Dostupni linkovi

Iz RTK odbacuju kritike Evropske federacije novinara


U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja. 4. april 2020.

Evropska federacija novinara (European Federation of Journalists) pozvala je novinare na Kosovu da se uzdrže od podsticanja tenzija tokom izveštavanja o zdravstvenoj krizi izazvanoj globalnom pandemijom COVID-19.

Federacija je izdvojila kosovski javni servis, Radio televiziju Kosova i novinsku agenciju 'Sinjali', navodeći da su tokom izveštavanja o karantinu, uspostavljenom u Severnoj Mitrovici zbog korona virusa, bili neetični, a način na koji su izveštavali određuju kao politički uticaj.

U prvom slučaju Federacija je saopštila da "izjave bez podrške i provokativna pitanja tokom izveštavanja iz Severne Mitrovice... rizikuju da izazovu tenzije između srpske i albanske zajednice".

Za novinsku agenciju "Sinjali" Federacija tvrdi da je objavila imena, adrese i datume rođenja 210 građana smeštenih u karantin u Severnoj Mitrovici i drugim gradovima, pri čemu su svi navedeni iz srpske ili romske zajednice.

Ocene o Vučiću i Tačiju

Generalni sekretar Federacije Rikardo Gutijerez (Ricardo Gutierrez) je kazao da je "jasno da pojedini političari, počevši od srpskog predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), koriste krizu korona virusa za podsticanje političkih i društvenih tenzija u njihovom interesu".

"Pozivamo novinare da ne igraju njihovu igru i da se ponašaju u skladu sa javnim interesom", dodao je on.

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić i Kosova Hašim Tači, tokom susreta u Austriji, avgusta 2018.
Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić i Kosova Hašim Tači, tokom susreta u Austriji, avgusta 2018.

Šta su odgovorili iz RTK?

Vršilac dužnosti glavnog urednika Radio televizije Kosova, RTK 3, Ridvan Beriša (Berisha) izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da izveštavanje sa severa Kosova nije uobičajeni novinarski rad, a zbog manjka bezbednosti.

"Prvo, RTK nije klevetao. Da li postoji prostor za diskusiju o tome da li je izveštaj bio emotivan ili ne u okolnostima kada izveštavanje sa severa Kosova od strane albanskih novinara nije uobičajeno?", naveo je Beriša.

"I novinarka dok je direktno izveštavala videla je da je okružena agentima BIA-e (Bezbednosno-informativna agencija Srbije)", rekao je Berisha, ne iznoseći nikakve dokaze o prisustvu agenata.

"Bila je pod pritiskom, i moglo je biti nekih emotivnih propusta, ali nikada nije bilo poziva na nemire i međuetničke tenzije", rekao je Berisha.

'Sinjali' uklonio sporne sadržaje

RSE je pokušao da stupi u kontakt i sa portalom Sinjali ali bezuspešno.

Evropska federacija novinara u svojoj reakciji navela je da je taj portal uklonio lične podatke sa stranice, nakon reakcija koje su usledile na spornu objavu.

Da li je prekršen zakon?

Narodni advokat Hiljmi Jašari (Hilmi Jashari) kazao je da su ovi natpisi "u suprotnosti s mnogim zakonskim normama" pozivajući se na članove Ustava o pravima privatnosti.

Inače, do ovih dešavanja došlo je nakon što su dve opštine na severu, Severna Mitrovica i Zvečan stavljene pod karantin a zbog širenja korona virusa.

Tu su uvedene i pojedine poput onih koje su na snazi u Srbiji, kao što su zabrana izlaska od subote do ponedeljka (od 4. do 6. aprila) i zatvaranje prodavnica tokom vikenda.

Vlada na dužnosti Aljbina Kurtija saopštila je da su dve opštine na severu stavljene pod karantin na osnovu odluke kosovskog Ministarstva zdravlja, dok je kosovska opozicija optužila Vladu da je dozvolila da se odluke Srbije sprovode na toj teritoriji i da je time "dopustila podelu Kosova".

Kritike Tačija i odgovor Kurtija

Predsednik Kosova Tači (Hashim Thaci) kazao je u subotu (4. aprila) da sa zabrinutošću prati situaciju na severu i dodao da Vlada Kosova ne sme da dopusti da opštine na severu funkcionišu van kontrole nadležnih institucija za suzbijanje pandemije COVID-19, "omogućivši tako ilegalno delovanje vlasti Srbije unutar teritorije naše države".

S druge strane, premijer na dužnosti Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da i u Beogradu i u Prištini ima političara i visokih zvaničnika koji "žele konflikt na Kosovu, naročito severno od Ibra", i da "žele konflikte i krvoproliće na terenu kako bi se vratili razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova".

U video poruci objavljenoj u nedelju (5. april) na njegovom Facebook nalogu, Kurti je kazao kako je stanje karantina u dve opštine na severu Kosova, u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, proglasilo Ministarstvo zdravlja, ali da to nisu hteli "da jave na sva zvona", kako zdravstvena kriza ne bi bila produbljena "sa još nekom". Dodao je da u ovo vreme ništa nikom ne može biti drugi prioritet osim javnog zdravlja.

Kurti je u nedelju posetio kosovski javni servis i sastao se sa rukovodstvom ovog medija. Kako prenose iz Vlade, potrebna je saradnja vladinih institucija sa javnim servisom "kako bi se izborili sa jedinim zajedničkim, nevidljivim neprijateljem - korona virusom".

Inače, ukupan broj obolelih od korona virusa, do zaključenja ovog teksta, na Kosovu je 145, a tri osobe su preminule. U srpskim sredinama na Kosovu, čiji se podaci svrstavaju u zvanične podatke Srbije, ukupan broj obolelih je 27. Zabeležen je i jedan smrtni slučaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG