Dostupni linkovi

Severna Mitrovica i Zvečan od večeras u karantinu


Dr. Zlatan Elek, v.d. direktora KBC u Severnoj Mitrovici, gradonačelnik Goran Rakić, zamenik gradonačelnika Aleksandar Spirić i epidemiolog Aleksandar Antonijević
Dr. Zlatan Elek, v.d. direktora KBC u Severnoj Mitrovici, gradonačelnik Goran Rakić, zamenik gradonačelnika Aleksandar Spirić i epidemiolog Aleksandar Antonijević

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan od 18 časova su u karantinu, odluka je kriznih štabova, a zbog novog broja obolelih od bolesti COVID-19, saopštio je to gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

“Na osnovu predloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, a zbog pojave novih slučajeva inficiranih korona virusom u opštini Severna Mitrovica i Zvečan, a sve u cilju zaštite naših građana, imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo za Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom” saopštio je Rakić.

To praktično znači da nijedan građanin neće moći da napusti ni da uđe na ovo područje, objasnio je Rakić i dodao da to ne važi u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdevanja najosnovnijim životnim namirnicama, kao što su prehrambeni proizvodi, lekovi i slično, te da su izuzetak vršenje usluga i aktivnosti koje su u vezi sa upravljanjem pandemijom korona virusa”, dodao je Rakić.

Slobodno kretanje omogućeno je rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine kao i Kriznom štabu sa potrebnim službama, rekao je Rakić i pozvao građane na poštovanje propisanih mera.

U Severnoj Mitrovici će studentski centar biti privremeni smeštaj za osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na korona virus, gde će, kako je rekao Rakić, biti pod stalnim stručnim nadzorom,a da će se za specifične slučajeve preduzimati dodatne mere.

Kretanje između samih opština koje su u karantinu je dozvoljeno.

Ukupno je 16 zaraženih novim korona virusom u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, a očekuju se rezultati za još oko 120 osoba koliko ih je, prema najavama, danas trebalo da bude testirano u Severnoj Mitrovici.

Vršilac dužnosti direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici, doktor Zlatan Elek, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su danas testirana lica sa simptomima, kontakti zaraženih, i medicinsko osoblje.

Gradonačelnici Južne i Severne Mitrovice Agim Bahtiri i Goran Rakić i komandant KFOR-a general major Mićele Risi pozvali su sve građane da se pridržavaju pravila nadležnih organa u cilju sprečavanja širenja korona virusa i ostanu kod kuće. U zajedničkoj inicijativi, oni su u četvrtak uveče održali konferenciju za novinare na glavnom ibarskom mostu koji Mitrovicu deli na južni i severni deo.

Bahtiri je kazao da se vodi borba protiv virusa koji je došao spolja i koji "ne zna za naciju i granice. Rakić je istakao da virus nije zaobišao ni Mitrovicu i da "ovo zlo ne prepoznaje nikakve administrativne, političke, verske niti nacionalne granice" i pozvao građane na odgovornost.

Prethodno su kosovski ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić pozvali građane da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv korona virusa.

U zajedničkom obraćanju javnosti, Jevtić se zahvalio ministru na pruženoj pomoći u borbi protiv ovog izazova.

Vitia je kazao da su zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.

XS
SM
MD
LG