Dostupni linkovi

Šta donose ruski predsjednički izbori?


Aktivistkinja dijeli letke na ulici u centru Moskve u znak podrške predsjedničkom kandidatu Vladimiru Putinu, 16. mart 2018.
Aktivistkinja dijeli letke na ulici u centru Moskve u znak podrške predsjedničkom kandidatu Vladimiru Putinu, 16. mart 2018.

Ruski predsjednički izbori bit će održani u nedjelju 18. marta i prema predviđanjima, najviše šanse za pobjedu ima dosadašnji predsjednik Vladimir Putin.

Za šezdesetpetogodišnjeg Putina, koji Rusiju vodi već 18 godina, ovo će biti četvrti predsjednički mandat u trajanju od šest godina.

Pored njega, u izbornoj utrci učestvuje još sedam kandidata. Lider Liberalno demokratske stranke, Vladimir Žirinovski, koji se do sada kandidovao na svim, osim jednog, predsjedničkim izborima post-sovjetske Rusije jedan je od kandidata. Pored njega tu je i Ksenija Sobčak novinarka, bivša starleta i kćerka bivšeg Putinovog mentora, nekadašnjeg gradonačelnika St. Petersburga, Anatolija Sobčaka. Kako ističe, Sobčakova se kandidovala "kao protest kandidat", te navodi da je "glas za nju, glas protiv trenutnog sistema".

Pavel Grudinjin je kandidat komunističke partije, a Grigorij Javlinski je kandidat liberalne partije Jabloko. Dugogodišnji prokremljovski političar Sergej Baburin također će okušati svoju sreću na ovogodišnjim izborima, kao i Maksim Surajkin, kandidat vanparlamentarne stranke Komunisti Rusije, te biznismen Boris Titov, navodi Beta.

Da bi neki kandidat pobijedio na izborima u prvom krugu, treba da ima više od 50 posto glasova, a ukoliko se to ne desi ide se u drugi krug sa kandidatom koji je završio na drugom mjestu. No, rijetki očekuju da vide drugi krug na ovogodišnjim izborima.

Lider opozicije Aleksej Navaljni koji je bio najvidljiviji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, i koji je još prošle godine najavio da će se kandidovati za ruske predsjedničke izbore proglašen je nepodobnim zbog optužbe za prevaru za koju sam kaže da je namještena kako bi ga izbacili iz utrke. Nakon što mu je zvanično zabranjeno da se kandiduje na izborima, Navaljni je pozvao na bojkot izbora.

Inače, izborni kandidati moraju ispunjavati nekoliko uslova ukoliko žele učestvovati u izborima, između ostalog trebaju biti ruski državljani stariji od 35 godina sa stalnim prebivalištem u Rusiji i bez krivičnog dosijea.

Prema podacima Centralne izborne komisije u Rusiji ima oko 109 miliona glasača, koji će moći izaći na 97.000 biračkih mjesta, a dok će u inostranstvu još 1,8 miliona birača moći izaći na ovogodišnje izvore, prenosi Beta.

Neki od glasača koji ove godine pune 18 godina i koji su odrastajući znali samo za jednog lidera, danas ne mogu zamisliti da glasaju za nekoga drugog.

Generacija Putin
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Dvadesetjednogodišnja Lidija Skripina kaže kako za nju, Putin predstavlja stabilnost. "Jednostavno, jedino što znam je Putin, Putin i Putin. I niko drugi. Čak ni ne znam ko su drugi," kaže Lidija za Reuters.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao kako će „volja naroda, volja svakog ruskog građanina da odredi put kojim će zemlja krenuti,“ prenosi AP.

Ruski lider čija stopa odobravanja kako navodi AP, iznosi 80 posto, najvjerovatnije će da osvoji još jedan šestogodišnji mandat, no Kremlj je zabrinut zbog potencijalno slabe izlaznosti te nastoje da podstaknu odaziv kako bi Putinova pobjeda bila što impresivnija, navodi se u AP.

Putin je također pozvao Ruse da "iskoriste svoje pravo i da izaberu budućnost za veliku Rusiju koju svi oni vole". Upozorio je i kako bi neuspjeh glasača da izađu na izbore značilo da će "odlučujući izbor biti donesen bez uzimanja njihovog glasa u obzir."

Ruske birače plaše homoseksualcima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Zbog zabrinutosti o slaboj izlaznosti zvaničnici širom zemlje su se uključili u smišljanje načina kako bi naveli što veći broj ljudi da dođe na birališta u nedjelju. Zvaničnici u Nižnjem Novogorodu nude pakete u kojima se nalaze karte za neke od utakmica koje će prethoditi Svjetskom fudbalskom prvenstvu, kao i karte za muzej i koncert koji će se održati u noći izbora.

Zvanična medijska kampanja koja će trajati mjesec dana, tačnije do 17. marta, dan pred izbore, uključivala je televizijske debate na kojima se Putin nije pojavljivao.

S druge strane, Putin je nedavno održao svoj godišnji govor o stanju nacije tokom kojeg je najavio da će u narednih šest godina prepoloviti siromaštvo u Rusiji. Njegovi bilbordi imali su policijsku zaštitu, te je državna televizija samo ovog mjeseca emitovala čak dva dokumentarca o njemu.

Putin koji prvo došao na vlast kao premijer Rusije, ovaj put na izbore izlazi kao nezavisni kandidat.

Izvor: RSE, Beta, AP, Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG