Dostupni linkovi

Putin kaže da želi 'partnerstvo' sa Evropom na godišnjicu invazije nacista


Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvuje ceremoniji obilježavanja stradanja Sovjeta polažući cvijeće na grob Neznanog vojnika u Moskvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin obilježio je 80. godišnjicu nacističke invazije na Sovjetski savez, prisjećajući se žrtve koje su tokom rata podnijeli Sovjeti, tvrdeći da je evropska sigurnost "dramatično degradirana" usred "eskalacije napetosti".

Odnosi Rusije sa Zapadom bili su na najnižoj tački od završetka hladnog rata nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim 2014. godine

Rusija, nasljednica SSSR-a, takođe je bila zabrinuta zbog širenja NATO-a na istok nakon sloma komunističkog sistema u istočnoj Evropi krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, smatrajući to sigurnosnom prijetnjom.

"22. juni i dalje izaziva ogorčenost i tugu u srcima svih generacija, nanoseći bol zbog uništenih sudbina miliona ljudi, jer ono što su prošli u tim strašnim godinama doslovno je utisnuto u naša sjećanja", rekao je Putin nakon polaganja cvijeća na grob Neznanog vojnika na zidinama Kremlja.

„Rusija podržava ideju oživljavanja punopravnog partnerstva s Evropom ... Čitav sistem evropske sigurnosti dramatično je degradiran. Napetosti eskaliraju, rizici nove trke u naoružanju postaju stvarni“, rekao je Putin.

Uprkos tome što je s Moskvom potpisala pakt o nenapadanju, nacistička Njemačka je 22. juna 1941. godine iznenadno napala Sovjetski Savez.

U naredne četiri godine, Sovjetski savez je, zajedno sa zapadnim silama uspio odbiti Nijemce i na kraju izaći kao pobjednik u Drugom svjetskom ratu, uprkos tome što su tokom cijelog sukoba izgubili 27 miliona ljudi.

Putin je također ponovio svoje prethodne izjave, rekavši da njegova zemlja "nikada neće dopustiti iskrivljavanje istine" o Drugom svjetskom ratu.

2019. godine je obilježena 80. godišnjica sporazuma između nacista i Sovjetskog saveza, poznatijeg kao Molotov-Ribbentrop pakt, čiji je tajni protokol omogućavao podjelu srednje i istočne Evrope između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Nakon što su nacisti počeli Drugi svjetski rat napadom na Poljsku 1. septembra 1939. godine, Sovjeti su zauzeli istočni dio zemlje, na kraju masakrirajući više od 20.000 poljskih oficira koje su zarobili u Katynu.

Nacisti su na kraju izdali pakt iznenadnom invazijom na Sovjetski savez.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Putina 22. juna da "izrazi empatiju prema neizmjernim jadima i patnjama koje je donio rat kojeg je pokrenuo nacistički režim", rekao je Kremlj.

"Obje strane istakle su važnost očuvanja historijskog sjećanja na te tragične događaje" i istakle da je "prevazilaženje međusobnog neprijateljstva i pomirenje ruskog i njemačkog naroda imalo ključnu uglou u sudbini poslijeratne Evrope", dodao je Kremlj.

U Drugom svjetskom ratu je učestvovala većina tadašnjih država svrstanih u dva vojna bloka: Sile Osovine predvođene Njemačkom, a na njihovoj strani su ratovale i Japan, Italija i kvislinške snage u više zemalja. Antihitlerovsku koaliciju su predvodili Sovjetski Savez, SAD i Velika Britanija uz učešće antifašističkih pokreta u mnogim zemljama.

Po broju vojnika, stradalih i materijalnim razaranjima, Drugi svjetski rat je bio najveći oružani sukob u historiji. Više od 100 miliona ljudi je bilo mobilisano, a u tom ratu poginulo je više od 50 miliona lica, među njima mnogi civili.

Izvori: AP, TASS

XS
SM
MD
LG