Dostupni linkovi

Reporteri bez granica ponovo osuđuju napade na N1


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti u Srbiji da prestanu da podržavaju i da, umesto toga, javno osude pokušaje zastrašivanja zaposlenih na televiziji N1.

Reporteri bez granica u saopštenju navode da je N1 jedina velika nezavisna TV stanica u Srbiji i da su njeni novinari poslednjih nedelja izloženi kontinuiranim, sistematskim klevetničkim napadima od strane vlasti i medija bliskih aktuelnom režimu.

Podseća se da je u poslednjem napadu meta reporter ove kuće Miodrag Sovilj koji je, kako se navodi optužuje da je „poslao predsednika Srbije u bolnicu“ i koji je, kao posledica toga, sada meta besa javnosti „usmerenog od strane predsednikovih saradnika i pro-režimskih medija“.

U saopštenju se podseća i da su sa starog Majspejs profila Miodraga Sovilja ukradene fotografije iz studentskih dana tog novinara, koje tabloidi zloupotrebljavaju u cilju da ga omalovaže.

U saopštenju se podseća da je meta napada i programski direktor N1 Jugoslav Ćosić, a da su i ispred ulaza u taj medij bačeni leci sa natpisom "Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg".

Saopštenje Reportera bez granica stiglo je dan nakon što se savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević pismom obratila predstavnicima te organizacije, kao i Evropske i Međunarodne federacije novinara i OEBS-a, u kome je reagovala na izjavu predstavnica RSF-a Paulin Ades-Mevel, koja je u ponedeljak za Radio Slobodna Evropa izjavila da je zabrinuta što je Vasiljević prilikom gostovanja na televiziji Pink oko desetak puta pomenula novinara N1 Miodraga Sovilja, a nije pitala za potvrdu onoga što je rekla.

U međuvremenu se oglasio i predsednik Vučić koji je izjavio da novinari nisu krivi za njegove zdravstvene probleme.

U najnovijem saopštenju Reportera bez granica ukazuje se i da se situacija sa medijskim slobodama u Srbiji zabrinjavajuće pogoršava, uz podsećanje da je u Svetskom indeksu medijskih sloboda RSF-a za 2019. godinu, koji je objavljen u aprilu, Srbija pala za 14 mesta i da se sada nalazi na 90. od ukupno 180 mesta.

XS
SM
MD
LG