Dostupni linkovi

Putin najavio da će 'neprijateljske zemlje' plaćati gas u rubljama


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će isporučiti plin" neprijateljskim zemljama" kao što su članice Europske unije i Sjedinjene Države i primati samo rusku valutu.

"Nema smisla da isporučujemo naša dobra Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti, postaviti mjere kako bi što je prije moguće prebacili isplate - počinjemo našim prirodnim plinom - koje primamo za isporuku u tzv. neprijateljske zemlje, u ruske rublje. To znači da ćemo odbijati korišćenje kompromitovane valute u takvim transferima", rekao je Vladimir Putin.

Scholz: Trenutni embargo na ruske energente bio bi razoran

Njemački kancelar Olaf Scholz je u srijedu 23. aprila rekao da bi prijedlozi za trenutni embargo na uvoz ruskih energenata bili odbačeni jer bi uticaj toga na Evropu "bio vrlo razoran i štetan".

Rekao je da je Njemačka u procesu osamostaljivanja od ruskih izvora energije, ali da bi to, ako se napravi odjednom, gurnulo i Njemačku i cijelu Europu u recesiju.

Upozorio je da bi cijela industrija bila na rubu propasti i da postojeće antiruske sankcije već teško pogađaju njemačke građane.

XS
SM
MD
LG