Dostupni linkovi

Premijerka Srbije kaže da je odluka o Rio Tintu doneta zbog građana


Protest protiv eksploatacije litijuma kompanije Rio Tinto u Beogradu, 18. decembar 2021.
Protest protiv eksploatacije litijuma kompanije Rio Tinto u Beogradu, 18. decembar 2021.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 21. januara da je odluka o povlačenju projekta eksploatacije litijuma "Jadar" kompanije Rio Tinto doneta zbog zabrinutosti građana.

Ona je navela i da do pre šest meseci "nije čula "nijednu lošu stvar" o tom projektu, kao i da nije dobila nijednu pritužbu od 2017. godine od kada je na čelu Vlade Srbije.

Brnabić je za televiziju Prva rekla da je Loznicu, gde je Rio Tinto planirao otvaranje rudnika litijuma, poslednji put posetila u februaru 2020. godine i da tada o toj, niti o eksploataciji litijuma niko nije pričao.

"Nisam ni mogla da znam da se ljudi tako osećaju", navela je ona.

Prema njenim rečima, odluka o Rio Tintu doneta je "pre svega zbog građana i njihove zabrinutosti".

Ona je navela i da sve ekološke proteste "plaćaju strane fondacije".

Brnabić je navela da nije razmišljala o stavljanju moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina, jer takav zahtev nije dostavljen Skupštini.

Premijerka Srbije je 20. januara saopštila da je država odlučila da prekine saradnju sa Rio Tintom zbog zahteva više ekoloških organizacija, ali i netransparentnosti i loše komunikacije te kompanije u vezi sa projektom koji je bio u toku.

Rio Tinto je nakon obraćanja premijerke saopštio da je izuzetno zabrinut zbog izjave da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa njihovim projektom, te da razmatra pravne osnove za donošenje takve odluke i "implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji".

  • Od dobrodošlice do raskida Srbije sa Rio Tintom Ekološke organizacije podržane građanima koji se protive eksploataciji litijuma u Srbiji od novembra su bile u protestima i blokadama saobraćaja širom zemlje zahtevajući od Vlade da ukine uredbu o prostornom planu koji predviđa sprovođenje rudarskog projekta "Jadar" i objavljivanje dokumenata potpisanih sa Rio Tintom.
Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
XS
SM
MD
LG