Dostupni linkovi

Tači optužuje Vladu za neodgovornost prema opštinama na severu Kosova


U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) kazao je da je situacija u opštinama na severu Kosova, u kojim živi većinsko srpsko stanovništvo, "neprihvatljiva i rezultat nemarnosti i neodgovornosti Vlade Republike Kosovo u pružanju zaštite građana i teritorijalnog integriteta Kosova".

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan su od petka (3. april) u 18 sati u karantinu. Odluku o tome doneo je Krizni štab za borbu protiv korona virusa tih opštine na severu Kosova gde je 22 osoba zaraženo Covidom-19.

U Severnoj Mitrovici je odlučeno da se sve prodavnice na teritoriji te opštine zatvore od 13 sati u subotu (4. april), do ponedeljka (6. april) u 5 sati ujutro.

Krizni štab opštine Zvečan je uveo i meru zabrane kretanja za sve građane od 13 časova u subotu do 5 ujutro u ponedeljak, što je mera koja je od danas (4. april) na snazi u Srbiji.

Inače, zabrana kretanja na osnovu mera Vlade Kosova je na snazi od 17 do 6 ujutro svakog dana.

Tači je preko Fejsbuka saopštio da Vlada Kosova ne sme da dopusti da opštine na severu funkcionišu van kontrole nadležnih institucija za suzbijanje pandemije Covida-19, "omogućivši tako ilegalno delovanje vlasti Srbije unutar teritorije naše države".

Dodao je da sa zabrinutošću prati situaciju na severu i pozvao je Vladu da ispuni svoju odgovornost prema građanima svih nacionalnosti na celoj teritoriji Kosova.

Šta su odgovorili iz Vlade na dužnosti?

Iz Vlade Kosova na dužnosti potvrdili su, međutim, da su u kontaktu sa rukovodiocima ovih dveju opština na severu. Portparol Vlade Perparim Krueziju je za RSE rekao da je Ministarstvo zdravlja, odnosno ministar Arben Vitia, u potpunosti uključeno u dešavanja na severu, pritom podsećajući da se radi o zdravstvenoj krizi u koje sve institucije usko sarađuju kako bi se ona prevazišla.

Kako se stiglo dovde?

Podsetimo Vladi Kosova premijera Aljbina Kurija (Albin Kurti) izglasano je nepoverenje 25. marta, nepuna dva meseca nakon što je formirana, na zahtevem manje partije vladajuće koalicije Demokratskog saveza Kosova (DSK) između ostalog i zbog nezadovoljstva odnosom prema krizi do koje je dovela pandemija korona virusa. Od tada Vlada obavlja dužnost do izbora nove. Tači je 1. aprila započeo konsultacije o formiranju nove Vlade.

Predsednik Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici Aleksandar Spirić, koji je i potpredsednik kosovske opštine Severna Mitrovica te predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, koja funkcioniše u sistemu Srbije, nije odgovorio na pitanje Radija Slobodna Evropa da li je o odlukama Štaba upoznata zvanična Priština. Na konferenciji za novinare u subotu (4. april) on je kratko rekao da "nema mesta politici".

XS
SM
MD
LG