Dostupni linkovi

'Neuobičajeni' susreti ruskih i američkih obavještajaca?


Mike Pompeo, direktor CIA
Mike Pompeo, direktor CIA

Direktor CIA Mike Pompeo branio je svoju odluku da se susretne sa direktorima ruskih obavještajnih agencija, uz poruku da je riječ o rutinskoj praksi. Susret se odigrao u vrijeme zategnutih odnosa Vašingtona i Moskve i politčkih prepirki zbog optužbi o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) napisao je pismo u četvrtak lideru demokrata u Senatu Chucku Schumeru (Čaku Šumeru), kao odgovor na njegovu kritiku u vezi sastanka koji je Pompeo prošle sedmice imao sa šefovima ruske Federalne agencije za bezbjednost i Strane objavještajne službe, poznatih kao FSB i SVR.

Obojica direktora ovih službi, FSB Aleksandar Bortnikv i SVR Sergej Nariškin, su na američkoj listi sankcija koja podrazumijeva i ekonomske sankcije i zabranu izdavanja viza, uvedenih zbog ruske aneksije Krima u martu 2014. i rata koji je izbio na istoku Ukrajine, aprila iste godine.

I šef ruske obavještajne agencije, poznate kao GRU, takođe je, prema izvještajima, bio u Vašingtonu posljednjih dana, ali je nejasno sa kim se susrijetao.

Ruski zvaničnici su objelodanili u utorak da je sastanak održan preko državne agencije ITAR-Tass i ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova koji je tweetovao o tom događaju.

Kako prenosi Reuters, jedan američki obavještajni zvaničnik, govoreći pod uslovom da ostae anoniman, optužio je Moskvu da su otkrili kako je sastanak održan da potpali političko nesaglasje zbog istrage o ruskoj kampanji miješanja u američke predsjedničke izbore 2016, koja opterećuje predsjednika Donalda Trumpa i dio republikanca.

"Nije bilo slučajno da je Rusija odlučila da objelodani informacije o susretima nakon godina nikad otkrivenih sastanka između američkih i ruskih obavještajnih zvaničnika”, rekao je.

Senator Chuck Schumer lider demokrata u Kogresu
Senator Chuck Schumer lider demokrata u Kogresu

Visoki zvaničnik Demokratske stranke Chuck Schumer pisao je 31. januara direktoru Nacionalne obavještajne agencije (DNI) Danu Coatsu (Denu Kotsu) i pitao ga zašto su se američki obavještajni zvaničnici susreli sa Sergejom Nariškinom, šefom ruske Strane obavještajne agencije SVR.

Na pismo je javno odgovorio direktor CIA-e Mike Pompeo.

"Mi se povremeno susrijećemo sa našin ruskim kolegama iz obavještajnih službi iz istog razloga, kao što su i naši prethodnici - da čuvamo sigurnost Amerike", napisao je Pompeo i dodao:

"Nema ništa loše u takvim sastancima. Mi pokrivamao teška pitanja u kojima se američki i ruski interesi ne poklapaju. Mi snažno branimo američki prilikom takvih susreta, i ne popuštamo u udarcima i nikad nećemo."

Bivši američki obavještajni zvaničnici i drugi eksperti kažu da direktori CIA rutinski komuniciraju sa svojim ruskim kolegama. Ali su takođe zajedničko prisustvo šefova ruskih špijunskih agencija u SAD okvalifikovali kao neobičan događaj.

Sastanak u CIA se odigrao samo par dana prije nego što je administracija Donalda Trumpa objavila da neće uvesti nove sankcije protiv ruskih političara i bogatih biznismena, dobro povezanih sa Kremljom, zbog optužbi za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore.

Mnogi posmatrači su bili iznenađeni odlukom, koja je objavljena u samom finišu isteka roka postavljenog administraciji u skladu sa Zakonom o sankcijama koji je većinski izglasan u Kogresu u ljeto 2017. i koji je Trump nerado potpisao uz ocjenu da je faličan.

Najmanje jedan bivši zvaničnik State Departmenta nazvao je odluku "zbunjujućom" i sugerisao moguće političko miješanje visokih zvaničnika Trumpove administracije.

Kada je riječ o glavnim ruskim obavještajcima Schumer je zahtijevao objašnjenje zašto je ovim zvaničnicima dozvoljeno da uđu u zemlju i pored postojećih sankcija.

Odgovarajući na ovo pitanje, Pompeo je napisao da se američki obavještajni zvaničnici rutinski susrijeću sa ruskim zvaničnicima da razmotre teme kao što su bezbjednost avio saobraćaja i spriječavanje stranih boraca da se vrate u obje zemlje.

Pompeo je rekao da sastanci sa Rusima, koje nije identifikovao, nijesu bili laki.

Odgovor prvog američkog obavještajca nije zadovoljio senatora Schumera.

"Ovo pismo ne odgovora na u prosjeku niti jedno pitanje koje su otvorile ove posjete", napisao je Schumerov portparol Matt House (Mat Haus) na Twitteru.

Iako Pompeo nije identifikovao Ruse sa kojima se susreo u Vašingtonu prošle sedmice, dvojica američkih obavještajnih zvaničnika, pod uslovom da ostanu anonimni, su ih za Associated press (AP) identifikovali kao Aleksandra Bortnikova i Sergeja Nariškina.

A prema američkom obavještajnom zvaničniku koji je govorio za Reuters, to što je Moskva objelodanila susret američkih i ruskih obavještajnih zvaničnika u Vašingtonu bio je "kalkulisani napor" ne samo da dovede do polemike unutar SAD, već i da pojača uvjerenje da Rusija nije međunarodno izolovana.

Američke obavještajne agencije optužile su FSB, glavnu rusku obavještajnu agenciju, nekadašnji KGB, i vojnu obavještajnu GRU da stoje iza sajber napada i hakiranja američkih političkih stranaka i aktivista.

Direktor SVR Sergej Nariškin (L) i direktor FSB Aleksandar Bortnikov
Direktor SVR Sergej Nariškin (L) i direktor FSB Aleksandar Bortnikov

Američke obavještajne službe su u januaru 2017. iznijele procjenu da su ove dvije službe bile umiješane u hakiranje i širenje dezinformacija sa ciljem uticaja na američke predsjedničke izbore u korist Donalda Trumpa, a na štetu njegove demokratske rivalke Hillary Clinton, o čemu istragu vode Ministarstvo pravde i FBI, pod vođstvom specijalnog zastupnika u istrazi Roberta Muellera i više komiteta Kogresa SAD.

Rusija demantuje da su se miješali u izbore u SAD.

Vašington je ove sedmice u vrtlogu rasprave zbog republikanskog povjerljivog dokumenta čiji je autor predsjednik Komiteta za obavještajne službe Devin Nunes, koji je prošlog ljeta bio prisiljen da se povuče iz ruske istrage jer je odavao informacije Bijeloj kući.

Dokument navodno pokazuje da je FBI pristrasan i protiv Trumpa u istrazi koju vode. Sam FBI je u rijetkom oglašavanju izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi tog dokumenta zbog "tačnosti navoda" iznijetih u dokumentu.

Bez obzira na to dokument će biti objavljen, najavila je Bijela kuća i republikanci.

Demokrate tvrde da je riječ o nastavku pokušaja Bijele kuće i dijela republikanaca da podriju istragu FBI i Muellera.

Američki mediji su prošle sedmice objavili da je Trump u avgustu htio da otpusti specijalnog predstavnika u istrazi FBI Roberta Muellera, ali je od toga odustao nakon što mu je advokat Bijele kuće zaprijetio da će podnijeti ostavku. Trump je to demantovao kao "lažnu vijest”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG