Dostupni linkovi

Borrell potvrdio pokretanje mehanizma za spor sa Iranom


Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost

Ne postoji alternativa nuklearnom sporazumu, rekao je u obraćanju u Strazburu Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, povodom odluke Francuske, Velike Britanije i Njemačke da pokrenu mehanizam za rješavanje spora iz nuklearnog sporazuma sa Iranom zbog novog kršenja obaveza Teherana, prenosi Reuters.

Cilj mehanizma je "rješiti pitanja vezana za implementaciju nuklearnog sporazuma a ne nametnuti nove sankcije", rekao je Borrell u obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazuburu.

Prema navodima diplomata, cilj odluke je da se dogovor očuva kroz razgovor sa Iranom, što bi trebalo da bude učinjeno radi poništavanja ranije donesenih odluka Teherana.

"Cilj nije ponovno uvođenje sankcija UN protiv Irana", naglašavaju diplomate.

"Ne prihvatamo argument da Iran ima pravo da smanji svoje obaveze dogovorene sporazumom", navodi se u zajedničkoj izjavi tri zemlje. "Umjesto obrnutog puta, Iran je odlučio da smanji usklađenost sa sporazumom."

"Ovo radimo u dobroj mjeri, sa općim ciljem očuvanja nuklearnog sporazuma i u iskrenoj nadi da ćemo pronaći put za rješavanje zastoja konstruktivnim diplomatskim dijalogom, istovremeno čuvajući sporazum i ostajući u njegovim okvirima", stoji u izjavi, prenosi Reuters.

Prema mehanizmu naznačenom u dogovoru, kako navodi Reuters, EU će obavijestiti druge strane - Rusiju i Kinu, kao i sam Iran. Zatim će sve strane imati rok od 15 dana da reše razlike, mada se on može pomjeriti, ukoliko se sve strane s tim usaglase.

Iran je početkom mjeseca smanjio obaveze prema sporazumu postignutom 2015. godine tako što je objavio da će ukinuti ograničenja u obogaćivanju uranijuma, ali da neće prekidati saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Odluka Irana usledila je nakon što su američke snage ubile generala iranske vojske Kasema Solejmanija u Bagdadu početkom januara.

Nuklearni sporazum, zvaničnog naziva "Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja" (JCPOA), potpisalo je 2015. godine pet stalnih članica Vijeća sigurnosti: Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka plus Evropska unija i Iran.

Sjedinjene Države su, međutim, 2018. godine odlučile da se povuku iz sporazuma, nakon ocene američkog predsednika Donalda Trumpa da Iran krši duh sporazuma i da nastavljaju da ciljaju ka nuklearnom oružju, što Iran uporno poriče.

XS
SM
MD
LG