Dostupni linkovi

Upozorenja o silovanju kao oružju rata u invaziji na Ukrajinu


Neka od najgorih ratnih zlostavljanja — uključujući seksualno nasilje — otkrivena su u Buči, predgrađu udaljenom nešto više od sat vremena vožnje od glavnog grada Ukrajine (Ilustrativna fotografija: Ukrajinski vojnici pregledaju uništenu kuću u Buči, 6. aprila 2022.)
Neka od najgorih ratnih zlostavljanja — uključujući seksualno nasilje — otkrivena su u Buči, predgrađu udaljenom nešto više od sat vremena vožnje od glavnog grada Ukrajine (Ilustrativna fotografija: Ukrajinski vojnici pregledaju uništenu kuću u Buči, 6. aprila 2022.)

Ujedinjene nacije (UN) sve češće dobijaju izvještaje o silovanju i seksualnom nasilju u Ukrajini.

Nadia Murad, aktivistica za ljudska prava, predstavila je u srijedu, 13. aprila, globalne smijernice u UN o tome kako sigurno i efikasno prikupiti dokaze od preživjelih i svjedoka seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

Murad, koja je 2018. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, za svoje napore da iskorijeni silovanje kao oružje rata prvo se obratila UN-ovom Vijeću sigurnosti 2015. godine, kada su joj bile 22. godine, gdje je opisala mučenja i silovanja koja je doživjela kao zatočenica takozvane Islamske države godinu dana ranije.

"Nadijina inicijativa" ili "Murad kodeks" razvijen je uz britansko finansiranje i Instituta za međunarodne krivične istrage, s ciljem smanjenja rizika od daljnje traume za preživjele prilikom pružanja i iznošenja dokaza, navodi Reuters.

"Kodeks postavlja jasne i praktične smjernice za fokusiranje potreba preživjelih prilikom prikupljanja dokaza i osiguravanje da oni dobiju pravdu i podršku, a ne posljedice. Preživjeli zaslužuju barem to", izjavila je.

Nadia Murad, dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava
Nadia Murad, dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava

Izvještaji o sve više slučajeva silovanja u Ukrajini

Ukrajinska grupa za ljudska prava optužila je ruske trupe da koriste silovanje kao oružje rata u invaziji na Ukrajinu.

Od početka invazije, 24. februara, Rusija je negirala da je napadala civile.

"Zgrožena sam rastućim brojem izvještaja o seksualnom nasilju od strane ruskih snaga koji su izašli iz sukoba u Ukrajini", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u izjavi, opisujući Kodeks kao "vitalni korak" ka podršci preživjelima i dovođenju počinioce pravdi, navodi izvor.

Murad je radila i sa advokaticom za ljudska prava, Amal Clooney, na lobiranju Vijeća sigurnosti UN-a za osnivanje istražnog tima za prikupljanje, čuvanje i skladištenje dokaza u Iraku o djelima tzv. Islamske države koja mogu biti ratni zločini, zločini protiv čovječnosti ili genocid. Vijeće je tim formiralo 2017. godine, a počelo je s radom godinu dana kasnije.

Nekoliko ambasadora u Ujedinjenim nacijama poziva Međunarodni krivični sud da nezavisno istraži sve veći broj optužbi ukrajinskih žena za seksualno nasilje i silovanje od strane ruskih vojnika.

"Sve češće slušamo o silovanju i seksualnom nasilju. Oni se moraju uzeti u obzir nezavisno kako bi se osigurala pravda i sposobnost", rekla je Sima Bahous, izvršna direktorica UN Women, Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak, 11. aprila.

"Kombinacija masovnog raseljavanja sa velikim prisustvom regruta i plaćenika, i brutalnosti koja je prikazana prema ukrajinskim civilima, podigla je sve crvene zastave", dodala je ona.

Rusija negirala sve optužbe

Ambasadori Francuske, Norveške, Njemačke, Gabona i Ukrajine izrazili su podršku istrazi.

Iako je Rusija u više navrata negirala napade na civile od invazije na Ukrajinu krajem februara, ukrajinske civilne žrtve su uveliko dokumentovane - a sada u prvi plan ovih zlostavljanja dolaze zastrašujući izvještaji o seksualnom nasilju, prenio je Business Insider.

Katerina Čerepaha, predsjednica La Strada Ukraine, organizacije za ljudska prava, rekla je Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak da je organizacija dobila informacije o devet odvojenih slučajeva u kojima je 12 žena i djevojaka optužilo ruske trupe za silovanje, prenio je Reuters.

"Ovo je samo vrh ledenog brijega“, rekla je Čerepaha.

"Znamo i vidimo - i želimo da čujete naše glasove - da se nasilje i silovanje sada koriste kao oružje rata od strane ruskih osvajača u Ukrajini."

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy ponovio je te izvještaje, rekavši litvanskim zakonodavcima putem videa u utorak da ima "stotine slučajeva silovanja" u područjima zemlje koja su pogođena ruskim trupama, izvještava Al Jazeera.

Rusija je to sve demantovala.

"Nije predstavljen nijedan uvjerljiv za bilo koji od ovih zločina, ali je razumljivo da ste odavno pogazili pretpostavku nevinosti", rekao je na sastanku Dmitrij Poljanski, zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u.

Ali, kako su ukrajinske snage oslobađale gradove od ruske kontrole, desetine civila i zagovaračkih grupa kao što su Human Rights Watch i Amnesty International dijelili su razorne izvještaje o seksualnoj brutalnosti.

Silovanja otkrivena u Buči

Nizak moral, vojni obveznici i strani borci u ruskim snagama mogli bi natjerati vojnike da počine seksualno zlostavljanje tokom rata, ranije je izvijestio Insider, pozivajući se na prethodne slučajeve kada su ruske trupe počinile istu vrstu nasilja.

Neka od najgorih ratnih zlostavljanja — uključujući seksualno nasilje — otkrivena su u Buči, predgrađu udaljenom nešto više od sat vremena vožnje od glavnog grada Ukrajine.

Buča poslije zločina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Ljudmila Denisova, komesarka za ljudska prava ukrajinskog parlamenta, podijelila je za BBC primjer u Buči kada je grupa od "oko 25 djevojaka i žena starosti od 14 do 24 godine sistematski silovana tokom okupacije u podrumu jedne kuće u Buči".

"Ruski vojnici su im rekli da će ih silovati do te mjere da ne žele seksualni kontakt ni sa jednim muškarcem, kako bi ih spriječili da imaju ukrajinsku djecu", rekla je za BBC.

Najmanje devet žena i djevojčica je zatrudnilo, zaključila je Denisnova.

XS
SM
MD
LG