Dostupni linkovi

Kosovo se priprema za zakonske izmene, uklanjaju se dileme


Mitrovica
Mitrovica
I Kosovo i Srbija će do sredine juna morati da sprovedu sve potrebne pravne izmene, uključujući i usvajanje Zakona o amnestiji. Briselski sporazum i plan njegove implementacije će se u Skupštini Kosova ratifikovati u vidu zakona, čiji se nacrt sada nalazi u Skupštinskoj komisiji za zakonodavstvo, koja je inače od Vlade zatražila objašnjenja oko zakona koji su predviđeni da se izmene.

Priština i Beograd još uvek su u početnoj fazi definisanja zakonskih okvira za sprovođenje briselskog sporazuma. Na osnovu dogovorenog plana primene, dve strane je već do sada trebalo da formiraju tim za uspostavljanje asocijacije srpskih opština, koji bi činili predstavnici četiri opština na severu, a uz podršku kosovskih vlasti.

Međutim, trenutno se najviše vremena posvećuje zakonskim izmenama koje su potrebne za implementaciju sporazuma Prištine i Beograda.

Ministar pravde i zamenik premijera Hajredin Kuci izjavio je u sredu da će Komisiji za zakonodavstvo u ponedeljak izneti stav vlade u vezi ovog zakona.

Hajredin Kuci
Hajredin Kuci
„Ovaj nacrt zakona ne samo da je operacionalizacija sporazuma, već on jasno određuje vremenske rokove, aktere primene, one domaće kao i strane, uključujući EULEX i KFOR, ali i obaveze Srbije u primeni sporauzma“, kazao je Kuci.

Usvajanje zakona o amnestiji je takođe deo plana primene briselskog sporazuma. Ministar Kuci je naglasio da je radna grupa već izradila nacrt tog zakona i da će se uskoro proslediti vladi Kosova, a potom i Skupštini. On je dodao da se sve dileme moraju ukloniti oko amnestije samo jednog dela teritorije ili etničke grupe.

„Amnestija će biti za sve građane Kosova, određena zakonima, a ne za neku etničku zajednicu ili neki deo neke teritorije. Naprotiv, amnestija će obuhvatiti celu teritoriju Republike Kosova kao i predviđene vremenske rokove. Neće biti etničke niti teritorijalne razlike. Snažno branimo princip jednakosti pred zakonom“, kazao je on.

Konkretni koraci

U međuvremenu, u Briselu su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim napretkom. Maja Kocijančić, portparolka baronese Catherine Ashton, izjavila je za RSE da je važno da je plan primene dogovoren, te da sada dve strane rade na identifikaciji konkretnih koraka u primeni sporazuma.

“To što je važno je da implementacija počinje i na tome se apsolutno radi. Znate i kakvi su sledeći koraci u smislu implementacije onoga što je Savet odlučio u decembru, dakle odluke oko datuma za početak pregovora i Srbije, ali i početak pregovora o sporazumu sa Kosovom“, kazala je ona.

Srpski predstavnici u Vladi Kosova prethodno su izrazili zabrinutost o primeni sporazuma, s obzirom da Srbi na severu Kosova još uvek nisu spremni za to. Oni su dodali da je Beograd u ovom trenutku najvažniji faktor s obzirom da ima najviše uticaja kod Srba u tom delu Kosova.
Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, kaže da dok je lako bilo dogovoriti se, mnogo će biti teže sprovesti taj dogovor u delo s ozbirom da u sam proces odlučivanja nije bila uključena srpska zajednica sa severa.

„Iz tog razloga mislim da će otpor biti posledica pre neznanja o čemu se zapravo radi, i nesigurnosti šta to zapravo dogovor donosi. A kad imate strah od implementacije dogovora, onda je sasvim logično da postoji i otpor tom dogovoru. Taj otpor će biti slomljen onog trenutka kada Srbi na Kosovu dobiju dodatne garancije. Te ne garancije ne može da da niko drugi sem Vlade Srbije, a Vlada Srbije do ovoga trenutka ne daje uopšte jasne odgovore a da ne govorimo o garancijama. Zato je suština u Vladi Srbije, a Priština to vešto koristi i postavlja stalno nova neka potpitanja i pokušava da čita na drugačiji način ono što se činilo da je sasvim jasno. To su razlozi zašto će ova implementacija da potraje. Mislim da se sa precepcijom Prištine neće složiti 90% Srba bez obzira gde oni žive. S tim što Srbi na severu imaju i takvu geografsku poziciju, gde njihovo protivljenje daje prave efekte“, kazao je Ivanović.

U međuvremenu, u Briselu su u sredu nastavljeni pregovori stručnjaka Prištine i Beograda od kojih se očekuje da će se utvrditi zakonski osnovi za sprovođene briselskog sporazuma kada se radi o nadležnostima srpskih opština u oblasti policije i sudstva.
XS
SM
MD
LG