Dostupni linkovi

Putin potpisao još oštriji zakon o ‘stranim agentima’


Grafit "strani agent" na ulazu u ured organizacije za zaštitu ljudskih prava "Memorial" sa sedištem u Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se definicija takozvanih "stranih agenata" proširuje tako da uključuje svakoga ko je "pod stranim uticajem", što je promena za koju kritičari kažu da će državi omogućiti da još lakše napada svoje domaće kritičare.

Zakon potpisan 14. jula stupiće na snagu 1. decembra. Prema staroj verziji zakona, tužioci su morali da dokažu da je osoba optužena kao "strani agent" dobijala finansijsku ili materijalnu pomoć iz inostranstva.

Rusija je koristila takozvane zakone o stranim agentima u protekloj deceniji da etiketira i kazni kritičare vladine politike. Izmenjeni zakon takođe proširuje definiciju "političkih aktivnosti" tako da uključuje nejasnu klauzulu koja pokriva sve aktivnosti koje su "u suprotnosti sa nacionalnim interesima Ruske Federacije".

Pojedinci koji su zvanično označeni kao strani agenti više neće moći da primaju državne grantove za kreativne aktivnosti, rade kao nastavnici, organizuju javne događaje ili rade za organizacije koje distribuiraju informacije.

Prema zakonu, četiri postojeća registra stranih agenata biće spojena, a biće napravljena nova lista za registraciju svih pojedinaca označenih kao "strani agenti".

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku

XS
SM
MD
LG