Dostupni linkovi

Ratifikacija sporazuma – sa ili bez plana primene


Mitrovica
Mitrovica
Komisija za zakonodavstvo u Skupštini Kosova nije uspela da uskladi stavove kako bi se pokrenule potrebne procedure oko Nacrta zakona za ratifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Ni izveštavanje zamenika premijera, Hajredina Kuçija pred komisijom u ponedeljak, nije uklonilo dileme poslanika, tako da je odlučeno da se u utorak glasa slanje ovog nacrta predsedništvu Skupštine.

Tokom izlaganja o briselskom sporazumu i aneksu o njegovoj implementaciji, Kuçi je kazao da se predviđaju četiri oblasti delovanja - osnivanje Asocijacije srpskih opština, zatvaranje i integracija pravosudnih struktura, bezbednosnih struktura, kao i organizacija slobodnih izbora, uključujući četiri opštine na severu zemlje.

Na tome će raditi četiri zajedničke grupe Kosova i Srbije, dok će njihovu koordinaciju, što se kosovske strane tiče, vršiti zamenica premijera, Edita Tahiri.
Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi

“Što se tiče Asocijacije opština, složili smo se da se ova asocijacija formira nakon održavanja lokalnih izbora na celoj teritoriji Republike Kosova. Složili smo se da se, uz odobrenje Vlade, formira radna grupa sa određenim obavezama koja neće imati ulogu asocijacije, već pripremnu ulogu do održavanja izbora”, kazao je on.

On je dodao da se ne radi o velikom broju zakona koji se trebaju izmeniti.

“Ne mogu danas reći tačno koji su to zakoni, ali ono što mogu reći je da nije u pitanju ni 30, ni 18 a ni 12 zakona. Mnogo ih je manje. Ukoliko se usvoji Zakon o amnestiji, onda u Zakonu o pravosuđu nisu potrebne nikakve izmene. Nisu potrebne izmene ni u odnosu policije, osim o nadležnostima za predlaganje regionalnog komandanta – Zakon o lokalnoj samoupravi, ili deo u kojem se predviđa fond za sever, da bude samo amandman Zakonu o budžetu”, kazao je Kuçi.

O vremenskim rokovima

Govoreći o vremenskim rokovima za primenu sporazuma, zamenik kosovskog premijera je kazao da se ukidanje pravosudnih paralelnih struktura očekuje do 15. juna, a bezbednosnih do 15. jula. Po njegovim rečima, Kosovo nema potrebe za 800 srpskih policajaca na severu, već će se regrutovati njih 100 do 150.

U međuvremenu, predsednik Komisije za zakonodavstvo, Arben Gashi, poslanik Demokratskog saveza Kosova, zatražio je da komisija preporuči Skupštini ratifikaciju sporazuma, ali ne i plan njegove primene, pošto, kako je rekao, on predstavlja samo delovanje vlade.

“Mi kao Skupština ove elemente, kao i mnoge druge, koje predviđa plan primene moramo uzeti u obzir kao nešto što je planirano u budućnosti, a to ne može biti pitanje ratifikacije u Skupštini”, kazao je on.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje, Albulena Haxhiu najavila je međutim da u slučaju ratifikacije sporazuma sa Srbijom u Skupštini, ovaj politički subjekat će se obratiti Ustavnom sudu, s obzirom da ga smatra neustavnim.

“Ovaj sporazum čini našu državu nefunkcionalnom. Ako se usvoji, onda ćemo dobiti temelje srpsko-etničke teritorijalne autonomije unutar Kosova”, kazala je Haxhiu.

Dileme oko ratifikacije sporazuma i plana primene uticale su na komisiju da za utorak odloži donošenje takve odluke. Ukoliko komisija da zeleno svetlo, predsedništvo Kosova će potom otpočeti proceduru razmatranja nacrta zakona na prvom i drugom čitanju. Za ratifikaciju ovog nacrta zakona potrebne su dve trećine glasova poslanika. Stoga je zamenik premijera Kuçi u nekoliko navrata uputio poziv opozicionim partijama da ga podrže.
XS
SM
MD
LG