Dostupni linkovi

Rohani odbacio ideju o 'Trampovom sporazumu'


Hasan Rohani
Hasan Rohani

Iranski predsjednik Hasan Rohani odbacio je danas ideju o novom "Trampovom sporazumu" kojim bi bio riješen nuklearni spor, rekavši da je to "čudna" ponuda i kritikujući američkog predsjednika zbog stalnog kršenja obećanja.

Rohani je u televizijskom obraćanju poručio Vašingtonu da treba da se vrati sporazumu iz 2015. godine između Teherena i svjetskih sila i dodao da bi Iran mogao da poništi ranije odluke o umanjenju svojih obaveza koje proističu iz tog dokumenta.

Rouhani pozvao na vraćanje nuklearnom sporazumu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Ovim sporazumom ograničen je iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija i ostale ekonomske podsticaje, ali je predsjednik SAD Donald Tramp povukao svoju zemlju iz dogovora i ponovo uveo sankcije.

Rohani je kritikovao evropske zemlje iz ovog sporazuma jer su aktivirale specijalni mehanizam za rješavanje spora i rekao da ni one nisu ispunile svoje obaveze.

Britanski premijer Boris Džonson u utorak, 14. januara, izjavio je da bi bilo dobro da se nuklearni sporazum zameni "Trampovim" i da bi to bio odličan napredak.

Američki predsednik se u poruci na Tviteru, složio sa predlogom Borisa Džonsona.

Vašington tvrdi da je smisao strožih sankcija da se Teheran prisili da pristane na širi dogovor prema kojem mu se ograničava nuklearni i program vezan za balističke rakete te zahteva da prekine proksi ratove u regiji.

Teheran je više puta odbio da pregovara o novom sporazumu dok su na snazi američke sankcije.

XS
SM
MD
LG