Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za mir borcima protiv seksualnog nasilja u ratu


Denis Mukwege i Nadia Murad
Denis Mukwege i Nadia Murad

Kongoanac Denis Mukvege i Nadia Murad iz Jazidi zajednice dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružje u ratu, saopšteno je danas u Oslu.

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, bio je kritičan prema kongoanskoj vladi.

Murad, pripadnica Jazidi zajednice bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja.

Oni su dobili nagradu za "svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima", saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

"Denis Mukvege je pomoćnik koji je posvetio svoj život odbrani ovih žrtava. Nadia Murad je svedok koji govori o zlostavljanju nad sobom i na drugima", navodi se u saopštenju.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadia Murad su otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo ratnih sukoba kao što je pokret #MeToo koji je nastao pre godinu dana otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres.

Predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen rekla je da su ovogodišnji dobitnici izabrani da se skrene pažnja na činjenicu da se "žene zapravo koriste kao oružje u ratu". Ona je rekla da su dobitnici Denis Mukvege (63), i Nadia Murad (25), ugrozili ličnu bezbednost da bi se borili protiv toga.

"Denis Mukvege je neko ko je posvetio ceo svoj život žrtvama seksualnog nasilja počinjenog za vreme rata. Nadia Murad je žrtva koja govori o zloupotrebama počinjenim nad njom i nad drugima", rekla je Rajs-Andersen.

Mukvege je lečio hiljade žena u Kongu, mnoge od kojih su bile žrtve grupnog silovanja.

Naoružani ljudi pokušali su da ga ubiju 2012. godine što ga je primoralo da privremeno napusti zemlju. On je radio u bolnici Panzi koju je osnovao 1999. u Bukavu, na istoku Demokratske Republike Kongo.

XS
SM
MD
LG