Dostupni linkovi

Rat u Ukrajini utječe na borbu protiv desničarskog ekstremizma u Njemačkoj


Vojnici ukrajinskog bataljuna Azov u ukrajinskom gradu Harkivu 11. marta 2022.

"Zdravo, možete li proslijediti poruku budući da nas dvojica pokušavamo naći prijevoz iz Njemačke u Ukrajinu", piše u poruci od 26. februara podijeljenoj na popularnom neonacističkom web-kanalu.

"Mi smo tri Francuza, krećemo iz Strasbourga sutra ujutro našim automobilom", odgovoreno je u drugoj poruci.

“Ima mjesta za dva njemačka borca.”

Ovo su tipovi razgovora koji se svakodnevno bilježe na kanalima neonacističkih i bjelačkih nacionalističkih platformi otkad je Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu.

Korisnici organiziraju prijevoz, planiraju kako preći granicu Poljske i Ukrajine kako bi se pridružili borbi protiv Rusije.

Njihov cilj nije odbraniti Ukrajinu od ruske agresije, kao ni ukrajinsko multietničko, demokratski nastrojeno društvo na čelu sa židovskim predsjednikom, ocjenjuje Washington Post.

Neki neonacisti jednostavno vide ovaj novi rat kao mjesto za izvođenje svojih nasilnih fantazija. Za druge je, međutim, sila koja ih vuče prema sukobu zajednička vizija ultranacionalističke etno-države.

Ukrajinu vide kao zlatnu priliku za postizanje tog cilja i pretvorbu u model za izvoz diljem svijeta.

Potencijalne militante regrutirale su skupine poput Azovskog bataljuna, krajnje desnog nacionalističkog ukrajinskog paravojnog i političkog pokreta. Azov je ušao u ukrajinsku nacionalnu gardu 2014. i bio je temelj za Putinovu lažnu tvrdnju da ukrajinskom vladom upravljaju neonacisti.

Iako je Azov i dalje rubni pokret u Ukrajini, među mnogim ekstremistima to je brend koji je "veći od života".

Ukrajina nije nacistička

Činjenica da pojedini desničari esktremisti iz različitih zemalja svijeta žele ići u Ukrajinu nikako ne potvrđuje Putinove tvrdnje da je ukrajinska vlada nacistička.

O ovome je za RSE govorio Ronald Grigor Suny, profesor historije na Univerzitetu Michigen, koji je rekao da je tvrdnja da su sadašnje ukrajinske vlasti nacističke apsurdna.

"Nažalost, u Ukrajini postoje ultradesničarke grupacije, koje Putin naziva fašistima, zatim ljudi koji ih podržavaju. Međutim, Putin i ruski mediji preuveličavaju broj njihovih pristalica", istaknuo je Suny.

Oduzimanje oružja dio njemačkog plana borbe protiv ekstremista

Početkom marta njemačko ministarstvo je navelo da nije zabilježen veći broj Nijemaca iz desničarskog ekstremističkog spektra koji su otputovali u Ukrajinu kako bi sudjelovali u tamošnjim borbenim operacijama.

Jedan od načina da se spriječi ekstremiste da napuste zemlju jeste da im se oduzmu putovnice, a sigurnosni dužnosnici trenutno rade na tome, rekao je tada glasnogovornik.

Njemačka ne kriminalizira one koji se pridruže redovnim oružanim snagama u inozemstvu.

Međutim, pridruživanje ili osnivanje bilo koje jedinice paramilicije ili paravojne i terorističke grupe smatra se sudjelovanjem u terorizmu.

Neki od njemačkih desničarskih ekstremista već dugo imaju veze s ukrajinskom neonacističkom milicijom Azov, koja je aktivna u regiji Donbasa posebno od 2014. i privukla je podršku pojedinaca iz drugih europskih zemalja i SAD-a.

Šef obavještajne agencije Haldenwang kaže da je malo vjerovatno da bi se njemački krajnje desničarski ekstremisti mogli boriti u Ukrajinu i vratiti se dobro obučeni i spremni za izvođenje napada na državne institucije u Njemačkoj.

Više ga brine radikalizacija koja se događa unutar Njemačke, piše Deutche Welle.

Domaća obavještajna služba registrirala je više od 13.300 desnih ekstremista koje svrstavaju u potencijalno nasilne.

"Želimo se boriti protiv desnog ekstremizma holistički i u ranoj fazi", izjavila je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Najviši njemački sigurnosni dužnosnici najavili su plan od deset tačaka za borbu protiv krajnje desnog ekstremizma u zemlji koji uključuje razoružavanje 1.500 osumnjičenih ekstremista i pooštravanje provjere prošlosti za one koji žele nabaviti oružje.

Ministrica Faeser rekla je da krajnja desnica predstavlja najveću ekstremističku prijetnju demokratiji u Njemačkoj i da će vlasti nastojati riješiti to pitanje prevencijom i strogim mjerama.

"Želimo uništiti krajnje desničarske ekstremističke mreže", rekle je Faeser novinarima u Berlinu, 15. marta, dodajući da to uključuje ciljanje financijskih tokova koji su koristili takvim skupinama, uključujući trgovačke kompanije, glazbene festivale i događaje borilačkih vještina, prenosi AP.

Ekstremisti unutar njemačkih vladinih snaga

Vlasti će u okviru plana raditi na oduzimanju dozvola za oružje osumnjičenim ekstremistima, suzbijanju poticanja koje se šire na internetu putem društvenih mreža i borbi protiv teorija zavjere na internetu.

Faeser je rekla da će se naglasak staviti i na iskorjenjivanje ekstremista koji su radili u vladinim agencijama, uključujući sigurnosne snage.

Izvješća o krajnje desnim ekstremistima među policijom i vojskom u Njemačkoj izazvala su posebnu zabrinutost zbog straha da bi mogli koristiti povlaštene informacije za ciljanje političkih neprijatelja.

Thomas Haldenwang, šef njemačke domaće obavještajne službe, rekao je da njegova agencija planira objaviti izvješće u narednim mjesecima o ekstremistima koji su radili za vlasti.

Agencija je također pratila političku stranku Alternativa za Njemačku nakon što je sud prošle sedmice presudio da bi tu stranku mogla označiti kao slučaj ekstremizma.

Šta je stvarni plan neonacista i zašto to ne pravda rusku invaziju?

Za najekstremnije među neonacistima Ukrajina je prilika za daljnje "akceleracione" programe, koji nastoje ubrzati civilizacijski kolaps, a zatim iz pepela graditi fašističke etno-države, piše Rita Katz, izvršna direktorica SITE Intelligence Group i analitičarka terorizma.

Ovu školu mišljenja zorno demonstrira "Slovak", kojeg u SITE-u smatraju jednim od najutjecajnijih akceleracionističkih neonacističkih glasova na krajnjoj desnici.

Slovak je 25. februara objavio da odlazi iz nepoznate zemlje kako bi se borio u Ukrajini.

"Ovaj rat će spaliti fizičku i moralnu slabost našeg naroda, kako bi se jaka nacija uzdigla iz pepela", napisao je.

"Naš je posao osigurati da uvjeti ostanu užasni dovoljno dugo da se ova transformacija dogodi, a mora se dogoditi. Naša budućnost je u pitanju i možda nećemo dobiti drugu priliku, zasigurno ne tako dobru kao što je ova."

Slovak je napisao da bi Ukrajina mogla vidjeti vlastitu desetljećima dugu borbu, uspoređujući je s otporom u Afganistanu protiv NATO-a ili Rusa.
"Afganistanci su to radili više od 40 godina protiv obje ove sile i sada kontroliraju svoju sudbinu", napisao je.

"Ukrajina će morati posuditi stranicu iz njihove knjige."

Ovo se mora shvatiti ozbiljno, ocjenjuje SITE.

Ništa od ovoga ne potvrđuje Putinove tvrdnje da se rat odnosi na "denacificiranje" Ukrajine i lažne navode o nacističkoj vladi u Ukrajini, kojima Putin pokušava opravdati invaziju.

Situacija podsjeća na Siriju?

"U mnogočemu me situacija u Ukrajini podsjeća na Siriju u ranim i srednjim godinama prošlog desetljeća. Baš kao što je sirijski sukob poslužio kao savršeno plodno tlo za skupine poput Al-Kaide i 'Islamske države', slični uvjeti možda se spremaju u Ukrajini za krajnju desnicu. Sirija je postala poligon za planiranje i obuku terorista za napade na Zapadu, kao što su napadi u Parizu 2015. i napadi u Bruxellesu 2016. godine“, napisala je Rita Katz.

Ekstremisti koji uspješno dođu u Ukrajinu mogli bi se vratiti kući s novim oružjem i borbenim iskustvom ispod pojasa - ili ostati u Ukrajini, gdje mogu dodatno utjecati na svoje sunarodnjake putem interneta.

Činjenica da su ekstremisti "negdje drugdje" ne čini ih manje opasnim za zemlje iz kojih dolaze, ocjenjuje direktorica SITE-a.

Bez obzira gdje se rat odvija, on uvijek predstavlja priliku za ekstremiste.

XS
SM
MD
LG