Dostupni linkovi

Istorijski sporazum sa Iranom, Izrael negoduje


Iranci slave dogovor o nuklearnom programu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Iranci slave dogovor o nuklearnom programu

Dok nacrt sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa koji je dogovoren između Irana i šest velikih sila u Švicarskoj zvaničnici na Zapadu nazivaju “istorijskim”, a Rusija traži ukidanje sankcija, Izrael ne skriva razočaranje ishodom pregovora u Lozani. U svakom slučaju, Teheran je pristao da redukuje svoje nuklearne kapacitete, a da li će to i zaista učiniti – utvrdiće posebna komisija.

Prema postignutom dogovoru, Teheran je pristao da smanji broj centrifuga u nuklearnom programu sa 19.000 na 6.000, mada sankcije Iranu ostaju na snazi sve dok se zapadne sile ne uvere da Teheran poštuje dogovorene uslove, a pregovarači imaju rok do 30. juna da urade konačan tekst sporazuma.

Nacrt sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa dogovoren je u četvrtak uveče nakon maratonskih razgovora između Irana i šest velikih sila u Švicarskoj.

U prvoj reakciji iz Bele kuće, američki predsednik Barak Obama nazvao je postignuti dogovor "istorijskim" razumevanjem, rekavši da je napravljen "dobar posao, dogovor koji zadovoljava naše osnovne ciljeve." Nazvao ga je "našom najboljom opcijom do sada."

"Naš posao nije gotov. Sporazum još nije potpisan. Od sada pa do juna nastaviće se pregovori kako bi se utvrdili detalji i obezbedila puna primena dogovorenog", kazao je američki predsednik.

Pet ključnih tačaka iranskog nuklearnog sporazuma

Pet ključnih tačaka iranskog nuklearnog sporazuma

Iran i šest svjetskih sila su 2. aprila izjavili da su postigli dogovor o „ključnim parametrima“ sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma koji mora biti okončan do 30. juna. U nastavku navodimo pet stvari koje morate znati o najavljenim obavezama počev od vremenskog okvira, preko centrifuga do sankcija.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je da da su se svetske sile i Iran sporazumeli oko ključnih parametara budućeg sveobuhvatnog sporazuma o nuklearnom programu Irana. Kazala je da će “kapacitet obogaćivanja i zalihe biti ograničeni”.

Ona je rekla da će ekonomske sankcije protiv Irana biti ukinute tek kada Ujedinjene nacije, kroz Međunarodnu agenciju za atomsku fiziku, potvrde da Iran poštuje uslove sveobuhvatnog dogovora.

Govoreći na konferenciji za medije nakon postignutog sporazuma, zajedno sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom, Mogerini je rekla da je “odlučujući korak” načinjen.

U Teheranu mnogi Iračani slave postignuti sporazum u nadi da će biti skinute sankcije i da će to voditi opravku ekonomije.

Oštre kritike iz Tel Aviva

Okvirni dogovor koji su svetske sile postigle sa Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu u Izraelu je naišao na oštre kritike, uz ocenu da bi svaki sporazum zasnovan na njemu predstavljao istorijsku grešku.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Mark Regev kaže da je dogovor iz Lozane loš jer ostavlja netaknutim veliki deo infrastrukture Irana za koju se sumnja da služi za proizvodnju nuklearnog oružja.

Dramatični momenti pregovora u Lozani

Nacrt sporazuma o budućnosti iranskog nuklearnog programa dogovoren je nakon maratonskih razgovora koje je pratila i novinarka iranskog servisa RSE Hannah Kaviani. O tome kako komentariše pregovore i koji su bili najdramatičniji momenti možete pročitati OVDJE

“Jedini cilj iranskog nuklearnog programa je da izgradi nuklearno oružje i, nažalost, okvirni sporazum mu daje za to legitimitet – međunarodni legitimitet za takva nastojanja.”

Strepnje Izraela čije je zvaničnike umirivao sam američki predsednik Barak Obama rečima da sporazum neće umanjiti brigu medjunarodne zajednice zbog podrške Irana terorističkim napadima na Izrael, dodatno je dodatno je podgrejao iranski ministar spoljnih poslova Mohmad Džavad Zarif čim se vratio u Teheran gde ga je dočekalo slavlje.

“Nastavljamo sa nuklearnim programom. Nijedno od naših postrojenja neće biti zatvoreno.”

Međutim, predstavnici vodećih zapadnih zemalja koje su učestvovale u sklapanju dogovora o kontroli iranskog nuklearnog programa tvrde da će Iran morati da preuzme ozbiljne obaveze i isključi svaku mogućnost da će imati nuklearno oružje, a da će morati da čvrsto sarađuju u sprovođenju sporazuma.

Iran negira tvrdnje Zapada da pokušava da izradi nuklearno oružje i pristao je na pregovore da bi sankcije, pod kojima je, bile ukinute.

Iran i svetske sile su pronašle rešenje nakon osam dana pregovora u Lozani. Pregovori su trebali da se završe 31. marta, ali su produženi zbog pokušaja postizanja dogovora. Pregovarači su proveli celu noć u razgovorima pokušavajući da približe stavove, a pauzu su napravili samo u šest sati ujutru.

XS
SM
MD
LG