Dostupni linkovi

Iran odbacio nuklearni sporazum nakon ubistva generala Solejmanija


Nuklearni reaktor Arak, Iran
Nuklearni reaktor Arak, Iran

Iran je u nedelju uveče saopštio da se više neće pridržavati nijednog ograničenja koje je nametnuo nuklearni sporazum iz 2015. godine.

U saopštenju iranske vlade koje je objavila državna televizija se navodi da više neće poštivati ograničenja u pogledu svoje sposobnosti i nivoa obogaćivanja uranijuma, zaliha obogaćenog materijala ili istraživanja i razvoja.

Odluka dolazi nakon što je irački general Kasem Solejmani, ubijen u petak u napadu američkom bespilotnom letelicom kod Bagdada.

Odgovor Irana na ubistvo generala Kasema Solejmanija, biće "vojni", izjavio je u nedelju savetnik iranskog vrhovnog vođe, general Husein Dehghan u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN. On je dodao da će pažljivo birati ciljeve.

"Odgovor će biti sigurno vojni i protiv vojnih lokacija", rekao je Dehghan, vojni savetnik ajatolaha Alija Hameneija.

"Amerika je ta koja je započela rat", rekao je iranski general i dodao da Amerikanci treba da prihvate reakcije koje će biti prilagođene njihovim delima.

Ispraćaj Solejmanija i Muhandisa u Bagdadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Dehghan je bivši ministar odbrane i glavni vojni savetnik ajatolaha Hameneija. Za CNN je rekao da će represiju izvesti sam Iran, a ne savezničke snage u regionu.

"Možemo da kažem da je Amerika, gospodine Tramp, preduzela mere direktno protiv nas - tako da ćemo i mi direktno da usmerimo akcije protiv Amerike", naveo je u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

On je rekao i da Iran ne žuri sa osvetom i da će pažljivo birati svoje ciljeve. "Naša reakcija će biti mudra, dobro i na vreme razmotrena, s presudnim odvraćajućim efektom", dodao je.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je ranije da će se Amerikanci suočiti sa posledicama ubistva Solejmanija "ne samo danas, već i u predstojećim godinama".

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je prethodno Teheran da će SAD "vrlo brzo i vrlo snažno" pogoditi 52 lokacije u Iranu ako Islamska Republika napadne američko osoblje ili ciljeve. Neke od tih lokacija su "veoma važne za Iran i iransku kulturu", naveo je kasno sinoć Tramp na Tviteru. "SAD više ne žele pretnje", upozorio je Tramp.

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Abas Musavi izjavio je da Iran ne želi rat, ali je spreman da se suoči sa svakom situacijom.

Iračko Ministarstvo inostranih poslova podnelo je tužbu Savetu bezbednosti UN zbog "američkih napada na iračke baze" i "ubistva pripadnika iračke vojne komande i prijatelja", saopšteno je u Bagdadu.

Irački parlament pozvao trupe SAD da napuste zemlju

Istovremeno, Irački parlament izglasao je u nedelju rezoluciju kojom se strani vojnici pozivaju da napuste tu zemlju nakon američkog vazdušnog napada u kome je ubijen iranski general Kasem Sulejmani (Qasem Soleimani).

Vlada Iraka se "obavezuje da će opozvati svoj zahtev za pomoć Međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista takozvane Islamske države usled okončanja vojnih operacija u Iraku i postizanja pobede", stoji u rezoluciji koja je usvojena 5. januara, javlja Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U dokumentu se dodaje da vlada premijera Iraka Adela Abdula Mahdija "mora da radi na tome da zaustavi prisustvo bilo kojih stranih trupa na iračkom tlu i da im zabrani da koriste iračku zemlju, vazdušni prostor ili vodu iz bilo kog razloga".​

Parlamentarne rezolucije nisu obavezujuće za vladu, ali Abdul-Mahdi je ranije pozvao parlament da preduzme hitne mere i što pre okonča prisustvo stranih trupa u Iraku.

"Uprkos unutrašnjim i spoljnim poteškoćama sa kojima bismo mogli da se suočimo, to je najbolje po Irak", rekao je Mahdi zastupnicima u govoru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG