Dostupni linkovi

Ruski sud osudio na zatvor opozicionara Pivovarova


Andrej Pivovarov na sudu 5. maja 2022. 
Andrej Pivovarov na sudu 5. maja 2022. 

Sud u ruskom gradu na jugozapadu Krasnodaru osudio je na četiri godine zatvora Andreja Pivovarova, bivšeg izvršnog direktora prodemokratskog pokreta Otvorena Rusija. Optužen je jer je rukovodio „nepoželjnom“ organizacijom.

Pivovarov je osuđen 15. jula nakon što je proglašen krivim da je vodio grupu Otvorena Rusija. Sud je takođe zabranio Pivovarovu da bude biran na javne dužnosti, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U posljednjem iskazu na suđenju Pivovarov je rekao da je slučaj protiv njega izmišljen i politički motivisan.

"Iako su oni koji pozivaju da se zalažemo za budućnost tlačeni i zatvarani, znam da je napredak nezaustavljiv, promjene za bolji život neizbježne i blizu. Vidimo se u našoj novoj, željenoj i otvorenoj Rusiji. Mi ćemo uspjeti!" rekao je Pivovarov.

Optužba protiv Pivovarova zasniva se na zakonu koji je više puta korišten za ciljanje glasova kritičara vlasti.

Pivovarov je prvi put priveden u maju 2021. kada je izveden iz aviona za Varšavu neposredno prije polijetanja iz Sankt Peterburga.

Lideri Otvorene Rusije sa sjedištem u Rusiji raspustili su grupu prije više od godinu dana nakon što su je vlasti proglasile "nepoželjnom" organizacijom. Rekli su da su to učinili kako bi zaštitili one koji ih podržavaju od daljeg "uznemiravanja" ruskih vlasti.

Otvorenu Rusiju finansirao je ruski tajkun Mihail Hodorkovski, koji se preselio u London nakon što je proveo deset godina u zatvoru u Rusiji pod optužbama koje se smatraju političkom osvetom zbog izazivanja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Zakon o "nepoželjnim organizacijama", usvojen 2015., bio je dio niza propisa koje je progurao Kremlj, a koji su pod pritisak stavili mnoge neprofitne i nevladine organizacije koje su dobivale sredstva iz stranih izvora, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država.

Ruska državna Duma od tada je dramatično proširila opseg zakona, uključujući zabranu ruskim državljanima i organizacijama bilo gdje u svijetu da učestvuju u aktivnostima takvih "nepoželjnih" grupa.

Putin je ove sedmice potpisao zakon o proširenju takozvanog zakona o stranim agentima kako bi se omogućilo kažnjavanje svakoga za koga se smatra da je "pod stranim uticajem", što je promjena za koju kritičari kažu da će državi omogućiti da lakše napada domaće kritičare vlasti.

XS
SM
MD
LG