Dostupni linkovi

SAD, Britanija i Nemačka demantuju da finansiraju proteste u Srbiji


Protesti protiv eksploatacije litijuma u Beogradu, 15. januar 2022.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke negirale su u zajedničkom saopštenju 21. januara da te države finansiraju ekološke ili političke proteste u Srbiji.

"Bezrezervno odbacujemo sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta", navodi se u zajedničkoj izjavi nemačke, britanske i američke ambasade u Srbiji.

Tri države ocenile su da se radi o štetnoj i teško razumljivoj optužbi, posebno, kako su navele, kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju Vladu Srbije i Skupštinu i sa njima rade na reformama i razvoju demokratskih institucija.

"Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka bili su među najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije od početka procesa demokratske tranzicije, pruživši joj finansijsku pomoć veću od tri milijarde evra", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Dodaje se da su ciljevi tih država pružanje podrške proklamovanoj politici Srbije u pristupanju Evropskoj uniji, pomirenju i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i da je pomoć u demokratskom razvoju i zelenoj tranziciji jasna i transparentna.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je 20. januara da je srpska Vlada prekinula saradnju sa Rio Tintom, koji je vodio projekat "Jadar" za eksploataciju litijuma u Srbiji, zbog zahteva građana i više ekoloških organizacija, ali i netransparentnosti i loše komunikacije te britansko-australijske kompanije.

Brnabić je na konferenciji za medije u Beogradu o raskidu poslova sa Rio Tintom rekla da pojedine međunarodne organizacije iz SAD, Velike Britanije i Nemačke finansiraju ekološke proteste u Srbiji i u tom kontekstu navela Rokfeler fondaciju, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalnu zadužbinu za demokratiju, Vestminstersku fondaciju za demokratiju i Britanski savet.

"Finansijeri protesta napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi valjda treba da ih branimo i politički slabimo. To je licemerno i tu poruku sam prenela i ambasadorima nekoliko zemalja sa kojima sam razgovarala", rekla je Brnabić.

Ekološke organizacije podržane građanima koji se protive eksploataciji litijuma u Srbiji su od novembra u protestima i blokadama saobraćaja širom zemlje zahtevajući od Vlade da se ukine uredba o prostornom planu koji predviđa sprovođenje rudarskog projekta "Jadar" i objavljivanje dokumenata potpisanih sa Rio Tintom.

Nove blokade puteva u Srbiji zbog litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
XS
SM
MD
LG