Dostupni linkovi

Pet izbornih obmana


Stari i novi predsjednik: Vladimir Putin
Stari i novi predsjednik: Vladimir Putin

Tekst: Christopher Miller, Priredila: Ajla Obradović

Rezultati ruskih predsjedničkih izbora nisu nikada bili upitni, još jedan šestogodišnji mandat za aktuelnog predsjednika, Vladimira Putina.

Ali, to ne znači da su izbori prošli bez neregularnosti.

Ovo su samo neki od očitih slučajeva kršenja izbornih pravila i prevara snimljenih širom države.

1. Napad na posmatrače

Na izbornom mjestu 1.126 u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, posmatrači i novinari prijavili su nekoliko neregularnosti, uključujući ubacivanje glasačkih listića u kutije i fizički napad na posmatrače.

Prvo kršenje zabilježila je sigurnosna kamera, kratko nakon otvaranja biračkog mjesta, kada žena, za koju se pretpostavlja da je dio komisije na tom biračkom mjestu, proviruje na hodnik izvan biračkog mjesta, a zatim se vraća sa glasačkim listićima koje onda ubacuje u glasačku kutiju. Gomila papira je tolika da, u jednom momentu, zastaje i ne može proći kroz otvor.

Nedugo nakon toga, ista kamera zabiježila je ono što je svjedok opisao kao napad na mladića koji je ušao na biračko mjesto i silom odvukao posmatrače kako bi izgubili iz vida glasačku kutiju. A onda, kada je posmatračima i biračima odvučena pažnja, vide se dvojica mladića kako pune glasačku kutiju listićima. Video incidenta postao je populan na internetu.

Maks Sedon, novinar Financial Timesa, koji je bio na biračkom mjestu kada se desio napad, kasnije je postavio fotografiju posmatrača, za kojeg je naveo kako je povrijeđen u napadu.

Golos, uvaženi nezavisni izborni posmatrač, izjavio je kako je, od kasnog poslijepodneva, po moskovskom vremenu, primio najmanje 2.263 prijave kršenja pravila.

2. Muškarac jede listić

Jedan navodno uznemireni, ili gladni, glasač u sibirskom gradu Omsku, snimio je sebe kako jede listić.

Aleksej Navalni, vjerovatno Putinov najveći protivnik, kojem je bilo zabranjeno da se kandiduje zbog krivične presude, koja se smatra politički motivisanom, pozvao je Ruse da bojkotuju predsjedničke izbore.

Mnogi glasači su izrazili nezadovoljstvo tako što su uništavali svoje listiće sa natpisima kao što su “Vratite nam izbore, gadovi.”

3. Neka starija žena izvede trik

Jedan od mnogih snimaka punjenja glasačkih kutija privukao je veliku pažnju, jer pokazuje iskorištavanje starije žene.

Naime, žena se muči sa ubacivanjem listića u kutiju na biračkom mjestu 626. U Novokuznjetsku. Druga žena prilazi, uzima listić, odlazi i vraća se sa nečim što izgleda kao više listića. Zatim pokazuje starijoj ženi kako ispravno da ubaci listiće u kutiju, što ona na kraju i učini.

4. Blokiranje balonima

Na biračkom mjestu 268 u Kemerovu, u centralnoj Rusiji, sigurnosna kamera snima momenat kada komisija tog biračkog mjesta počinje prebrojavanje listića.

U momentu kada trebaju istresti listiće na sto, žena za koju se vjeruje da je predsjednica biračkog odbora, prilazi kameri i pomjera balone kako bi blokirali pogled na sobu, na 90 sekundi.

5. Živi zid

Na biračkom mjestu 144 u u Sjevernom Kavkazu, nekoliko muškaraca zauzelo je poziciju koja liči na ”živi zid” u fudbalu, kako bi blokirali pogled sigurnosne kamere na glasačku kutiju.

Britanski Guardian podsjeća kako je izlasnost bila glavni fokus kampanje u posljednje vrijeme, pa je tako Kremlj pokrenuo i takmičenja glasača, koja su uključivala takmičenje u selfijima, lutrije u kojima glasači mogu osvojiti mobilne telefone, pa čak i automobile.

“To je bio više referendum, nego izbori,” piše New York Times. Dodaju, državni službenici, penzioneri i stanovnici ruralnih dijelova, svi koji zavise od vlasti, glasali su za Putina, zbog kombinacije entuzijazma, navike i ucjene.

List navodi, iako je bilo mnogo prevara i punjenja glasačkih kutija, da nije bilo potrebe za montiranjem izbora, zbog velike popularnosti Putina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG