Dostupni linkovi

Nagrada Vaclav Havel jazidskoj aktivistkinji Nadiji Murad


Pedro Agramunt predsjednik Parlamntarne Skupštine Savjeta Evrope dodijelio je nagradu Nadiji Murad Basee, u Strazburu, 10. oktobra 2016.
Pedro Agramunt predsjednik Parlamntarne Skupštine Savjeta Evrope dodijelio je nagradu Nadiji Murad Basee, u Strazburu, 10. oktobra 2016.

Nagrada za ljudska prava Savjeta Evrope, koja nosi ime Vaclava Havela, ove godine je pripala aktivistkinji Jazida, Nadiji Murad. To je četvrti put da Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PACE) dodjeljuje nagradu Vaclav Havel.

Nagrada, koja nosi ime po bivšem češkom predsjedniku, u novčanoj vrijednosti 60.000 eura, predstavljena je u ponedjeljek na specijalnoj ceremoniji u Palati Evrope u Strazburu, na početku jesenjeg zasjedanja PACE-a.

Bivšoj zarobljenici Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) nagradu je uručio predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Pedro Agramunt.

Kao 21-godišnjakinju, Nadiju Murad su 2014. godine, kidnapovali militanti IDIL-a, na sjeveru Iraka, zajedno sa hiljadama drugih žena i djevojaka. Držana je u ropstvu i zlostavljanja tri mjeseca, prije nego što je uspjela da pobjegne i dođe u Njemačku.

Od tada je Nadija Murad postala aktivista za ljudska pava, javno govoreći i skrećući pažanju na nevolje kroz koje prolazi zajednica Jazida, posebeno kada je riječ o prisiljavanju tamošnjih djevojaka i žena na seksualno ropstvo i trgovinu ljudima, kojima su izložena i djeca koje uhvati IDIL.

Nadia Murad bila je kandidatkinja i za Nobelovu nagradu za mir 2016. godine, a u septembru je imenovana za prvu ambasadoricu dobre volje Ujedinjenih nacija, za dostojanstvo preživjelih trgovinu ljudima.

Među finalistima za ovu nagradu bila je i srpska novinarka i aktivistkinja za prava medija Gordana Igrić, te Međunarodni institute za ljudska prava / Fondacija Rene Cassin, koji promoviše ljudska prava.

XS
SM
MD
LG