju kako se kupci bore da kupe šećer i heljdu u supermarketima u Moskvi.

Zamjenica premijera Viktoria Abramčenko rekla je građanima da "nema potrebe za panikom da kupujete ovu robu [šećer i heljda]. Ima je dovoljno za sve", rekla je ona.

Rusija je uzvratila međunarodnim sankcijama i zaprijetila da će zaplijeniti imovinu poduzeća koja su prestala raditi u zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 23. marta da će zemlja početi prodavati prirodni plin "neprijateljskim zemljama" u rubljama. Ovaj potez bi mogao biti usmjeren na podršku valuti.

EU se oslanja na Rusiju za 40 posto njenog plina. Međutim, mnogi postojeći ugovori su dogovoreni u eurima i nejasno hoće li ih Rusija izmijeniti.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG