Dostupni linkovi

Da li Srbija diže 'zidove' prema Kosovu?


Rampa se spušta za ljude dobre volje čija je namera saradnja na kulturnom i sportskom planu: Prelaz između Kosova i Srbije
Rampa se spušta za ljude dobre volje čija je namera saradnja na kulturnom i sportskom planu: Prelaz između Kosova i Srbije

Da li Srbija diže 'zidove' na takozvanim administrativnim prelazima sa Kosovom?

Umesto da komunikacija između Srbije i Kosova bude olakšana, u skladu sa Briselskim sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine (prema kome građani Kosova sa ličnim kartama i kosovskim tablicama mogu da ulaze u Srbiju), u poslednjih mesec-dva je bilo nekoliko incidenata koji govore o suprotnom procesu. Da apsurd bude veći, rampa se spušta za ljude dobre volje čija je namera saradnja na kulturnom i sportskom planu.

Kome to ne odgovara? Ovo pitanje postavljamo dan nakon što je sa granice vraćen poznati kosovski pisac i aktivista nevladinog sektora Škeljzen Malići, koji je sa ekipom pošao u Beograd na promociju zajedničke knjige Studija slučaja Pertej, sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju u kojoj je sabrana dokumentacija o 20 godina saradnje umetnika i kulturnjaka Srbije i Kosova.

U pet ujutro sa grupom učesnika promocije u Centru za kulturnu dekontaminaciju Malići je stigao na granični prelaz Merdare.

"Kažu, ne možete da prođete. I ništa, nema objašnjenja. Policajac mi je rekao da nemam zabranu. Negde sam tamo na proveri. Sam mi je savetovao da je bolje da se vratim u Prištinu", objašnjava Malići šta se događalo na graničnom prelazu. Kaže da ranije nikada nije imao takvo iskustvo.

Zbog istog projekta je u oktobru prošle godine bez problema ušao u Srbiju. I pre toga je nekoliko puta prelazio sa ličnom kartom. Pre tri godine je išao avionom sa pasošem iz Tirane i ušao u Srbiju kao i svi drugi putnici.

'Mirëdita, dobar dan' peti put u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

A onda od maja ove godine počinju problemi. Najpre veliki skandal kada kosovska karate reprezentacija nije puštena u Srbiju, gde se uputila na Evropsko prvenstvo koje se održavalo u Novom Sadu. Istog meseca je zaustavljena ekipa umetnika koja je krenula na festival "Mirdita, dobar dan", opet u Centar za kulturnu dekontaminaciju. Umetnike su propustili, ali ne i sva dela koja su poneli. Neke fotografije su zadržane, jer su, kako je obrazloženo, na njima obeležja "terorističke UČK" (kako je u Srbiji proglašena Oslobodilačka vojska Kosova) .

To što se događa je kršenje Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, komentariše Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose.

"Očigledno je u poslednjih par meseci da vlasti Srbije, pre svega Kancelarija za Kosovo i Metohiju, podstiču na kršenje sporazuma o slobodi kretanja. Dakle, radi se o političkoj samovolji. Ovog puta moram da podsetim da čak i u doba Slobodana Miloševića, u doba ratova u 90-im, NGO (nevladini) aktivisti su bili izuzeti od zabrane ulaska u Srbiju ili Crnu Goru", kaže Janjić.

Malići nema odgovor na pitanje kakva i kome se šalje poruka ovakvim potezima.

"Ili je to neka druga politika Srbije koja nije striktno proevropska, Vučićeva, ili je i on sada raspolućen, pa sedi na dve stolice. A možda sve antievropske, proruske snage rovare i prave opstrukcije preko Ministarstva unutrašnjih poslova", objašnjava Malići.

Šta Beograd želi time da postigne, trenutno je jako teško reći.

"Ali da postiže efekat samoizolovanja Srbije, to je tačno. Dakle, ako se išta može savetovati Vučiću, to je da pod hitno prekine sa ovom, iz države orkestriranom kampanjom, jer ta kampanja pravi od Srbije nepouzdanog partnera. Sve u svemu, mislim da je ovo poslednji momenat da se ta praksa prekine. A ako je to znak da se ne želi dijalog, bolje je da Vučić više ne putuje u Brisel", komentariše Janjić.

Pisac Saša Ilić ukazuje na dva paralelna procesa - politički, prepun konflikata i drugi između ljudi koji bez prekida svih prethodnih godina sarađuju. Upravo to "Slučaj Pertej" pokazuje. Malići je jedan od umetničkih direktora programa „Studija slučaja Pertej". Uz direktorku beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju Borku Pavićević više meseci je radio na sistematizaciji arhiva, pamćenja i istorizacije 20 godina saradnje umetnika i kulturnih radnika Srbije i Kosova.

Protesni performans desničarskih partija zbog festivala 'Mirdita'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Saša Ilić kaže da je "Slučaj Pertej" pokazao da je mimo političkih procesa bilo odlične saradnje, čak i u nemogućim uslovima. Ilić kaže da političari "uopšte ne uzimaju u obzir ni jedan segment društvene i kulturne stvarnosti koji je postojao, koji postoji i vode svoju politiku punu provokacija, sukoba i opstajanju u dijalogu na ivici nasilja."

Radio Slobodna Evropa je tražio objašnjenja od Ministarstva unutrašnjih poslova i vladine Kancelarije za Kosovo zašto je Škeljzen Malići zaustavljen na Merdaru. Nismo dobili odgovor do objavljivanja ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG