Dostupni linkovi

Internet i telefonski saobraćaj dostižu maksimum


Siluete korisnika laptopa i mobilnih uređaja pored Whatsapp loga, 28 mart 2020.
Siluete korisnika laptopa i mobilnih uređaja pored Whatsapp loga, 28 mart 2020.

Internet i telefonski saobraćaj u vreme korona virusa u Srbiji dostiže maksimume ali sistem za sada funkcioniše dobro, naveli su najveći telekomunikacioni provajderi u državi u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Potrošnja internet saobraćaja porasla je za oko 20 odsto u proteklih deset dana i svakodnevno nastavlja da raste, saopštila je za RSE kompanija VIP, jedan od tri najveća provajdera u državi.

"Dogodilo se i da je samo u jednom danu internet saobraćaj dodatno skočio za još 15 procenata. Ovakve promene i nagli porasti mogu da utiču na kvalitet i protok internet saobraćaja ka krajnjim korisnicima", naveo je VIP.

BLOG UŽIVO o korona virusu

VIP je saopštio da je govorni saobraćaj u proseku porastao za 35 odsto, kao i da se u novonastalim okolnostima kompanija trudi da svoje interfejse i sisteme drži operativnim.

"Preopterećenje smo imali samo prvi dan nakon uvođenja vanrednog stanja ali smo uspeli da za relativno kratko vreme omogućimo neometano odvijanje svih servisa", navodi se u odgovoru VIP-a za RSE.

Telekom Srbija naveo je da ta kompanija trenutno nije u prilici da dostavi statističke podatke ali da čini sve da internet i telefonski sistem ostane stabilan.

"Naši inženjeri 24 sata dnevno rade sve što je potrebno kako bi se izbegli eventualni problemi", naveli su za RSE u Telekomu.

Provajderi internet i telefonskih usluga saopštili su za RSE da je u vreme korona virusa najveći razlog za veće opterećenje linija to što građani i zaposleni u firmama koje to omogućavaju pre svega rade od kuće, kao i generalno masovnija upotreba interneta u uslovima nastalim pandemijom.

U vreme pandemije korona virusa milioni rade od kuće
U vreme pandemije korona virusa milioni rade od kuće

Njihova preporuka za očuvanje internet i telekomunikacionih kanala, kao i u svetu, su da korisnici tokom radnog vremena smanje upotrebu aplikacija i usluga koje zahtevaju velike protoke, kao što je video-striming i slanje velikih dokumenata.

Telenor: Video strim noću

Telenor, jedan od najvećih operatera mobilne telefonije u Srbiji, ranije je saopštio da je njegova mreža stabilna i da kompanija njen rad neprestano nadzire.

"Iz dana u dan protok glasovnog i internet saobraćaja dostiže novi maksimum i zato velika sredstva i resurse ulažemo u proširenje kapaciteta kako bi naša mreža bila dostupna i funkcionalna u svakom trenutku za privatne i poslovne korisnike, ali i medicinske radnike, hitne službe, ministarstva i ostale", naveo je Telenor.

Telenor je zamolio korisnike da skidaju samo neophodna dokumenta, a ostala u vreme manje opšte potrošnje interneta od ponoći do devet sati ujutru (00-09h).

Druga preporuka je da se pri slanju i razmenjivanju dokumenata koriste onlajn alati predviđeni za to, umesto da se prosleđuju kao prilog i-mejla.

"Ukoliko ste u mogućnosti, igrice ili video strim više koristite u vreme kada je manja potrošnja interneta", preporučio je Telenor.

RATEL: Telefonija normalno

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije Srbije RATEL saopštila je 21. marta da je internet saobraćaj povećan. RATEL je naveo da je na rast internet saobraćaja, osim rada od kuće, uticala i internet nastava za đake nakon zatvaranja škola zbog situacije sa korona virusom.

"Operatori elektronskih komunikacija ulažu napore da obezbede normalno funkcionisanje fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža i potrebne kapacitete. Takođe ukazuju na to da bi korisnici svojim ponašanjem na mreži mogli da pomognu kako bi se ublažile posledice aktuelne situacije", saopštio je RATEL.

Vodič za internet preživljavanje

Fondacija SHARE objavila je preporuke "Internet u doba pandemije-Vodič za preživljavanje" za očuvanje resursa globalne mreže: Manje strimuj, isključi autoplej i automatsko preuzimanje medija, uključi data sejvere, pređi na audio pozive-isključi video, bindžuj audio podkaste, skidaj noću ili isključi rutere i mobilne podatke dok spavaš, igraj single player i lokalne multiplayer igrice, odmori se od beskrajnog skrolovanja.

"Ako svi povedemo računa o internet infrastukturi, možda sprečimo gušenje provajdera, mobilnih operatera, otkazivanje aplikacija i servisa, ili čak potpuni prekid veze", naveo je SHARE.

Ta fondacija preporučila je alate i resurse za bolju i lakšu koordinaciju posla na daljinu: Najpre onlajn vodič kompanije GitLab, koja vodi istoimenu otvorenu platformu za razvoj i održavanje softvera, a koji detaljno opisuje brojne aspekte rada kompanije, od vebinara, korporativne kulture i pravila za članove tima do marketinga, finansija i pravnih pitanja.

Potom besplatni onlajn resurs CoronavirusTechHandbook. Taj priručnik predstavlja zajedničko mesto gde stručnjaci, tehnolozi, aktivisti i institucije sarađuju na brzom odgovoru na širenje virusa, a sadrži veliki broj linkova iz različitih sfera koji su u direktnoj vezi sa korona virusom. Prilikom prelaska sa Google Docs-a i Office paketa na platformu koja je bezbedna i slobodna za korišćenje, navodi SHARE, vredi isprobati CryptPad. Na kraju, predlaže se Mattermost softver otvorenog koda za organizovanje i praćenje radnih procesa nalik na Slack, koji funkcioniše tako što ga organizacije podižu na svoj server.

Za otvaranje sumnjivih mejl priloga i fajlova i njihovo konvertovanje u PDF SHARE preporučuje Dangerzone, alat otvorenog koda koji taj posao omogućava u bezbednom okruženju kako ne bi došlo do infekcije uređaja malicioznim softverom, naročito za novinare i aktiviste za zaštitu ljudskih prava koji su često mete phishing-a i sličnih napada.

Prethodnih dana američka kompanija Fejsbuk objavila je da je u cilju izbegavanja zagušenja interneta u Evropi privremeno smanjila brzine protoka video sadržaja na toj društvenoj mreži i Instagramu. Prethodno su kompanije Netfliks i Gugl najavile da će prilagoditi sistem emitovanja video sadržaja novonastaloj situaciji. Do ovih mera došlo je nakon velikog skoka u korišćenju interneta usled uvođenja vanrednih mera širom Evrope koje zahtevaju rad od kuće i društvenu izolaciju.

Gradovi sveta u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Evropska komisija pozvala je provajdere, operatere i korisnike internet usluga da u ovim vanrednim okolnostima spreče zagušenje mreže i obezbede otvoren internet. Platformama za prikazivanje preporučeno je da ponude standardne umesto HD sadržaja. Korisnici su pozvani da prilagode svoje opcije smanjenju potrošnje informacija tako što će koristiti bežični internet i manju rezoluciju sadržaja.

U Evropskoj komisiji naveli su da, i pored povećanog pristupa internetu, trenutno nema zagušenja na mrežama u Evropi ali su pozvali na oprez i nadgledanje situacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG