Dostupni linkovi

Iz redova ekstremne desnice među ruske plaćenike u Ukrajini


Pripadnici Ruskog carskog pokreta u Donbasu.
Pripadnici Ruskog carskog pokreta u Donbasu.

Ruski plaćenici koji se bore u Ukrajini, uključujući Wagner grupu blisku Kremlju, povezani su s krajnje desnim ekstremizmom.

Među ovim grupama je i organizacija koju su Sjedinjene Američke Države označile kao terorističku, otkriva analiza inicijative Tech against terrorism (Tehnologija protiv terorizma).

Iako Vladimir Putin neosnovano tvrdi da je njegova "specijalna vojna operacija" usmjerena na "denacifikaciju" Ukrajine, istraga je otkrila veze između proruskih snaga i nasilnog desničarskog ekstremizma, uključujući one koji su izravno povezani s Wagner grupom.

Adam Hadley, izvršni direktor Tech Against Terrorism, inicijative sa sjedištem u Londonu koju podržava Izvršna uprava Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma, rekao je da njihova analiza pokazuje da su snage koje podržava Rusija, uključujući Wagner grupu, "gotovo sigurno povezane s ekstremnim krajnje desničarskim organizacijama”, piše Guardian.

Hadley je dodao: "S obzirom na Putinove apsurdne zahtjeve za 'denacifikacijom' Ukrajine, predlažemo da prvo iskorijeni neonaciste u svojim redovima prije nego upire prstom u druge".

Objave na Telegramu i VKontakte i grupa "Rusič"

Jedna objava u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, od 15. marta, prikazuje zastavu Ruskog carskog pokreta (RIM), paravojne organizacije koja promovira nadmoć bijelaca, a koju SAD označava kao terorističku, kako njome navodno mašu separatisti koje podržava Moskva u Donjecku.

Ovu objavu je podijelio pro-Putinov kanal.

U aprilu 2020. američka vlada proglasila je Ruski carski pokret ili RIM i članove njegova vodstva posebno označenim globalnim teroristima.

Ovo je bio prvi put da je State Department odredio kao globalnu terorističku grupu koja zagovara bjelački supremacizam.

State Department navodi da je RIM osigurao obuku u paravojnom stilu za supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih vrsta skupina u zajednički front protiv njihovih navodnih neprijatelja.

U 2016. godini dva švedske državljana pohađale su RIM-ov tečaj obuke; nakon toga su počinili niz bombaških napada u Göteborgu u Švedskoj, ciljajući na sklonište za izbjeglice, sklonište za tražitelje azila i kafić - zločine za koje su osuđeni u Švedskoj.

Velik dio ekstremističkog sadržaja, objavljenog na Telegramu i ruskoj platformi društvenih medija VKontakte (VK), odnosi se na krajnje desničarsku jedinicu unutar Wagner grupe pod nazivom "Rusič", koja se povezuje s drugim prokremljskim online zajednicama, od kojih neke nose ime i logotip Wagner grupe.

Rusič je neonacistička paravojna jedinica koja djeluje u regiji Donbas.

Jedan račun na VK-u posvećen je Rusič "diverzantskoj i jurišnoj izviđačkoj skupini" koja djeluje u Ukrajini, prema objavi od 17. marta. Logo Rusič prikazuje slavensku svastiku poznatu kao kolovrat.

Još jedna nedavna objava na VK-u navodi Rusič kao dio koalicije separatističkih skupina i milicija, uključujući ekstremno desničarsku skupinu Rusko nacionalno jedinstvo, pokazala je analiza inicijative koju je prenio Guardian.

Znak Diverzantsko-izviđačke jurišne grupe "Rusič" - borbene snaga ruskih nacionalista koji su sudjelovali u ratu u Donbasu, na istoku Ukrajine.
Znak Diverzantsko-izviđačke jurišne grupe "Rusič" - borbene snaga ruskih nacionalista koji su sudjelovali u ratu u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Jedna slika koju je na VK-u podijelio račun povezan s Rusičem prikazuje borce, naizgled u Ukrajini, iako se pokazalo da je nemoguće provjeriti, kako drže zastavu Valknut, simbol koji također često prisvajaju bjelački supremacisti.

Izvođačka grupa Rusič prvi je put dospjela u žižu javnosti 2014. godine kada je bila raspoređena u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini tokom razdoblja vrhunca borbi između ruskih separatističkih snaga i ukrajinske vojske. Njihovo raspoređivanje, koje je ujedno bilo i njihovo prvo, izazvalo je teror i strah u stanovništvu, tvrde svjedoci.

Uloga Wagner grupe

Jedna od najtajnovitijih organizacija u Rusiji, Wagner grupa službeno ne postoji.

Međutim, izvješća upućuju na to da se stotine njezinih članova bore u Ukrajini ili regrutiraju potencijalne borce na Bliskom Istoku ili Africi.

Prijavljeno je da plaćeničke jedinice regrutirane za Wagner dobivaju novo ime "Jastrebovi", vjerovatno kako bi se udaljili od grupe nakon ponovljenih optužbi za kršenje ljudskih prava u njezinim operacijama u Siriji i Libiji.

Analiza Tech Against Terrorisma otkrila je istaknuti Telegram kanal povezan s Wagner Grupom koji je u maju 2021. dijelio sliku kolovrata navodno iscrtanog na litici u Palmiri u Siriji.

Također su pronađeni Telegram kanali – koji se na ruskom nazivaju “Wagner PMC” – koji 4. marta dijele snimke i memove koji se odnose na mučenje i odrubljivanje glave sirijskog zarobljenika što su navodno izveli plaćenici Wagner grupe.

Ova jedinica, prema pisanju medija, sačinjena je od obučenih plaćenika, spremnih da učestvuju u ratovima širom svijeta.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Wagnerovu grupu, koja je pod sankcijama Europske unije, kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Pažnju svjetske javnosti privukla je 2014. godine tokom rata u Ukrajini, kada je podržavala proruske separatiste u sukobu na istoku zemlje.

Dovodi se u vezu i s ruskom aneksijom ukrajinskog poluotoka Krim 2014. zbog čega je Rusija pod sankcijama EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Moskva je navode o povezanosti s Wagnerom negirala.

Regrutiranje boraca iz Afrike

Ruska plaćenička organizacija Wagner grupa pokušala je angažirati neke od svojih jedinica u Africi da se bore za Rusiju u Ukrajini, rekao je za Glas Amerike glavni zapovjednik američkih vojnih snaga u Africi.

"Vidimo neke napore da se regrutiraju Wagner jedinice za Ukrajinu", rekao je general Stephen Townsend, zapovjednik američkog Afričkog zapovjedništva, u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike.

Townsend je dodao da će se te jedinice vjerovatno prebaciti prvenstveno iz Libije, gdje stotine ruskih plaćenika podržavaju vojnog zapovjednika sa sjedištem na istoku Kalifa Haftara.

U Maliju je sada oko 1.000 ruskih plaćenika koji su vodili nekoliko operacija, rekao je, ali skupina je posljednjih sedmica vidjela manju potporu ruske vojske, vjerovatno zbog invazije na Ukrajinu.

Wagnerovi plaćenici također su u Srednjoafričkoj Republici i, u manjoj mjeri, u Sudanu.

XS
SM
MD
LG