Dostupni linkovi

Prve vakcine iz COVAX mehanizma stigle u BiH


Prve vakcine stigle na Sarajevski aerodrom preko COVAX
Prve vakcine stigle na Sarajevski aerodrom preko COVAX

Prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje je Bosna i Hercegovina (BiH) naručila kroz COVAX mehanizam, stigle su na Međunarodni aerodrom Sarajevo u četvrtak, 25. marta.

Radi se o 23.400 doza Pfizer /BioNtech vakcina, a tokom dana je planirana i isporuka 26.400 doza vakcina AstraZeneca koje će stići avionom iz Istanbula, oko 20 sati, saopštilo je Ministartsvo civilnih poslova BiH.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

S obzirom da BiH nema državno ministarstvo zdravstva, procesom je koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova. Ugovoreno je 152.600 AstraZeneca i 23.000 Pfizer/BioNtech vakcina.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević rekla je da će vakcine nakon carinjenja odmah biti raspoređene entitetima Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te Brčko Ditriktu.

„Ja se iskreno nadam da će u narednom razdoblju u BiH stići i ostatak naručenih cjepiva u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe BiH˝, istakla je Gudeljević, te je dodala da nemaju tačne datume kada bi ostale pošiljke vakcina mogle doći i u kojim intervalima.

BiH je 9. decembra 2020. godine pozvana da iskaže potrebe za vakcine i u okviru Mehanizma nabavke Evropske unije koji je kreiran neovisno o COVAX-u. Njime je obuhvaćen i Zapadni Balkan, a za ovu podršku EU je izdvojila 70 miliona eura.

Ovim putem BiH je naručila 892.000 doza Pfizer/BioNtech i Moderna vakcina, međutim i na njih se još čeka.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler istakao je u četvrtak da bi tokom ove sedmice sa bh. vlastima trebao biti potpisan ugovor o donaciji vakcina za BiH putem mehanizma EU.

˝Čim se to potpiše prve isporuke možemo očekivati već početkom aprila, uprkos vijestima koje dolaze iz EU o strožijem izvoznom režimu iz EU. To ni na koji način neće uticati na sam COVAX mehanizam, niti na donacije koje trebaju da dođu iz EU i drugih zemalja u BiH,˝ kazao je Sattler.

Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozvao je bh. vlasti da nastave raditi na hitnoj dopremi vakcina. "Sve zemlje trebaju pristup vakcinama protiv COVID-19 kako bi se zaustavila pandemija,” naglasio je on.

Bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska i posebna administrativna jedinica Brčko distrikt, su za nabavku vakcina kroz COVAX iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto građana.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je 11. marta kako će vakcine iz COVAX-a pristizati u tri ture - 23. marta, 29. marta i 22. aprila.

Iako je novac uplaćen još krajem prošle godine, isporuka je nekoliko puta odgađana.

'Ovo je rat bez oružja': Sarajevo još čeka vakcine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

To je razlog zbog kojeg su dva bosanskohercegovačka entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH, samostalno krenula u nabavku vakcina.

Republika Srpska je izdvojila je 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina Sputnik V putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u Republiku Srpsku stiglo 42.000 vakcina Sputnik V. Drugom entitetu, Federaciji BiH, Srbija je donirala 10.000 AstraZeneca vakcina i to su za sada jedine vakcine kojima raspolaže ovaj entitet.

Vlada Federacije BiH, nakon ponovljenog roka za dostavu ponuda za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, odabrala je 16. marta kompaniju Medimpex d.o.o. i naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa ovom firmom potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 18. marta, premijer Fadil Novalić najavio je da se prva isporuka vakcina Sputnik V od 100.000 doza očekuje tokom ove sedmice, ne precizirajući datum.

Međutim, ruski dobavljač nije u roku dostavio traženu dokumentaciju, koja uključuje i bankovnu garanciju za urednu provedbu ugovora, te je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH konstatovao da nisu ispunjeni uslovi iz člana 9. Ugovora o nabavi cjepiva protiv COVID-19.

Kompanija Medimpex je zatim objavila da odustaje od nabavke vakcina za ovaj entitet. U saopštenju su dodali da objavljivanje informacija da vakcine trebaju stići za tri dana od dana potpisivanja ugovora "predstavljaju očigledan pritisak na ponuđača i sve učesnike u ovom postupku".

Zbog izostanka nabave vakcina protiv korona virusa, 22. marta u Tužilaštvo BiH upućena je krivična prijava protiv čelnih ljudi te države.

Doktor Bakir Nakaš podnio je krivičnu prijavu u ime 24 građanina Bosne i Hercegovine protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva Federacije BiH.

Kao razlog je navedeno da u periodu od polovine septembra 2020. godine do polovine marta 2021. godine "nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva od virusa COVID-19, čime su povrijedili i ugrozili pravo na život i zdravlje građana Bosne i Hercegovine".

XS
SM
MD
LG