Dostupni linkovi

Savetnica predsednika Srbije pisala Reporterima bez granica


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević pozvala je u pismu predstavnike Reportera bez granica (RSF) i druge međunarodne organizacije da „provere činjenice“ pre nego što optuže, kako je navela, „državu, predsednika ili nju“ za te napade.

Vasiljević je reagovala na izjavu predstavnice Reportera bez granica Paulin Ades-Mevel koja je u ponedeljak za Radio Slobodna Evropa (RSE) osudila napade na televiziju N1 i njihove novinare.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja novinara Srbije, koje je imalo uvid u pismo, Suzana Vasiljević je navela da je predstavnica RSF-a koja je za RSE rekla da je zabrinuta što je Vasiljević prilikom gostovanja na televiziji Pink oko desetak puta pomenula novinara N1 Miodraga Sovilja, nije pitala za potvrdu onoga što je rekla.

Vasiljević je navela da „niko iz kancelarije predsednika Vučića, ni on, nije optužio Sovilja za zdravstveno stanje predsednika“, već da su posle objave da je predsednik primljen u bolnicu gledaoci televizije N1 počeli da pišu na Fejsbuk stranici te televizije čestitke N1 i Sovilju, poput "Miodrag Sovilj je izazvao krvni pritisak", "Sovilj će mu doći glave" i "On je kralj".

"Osećam se dužnom da odgovorim na te optužbe, jer znam da Ades-Mevel ne govori srpski jezik, pa pretpostavljam da joj je neko iz NUNS-a ili N1 poslao lažni transkript onoga što sam rekla", navela je Vasiljević u pismu koje je poslala predstavnicima RSF-a, Evropske i Međunarodne federacije novinara i OEBS-a.

Vasiljević je poslala i link za emisiju "Hit tvit" u kojoj je gostovala sa prevodom na engleski jezik.

"Nije problem u tome koliko je pitanje teško, nije u tome da li je pitanje lako ili teško, već (problem je) u načinu na koji postavite to pitanje i to je ono što je bilo veoma neprimereno. Nadam se da mladi kolega Sovilj ne razgovara tako sa svojim roditeljima i nadam se da će u jednom trenutku shvatiti da može biti nezavisan i dobar novinar i da to može raditi na pristojan način", navodi se u transkriptu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u petak tražio od novinara N1 televizije Miodraga Sovilja da mu pročita šta piše u dokumentu koji dokazuje da je otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović bio u državnoj fabrici oružja "Krušik" iz Valjeva kao predstavnik privatne firme "GIM", za koju se vezuje otkup oružja po povlašćenim cenama, na štetu "Krušika".

Sovilj mu je pokazao dokument na telefonu, nakon čega je od strane dela državnih funkcionera i provladinih medija optužen za "guranje telefona u lice predsedniku" i "pokušaj izazivanja incidenta".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG