Dostupni linkovi

Tri dana poslije ugovora Federacija BiH očekuje Sputnik V


Hitna sjednica Vlade FBiH, uz izrazite zaštitne mjere preduzete zbog sprječavanja širenja korona virusa. Sjednica na kojoj se raspravljalo o nabavci vakcina održana je 16. marta 2021.
Hitna sjednica Vlade FBiH, uz izrazite zaštitne mjere preduzete zbog sprječavanja širenja korona virusa. Sjednica na kojoj se raspravljalo o nabavci vakcina održana je 16. marta 2021.

Nabavka 500 hiljada vakcina Sputnik V za Federaciju Bosne i Hercegovine (FBiH), jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, nije ugrožena, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ureda premijera Federacije BiH.

Potvrđeno je da se u ponedjeljak, 22. marta, očekuje potpisivanje ugovora sa ruskim direktnim investicionim fondom i kompanijom „Medimpex“ iz okoline Sarajeva, koja će biti dobavljač vakcine.

Sa ovom kompanijom Vlada Federacije BiH, posredstvom odgovorne institucije, Zavoda za javno zdravstvo ovog entiteta, 19. marta potpisala je ugovor o nabavci vakcine. Na osnovu ugovora, ova kompanija se obavezala da će isporučiti 500.000 doza vakcine za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini.

Prva isporuka od 100.000 doza vakcina očekuje se u roku od tri radna dana, nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od prozvođača. Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina će se isporučivati sukcesivno.

„Pripreme za otvaranje akreditiva u banci su napravljene, te bi tri dana nakon toga, trebalo da uslijedi i prva isporuka vakcine“, pojašnjeno je za RSE iz Ureda premijera Federacije BiH.

Kako su problem nastali?

Problematiziranje uvoza ruske vakcine za potrebe Federacije BiH, počelo je kada je kompanija „Krajinagroup“prošle sedmice Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, podnijela zahtjev za registraciju Sputnika V na tržištu BiH.

Prethodno je Agencija dala odobrenje ovoj kompaniji da interventno uveze za potrebe Republike Srpske iste vakcine.

Republika Srpska (RS) je izdvojila je 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina putem interventnog uvoza. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi “Krajinagroup”, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V, a vakcinacija prioritetnih skupina je u toku.

„Agencija je vršila kontrolu kvaliteta i izdavala nalaz kojim je potvrđivala da ispitivani uzorak odgovara deklarisanom kvalitetu, što je uslov da vakcina može biti i primijenjena“, rečeno je u odgovoru Agencije za RSE o načinu na koji je vakcina Sputnik V uvezena u BiH.

Kako Sputnik V stoji u Evropi?

Sputnik V je već odobren ili se trenutno ocenjuje u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Iako Evropska agencija za lijekove još nije dala odobrenje da se vakcina upotrebljava u EU, započela je "kontinuirani pregled" vakcine.

Interventni uvoz, kako su pojasnili iz Agencije, moguć je po zakonu koji je u slučaju RS odobravalo Ministarstvo zdravlja Republike Srpske.

Ukoliko Agencija registruje ovu vakcinu na bh. tržištu, interventni uvoz ove vakcine neće više biti moguć.

„Na osnovu zakonskih i podzakonskih odredbi interventni uvoz se koristi jedino za neregistrovane lijekove, u situacijama koje su zakonom definisane“, pojašnjeno je za RSE iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U praksi to znači da će vakcina Sputnik V moći da se nabavlja uz odobrenje firme koja je nosilac dozvole za stavljanje lijeka u promet.

Šta se zna o ruskoj Sputnik V vakcini, pogledajte OVDE

'Krajinagroup' i uvoz ruskih vakcina

Direktor „Krajinagroup“, Dejan Lukajić, za RSE kaže da ovaj proces neće otežati uvoz vakcina za potrebe Federacije BiH.

„Registracija ne ide tako brzo, a drugo, mi kada registrujemo, nismo jedini nego smo nosioci rješenja, a to nije smetnja za druge firme koje dobiju saglasnost proizvođača da uvezu vakcinu, zato što ćemo im mi tu saglasnost naravno dati“, kaže Lukajić.

Proces registracije lijeka može da traje i do 210 dana, kako je ranije pojašnjeno za RSE iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH oglasili su se saopštenjem u kome su opisali sadržaj ugovora s firmom "Medimpex", a o tome da li će biti nekih promjena vezanih za dostavu odgovora nema.

"S obzirom na to da Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u skladu s ugovorom, čeka dostavu potrebne dokumentacije, u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati više informacija", saopšteno je iz zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH .

Na upit RSE za sada nisu odgovorili iz kompanije „Medimpex“.

Sputnik V mogao stići u Federaciju BiH u januaru?

Ministar zdravlja Federacije BiH Vjekoslav Mandić potpisao je 22. januara dopis, koji je RSE imao na uvid, u kojem od Ministarstva vanjskih poslova BiH hitno traži da se putem ambasada BiH u Rusiji i Kini dostavi „sažetak karakteristika navedenih cjepiva protiv COVID 19, registraciju cjepiva u zemlji proizvođača, kao i sve ostale korisne informacije“, a radi direktne nabavke cjepiva.

Dopis kojim ministar zdravlja BiH traži od Ministarstva inostranih poslova BiH da preko Ambasade u Moskvi prikupi informacije o "karakteristikama" Sputnik V vakcine
Dopis kojim ministar zdravlja BiH traži od Ministarstva inostranih poslova BiH da preko Ambasade u Moskvi prikupi informacije o "karakteristikama" Sputnik V vakcine

Ambasador BiH u Rusiji, Željko Samardžija za RSE kaže kako je tada ruski direktni investicioni fond, koji je ovlašten za prodaju vakcina, bio spreman u kratkom roku da isporuči vakcine.

„Mi smo u Moskvi stupili u kontakt s ljudima iz Fonda za direktne investicije koji prodaje ruske vakcine. Nije bio neki problem, ni cijene, ni plaćanja. Ja sam tu informaciju kompletirao i poslao u sjedište. I ni do danas, skoro dva mjeseca, niko nas nije kontaktirao niti postavio dodatno potpitanje“, pojašnjava Samardžija.

Sada je, tvrdi on, situacija teža, jer kad pregovaraju državi organi to je jedno, a kad se ide preko kompanija drugo.

„Posrednici ne koriste uglavnom usluge diplomatsko – konzularnih predstavništava, oni imaju svoje dilere – fond radi sa fondom, a firma sa firmom. Mi ne možemo nešto posebno tu pomoći, to je vrlo nezahvalno. Tu se zidaju neke druge cijene, uključuju se posredovanja, prevoz, carina“, ističe Samardžija, te dodaje da, što se cijene tiče, ona se u slučaju direktne nabavke od Fonda ne mijenja i iznosi 9,95 dolara (7,99 eura) za jednu dozu.

Vakcine koje treba da stignu u BiH nabavljene su po cijeni od 14,31 eura po dozi.

Koliko je vakcina stiglo u BiH?

Federacija BiH do sada je dobila 10.000 AstraZeneca vakcina koje je donirala Srbija i to su za sada jedine vakcine kojima ovaj entitet raspolaže.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje koordinira dostavu vakcina u BiH putem COVAX mehanizma, saopštilo je kako će 24. marta u BiH stići 23.400 doza Pfizer/BioNTech. Od toga će Federaciji BiH biti isporučeno 15.210 doza.

Republika Srpska dobiće 7.578, a Brčko Distrikt 612 doza.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine. Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su preminule 73 osobe koje su bile zaražene korona virusom, saopšteno je iz nadležnih entitetskih institucija i Brčko distrikta. Među testiranih više od tri hiljade uzoraka, kod 818 osoba je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG