Dostupni linkovi

Sastanak premijerke Srbije i ekoloških aktivista 24. januara


Protest protiv otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji, Beograd, 11. decembar 2021.

Za ponedeljak, 24. januar, dogovoren je sastanak sa premijerkom Anom Brnabić nakon što je Vlada saopštila da prekida projekat eksploatacije litijuma "Jadar" kompanije Rio Tinto, izjavio je 21. januara Zlatko Kokanović, iz udruženja građana Ne Damo Jadar.

"Sastaćemo se da bismo pokrenuli pitanje ko će i kada sanirati istražne bušotine Rio Tinta u jadarskom kraju", najavio je Kokanović.

Po njegovom mišljenju, potrebno je da država otkupi zemlju koju je kupio Rio Tinto i ponudi je meštanima. On je rekao da je zahtev ekoloških organizacija državi da trajno zabrani eksploataciju litijuma u Srbiji i dodao da građani, kako se izrazio, neće dozvoliti da bilo ko pokuša da napravi rudnik.

Predstavnici organizacije za zaštitu životne sredine Ekološki ustanak (EU) preuzeli su 21. januara u Vladi Srbije u Beogradu dokumente u vezi sa projektom australijsko-britanske kompanije Rio Tinto za eksploataciju litijuma "Jadar".

Vlada Srbije je dan pre, 20. januara, saopštila da je poništila dozvole Rio Tintu za istraživanje i eksploataciju litijuma kod Loznice na zapadu zemlje i pozvala zainteresovane organizacije i pojedince da pogledaju kompletnu dokumentaciju projekta “Jadar”.

Aleksandar Jovanović, aktivista Ekološkog ustanka, rekao je nakon preuzimanja dokumenata sa pisarnice u Nemanjinoj 11 da su time i ukidanjem Uredbe o prostornom planu za "Jadar" ispunjena dva osnovna zahteva protesta koji su od novembra trajali protiv tog projekta.

"Ali nije kraj dok se ne sanira šteta i dok ne vidimo ko šta kome duguje jer bilo je priča da će odšteta države za Rio Tinto biti milijardu evra. Potrebno je da vidimo da se to nikako ne desi", rekao je Jovanović.

Advokatica i ekološka aktivistkinja Danijela Nestorović rekla je da se u preuzetoj dokumentaciji prvenstveno radi o rešenjima Ministarstva rudarstva i energetike počev od 2004. godine.

"Pretpostavljam da je ovo cela dokumentacija ali to još sa sigurnošću ne možemo znati. Naknadno ćemo se izjasniti o daljim planovima kada budemo videli šta nam je predočeno", navela je Nestorović.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je odlukom kojom se obustavljaju aktivnosti Rio Tinta u Srbiji Vlada ispunila sve zahteve ekoloških organizacija.

"Poništili smo sve odluke od 2004. godine. Srbija je bogata kritičnim mineralnim sirovinama, overene rezerve vredne su više od 250 milijardi evra ali jasno je da ništa ne može da se radi ukoliko nisu ispunjeni najviši standardi zaštite životne sredine", saopštila je Mihajlović.

Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Kako je preneo Rojters, projekat "Jadar" Rio Tinta u Srbiji vredan je 2,4 milijarde dolara sa planiranom proizvodnjom 50.000 tona litijum karbonata od 2027. godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je 20. januara na konferenciji za novinare u Beogradu da je država odlučila da prekine saradnju sa Rio Tintom zbog zahteva više ekoloških organizacija ali i netransparentnosti i loše komunikacije te kompanije u vezi sa projektom koji je bio u toku.

Ekološke organizacije podržane građanima koji se protive eksploataciji litijuma u Srbiji od novembra su bile u protestima i blokadama saobraćaja širom zemlje zahtevajući od Vlade da ukine uredbu o prostornom planu koji predviđa sprovođenje rudarskog projekta "Jadar" i objavljivanje dokumenata potpisanih sa Rio Tintom.

XS
SM
MD
LG