Dostupni linkovi

Rusija otvorila krivičnu istragu protiv opozicionara Ilje Jašina


Ilja Jašin u Moskvi, januar 2021.
Ilja Jašin u Moskvi, januar 2021.

Ruske vlasti pokrenule su krivični postupak protiv ruskog opozicionog političara Ilje Jašina zbog navodnog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, rekao je njegov advokat 12. jula.

Vadim Prohorov je na Fejsbuku rekao da je dobio poziv od istražitelja i rekao da je u toku pretres Jašinove kuće. Slučaj je pokrenuo ruski istražni komitet, navodi Prohorov.

Jašin je optužen po novom zakonu prema kojem je širenje lažnih informacija o vojsci krivično delo, rekao je Prohorov. Preti mu kazna do 10 godina zatvora.

Još jednog advokata, Mihaila Birjukova, citira nadzorna organizacija OVD-Info koji je rekao da je slučaj pokrenut zbog Jašinove emisije na Jutjubu 7. aprila u kojoj je govorio o ubistvu civila u Buči kod Kijeva. Jašin je okrivio ruske vojnike za izvršenje ubistava i citirao je BBC video snimak snimljen u Buči.

Trenutno služi zatvorsku kaznu od 15 dana koju je dobio u junu zbog neposlušnosti prema policiji, što je optužba koju su on i njegove pristalice negirali. Na slobodu je trebalo da bude pušten 13. jula.

Jašin je otvoreni kritičar Kremlja i jedan od retkih istaknutih opozicionih političara koji su još u Rusiji nakon talasa represije protiv pristalica zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i ljudi koji su govorili protiv ruske invazije na Ukrajinu. On je četiri puta kažnjen poslednjih nedelja zbog optužbi za diskreditaciju ruske vojske zbog njegovog otvorenog protivljenja ratu u Ukrajini.

Prošlog meseca nakon hapšenja po optužbi za neposlušnost rekao je da ne isključuje da će protiv njega biti pokrenut krivični postupak nakon što odsluži zatvorsku kaznu. Jašin je rekao i da vlasti pokušavaju da ga nateraju da napusti Rusiju, što on odbija.

XS
SM
MD
LG