Dostupni linkovi

Reporteri bez granica osuđuju napade na TV N1


Pauline Adès-Mével
Pauline Adès-Mével

Međunarodna medijska organizacija Reporteri bez granica osuđuje poslednje napade na TV N1 u Srbiji, kaže predstavnica ove organizacije Pauline Adès-Mével, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ona podvlači da ova organizacija pažljivo prati i analizira medijske okolnosti u Srbiji, a posebno one vezane za N1.

Navodeći da tu medijsku kuću gledaju kao jedinu veliku nezavisnu televiziju u Srbiji, Adès-Mével konstatuje da su napadi na nju učestali poslednjih sedmica.

"Osuđujemo napad na urednika N1 Jugoslava Ćosića, kao i bacanje letaka sa porukama da N1 treba da napusti Srbiju, što je počinjeno od strane maskiranih osoba, dok je na toj televiziji emitovan intervju sa kandidatom za budućeg premijera Kosova Aljbinom Kurtijem. Uz to zabeležene su i pretnje preko društvenih mreža. Ćosiću je prećeno i tim putem. Takođe, sredinom oktobra zabeležili smo da su nepoznati počinioci prišli izveštaču N1 pretili mu i rekli da ide nazad u Luksemburg (vlasnik televizije N1 je kompanija Adria News sa sedištem u Luksemburgu, prim.red.)."

Adès-Mével podvlači i događaje od ovog vikenda, kada je deo državnih funkcionera i provladinih medija doveo u vezu novinarsko pitanje i zdravstveno stanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u subotu primljen na Vojnomedicinsku akademiju sa kardiovaskularnim problemima.

Vučić je na konferenciji za novinare u petak tražio od novinara N1 televizije Miodraga Sovilja da mu pročita šta piše u dokumentu koji dokazuje da je otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović bio u državnoj fabrici oružja "Krušik" iz Valjeva kao predstavnik privatne firme "GIM", za koju se vezuje otkup oružja po povlašćenim cenama, na štetu "Krušika". Sovilj mu je pokazao dokument na telefonu, nakon čega je od strane dela državnih funkcionera i provladinih medija optužen za "guranje telefona u lice predsedniku" i "pokušaj izazivanja incidenta".

"Pročitala sam i da su predsednik Srbije i ljudi njemu bliski rekli da to što se on ne oseća dobro je i posledica napada od strane novinara N1. Takođe, sam zabrinuta što je Suzana Vasiljević (savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića), tokom vikenda prilikom gostovanja na televiziji Pink, oko deset puta pomenula ime novinara N1 Miodraga Sovilja. To nije dobro za mirno okruženje i dijalog u društvu", ističe Adès-Mével.

Reporteri bez granica podsećaju da napadi na N1 nisu novi, te da njihov broj raste, a Adès-Mével zaključuje:

"Apelujemo da ostave N1 na miru, da obavlja svoj posao. Mnogo je bitnije obratiti pažnju na srpske tabloide koji objavljuju govor mržnje i napadaju novinare."

Posle susreta sa Vučićem

Podsetimo, Reporteri bez granica u aprilu ove godine su objavili izveštaj u kom se konstatuje pad Srbije na listi medijskih sloboda za 14 mesta.

"Raste broj napada na medije, uključujući pretnje smrću, a sve češće su i zapaljive izjave zvaničnika usmerene protiv novinara", piše u izveštaju za 2019. godinu, uz upozorenje da su mnogi napadi na novinare ostali neistraženi i nerešeni, a počinioci nisu kažnjeni.

Dva meseca ranije predstavnici ove organizacije susreli su se u Beogradu i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je tada izjavio da je "medijska scena u Srbiji je daleko od idealne, ali postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija".

Vučić sa Reporterima bez granica: Medijska scena daleko od idealne
Vučić sa Reporterima bez granica: Medijska scena daleko od idealne

Adès-Mével podseća na taj susret te navodi da je predstavnicima vlasti ukazano na mnoga zabrinjavajuća pitanja o medijima u Srbiji, uključujući i problem bezbednosti novinara.

"Izneli smo izvesne zahteve i preporuke za poboljšanje situacije po pitanju medijskih sloboda u zemlji. Možda je sada vreme da podsetimo predsednika na obećanje da će proći kroz naše preporuke i da pokuša da poboljša situaciju. Mi nećemo odustati, prekinuti dijalog sa Predsedništvom. Uspostavili smo dijalog sa srpskim vlastima i očekujemo od vlasti da koriguje izvesne stvari i kako bi Srbija nastavila putem evro integracija. Spremni smo da ponovo razgovaramo sa srpskim vlastima i da izrazimo našu veliku zabrinutost kada je reč o medijskim slobodama u Srbiji. Očekujemo da preporuke koje smo poslali na zahtev predsednika budu uzete u razmatranje."

Adès-Mével zaključuje da će Reporteri bez granica nastaviti da pozivaju vlasti u Srbiji da implementiraju mere kako bi zaštitile novinare i medijske slobode, te da će ta organizacija "nastaviti da ukazujemo srpskim vlastima na probleme, da situacija nije dobra".

Šta kažu u SNS?

Na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj je razmatran predlog budžeta za kulturu za narednu godinu, napadi na medije nisu pominjani.

Upitan da prokomentariše kako se na medijsku sliku u Srbiji odražava postupak dela medija naklonjenih vlasti i državnih funkcionera, koji su zdravstveno stanje predsednika Aleksandra Vučića povezali sa pitanjem novinara N1 televizije Miodraga Sovilja postavljenim u petak, član vladajuće Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za kulturu i informisanje, Mirko Krlić kaže da je "sasvim u redu da se stane iza svog predsednika politički, ali da se pre svega stane iza čoveka koji ima zdravstveni problem".

Dodaje da i se "ne može govoriti o medijskom slepilu tamo gde se mediji otvaraju svakoga dana".

"Medijska situacija u Srbiji je onakva kakvom želi jedan deo novinara da je prikaže. Nažalost, često sam u prilici da imamo kontakte i sa međunarodnim faktorima, i tužno je da iz pojedinih medijskih kuća u Srbiji ide najgora slika o stanju u medijima i o stanju u samoj državi", kaže Krlić.

Medijska situacija u Srbiji onakva kakvom deo novinara želi da je prikaže: Mirko Krlić
Medijska situacija u Srbiji onakva kakvom deo novinara želi da je prikaže: Mirko Krlić

Kada mu je predočen podatak da upravo međunarodne organizacije, kao što su Reporteri bez granica, u svojim izveštajima beleže pad medijskih sloboda u Srbiji, Krlić je odgovorio – "to je vaš komentar".

"Mi mnogo govorimo o napadima na novinare, govorimo o odgovornosti društva i političara prema novinarima, a najmanje se govori o odgovornosti novinara da budu samostalni, da budu svoji i da budu objektivni. Ne zaboravite čuvenu rečenicu - da su činjenice svetinja, a komentari proizvoljni. Kad to novinari budu shvatili, onda ćemo imati prave odgovore", ističe Krlić.

A na komentar da je novinar N1 televizije na konferenciji za novinare u petak izneo činjenice, Krlić je kratko odgovorio - "onda ćete sa njima o tome razgovarati".

'Zabrinjavajuće optužbe'

Sa druge strane, član Odbora za kulturu i informisanje iz redova opozicije, Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije kaže da je izveštavanje prorežimskih medija tokom vikenda prvo shvatio kao "lošu šalu", ali da je vrlo zabrinjavajuće kada se novinarima upućuju takve optužbe. To prema njegovim rečima, govori i o medijskoj i o političkoj situaciji u državi.

"Dakle, ako neko može u programu uživo na jednoj od najgledanijih televizija sa nacionalnom frekvencijom da lansira takve teze, i to ne bilo ko, mada je bilo svakojakih - od državnih zvaničnika, pa do takozvanih nezavisnih komentatora i analitičara, da pitanje na konferenciji za medije šefu države poveže sa zdravstvenim stanjem i maltene pokušajem njegovog ubistva je nešto što treba sve da nas zabrine. Jer, to pre svega nije tačno, a da jeste – onda se postavlja pitanje kakvo je zdravstveno stanje prvog čoveka ove države. Kako god pogledamo, bilo kao spin, kao neumesnu šalu ili kao ozbiljnu tezu, to je zabrinjavajuće, a rekao bih i skandalozno", ocenjuje Vukadinović.

'Novinari protiv fantoma'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Kampanju koja se u prorežimskim medijima vodi protiv redakcije N1 televizije osudila su i novinarska udruženja u Srbiji. Nezavisno udruženje novinara Srbije u saopštenju ocenjuje da "nemoć državnih institucija nameće sumnju da kampanja mržnje protiv medija koji nepristrasno informišu javnost, a u kojoj su najglasniji prorežimski štampani i tv tabloidi, uživa podršku najviše vlasti".

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izrazilo je zabrinutost za bezbednost direktora programa N1 televizije Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja zbog "brutalnog linča kojem su izloženi u režimskim tabloidima, koji su, 'preuzeli nadležnosti pravosuđa', uz očigledno odobrenje vlasti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG