Dostupni linkovi

Klikom do kulture u vreme krize


Predstave online u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Teatri, muzeji i galerije u Srbiji, zatvoreni u periodu borbe protiv pandemije korona virusa, počeli su tokom samoizolacije da nude svoje predstave i izložbe putem interneta.

Pozorište u kući? Da, i to kako je i napisano, bez navodnika, s obzirom da nije reč o poznatoj televizijskoj seriji iz sedamdesetih godina prošlog veka, već o tome da beogradska pozorišta dolaze građanima u kuću. Tačnije – u njihovu digitalnu kuću.

Narodno pozorište u Beogradu počelo je tako 18. marta u 21 sati emitovanje svojih predstava na internetu, a prvi na digitalnom repertoaru bio je te večeri komad "Bela kafa" Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića. Publika je predstavu mogla videti na sajtu Narodnog pozorišta i na njegovom YouTube kanalu, na kojem je moguće, inače, pogledati i predstave "Bizarno" i "Livada puna tame".

"Ako su naši lekari i medicinsko osoblje na prvoj liniji borbe protiv ovog nevidljivog neprijatelja, mi umetnici smo odmah iza njih. Imunitet može dići i dobra predstava, dobar balet, dobra opera, time što će doneti radost, uzbuđenje, blagodet", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta i dodaje da će Drama, Opera i Balet imati po dva izvođenja nedeljno.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Nacionalni teatar je, kaže, iz svog Arhiva probrao najbolje i najuspešnije snimljene predstave. Uz njih, publika će biti u prilici da vidi i operske predstave iz sedamdesetih godina prošlog veka, sa divama poput Milke Stojanović i Brede Kalef, a setiće se i glumačkog barda Predraga Ejdusa u predstavi "Kirjanja".

"To je način da pozorište čak i u ovakvim dramatičnim okolnostima ne ugasi svoj plamen", poručuje upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Predstave Ateljea 212 na Fejsbuku

Sve dok traje vanredno stanje sa svojom publikom digitalno će se družiti i Atelje 212. U okviru akcije "Pozorište za sva vremena" 19. marta prikazan je čuveni "Kralj Ibi" Alfreda Žarija iz 1973. godine, a za 21. mart najavljena je predstava "Ranjeni orao" Mirjane Jakovljević, takođe iz sedamdesetih godina.

Na svojoj Fejsbuk (Facebook) strani Atelje će svakog utorka, četvrtka i subote emitovati svoje snimljene predstave od 20 sati. To će, kako je najavljeno, biti jedinstvena prilika da mlađa publika prvi put vidi neke predstave tog teatra, a starija da se podseti komada koji su nekada bili na repertoaru.

Najavu repertoara Atelje 212 početkom svake nedelje objavljivaće putem društvenih mreža.

"To je slamka spasa u ovoj surovoj stvarnosti, u borbi protiv korona virusa o kojem je naše znanje tako krhko. U celoj ovoj neprilici ovo je prilika da promovišemo antologijske predstave, koje smo svojevremeno štampali i na DVD-jima, da vidimo, dakle, najviše umetničke domete", kaže za RSE Svetozar Cvetković, glumac i nekadašnji upravnik Ateljea 212.

U nastojanju da prirede radost najmlađima, koji od 16. marta ne idu u školu i provode vreme u kućnoj izolaciji, emitovanje predstava preko društvenih mreža najavili su i Pozorište lutaka "Pinokio" i Teatar "Vuk".

"Pinokio" će igrati predstave bez prisustva publike u svom redovnom terminu, svake subote od 12 sati, a prenosiće ih uživo preko YouTuba, Facebooka i Instagrama. Deca će iz svojih domova videti najgledanije predstave tog pozorišta kao što su "Tri praseta", "Pepeljuga" i "Lepotica i zver".

Teatar "Vuk" će organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

Virtuelne ture

I druge ustanove kulture u Srbiji, zatvorene zbog borbe protiv širenja epidemije korona virusa, nude svoje sadržaje na digitalnim platformama.

Narodni muzej u Beogradu, zatvoren i za individualne posete od 16. marta, ponudio je virtuelnu šetnju kroz izložbu "Ivan Meštrović (1883-1962), Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu", kao i digitalno putovanje kroz Veliku galeriju i kolonadu karijatida na ulazu u tu nacionalnu ustanovu.

Na You Tube kanalu Narodnog muzeja moguće je "prošetati" i kroz stalnu postavku kojom je otvoren u junu 2018. godine posle rekonstrukcije započete 15 godina ranije, a objavljen je i prikaz 175 godina Narodnog muzeja.

U digitalnu sferu preselila se i Galerija Matice srpske, čiji su izložbeni prostori zatvoreni za posetioce od 17. marta. Kroz akciju "GSM s vama kod kuće", kako je navela na svom sajtu, želi da "svim ljubiteljima umetnosti učini boravak kod kuće ‘kulturnijim’".

'Svadba' u Narodnom muzeju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Beogradska filharmonija poklanja muzičke programe za najmlađe koji se mogu pronaći na njenom sajtu bgf.rs. Iako su nastupi orkestara obustavljeni zbog zabrane okupljanja, deca u svojim domovima neće ostati uskraćena za muziku. Naime, na sajtu Filharmonije mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka "Veštica i meastro", kao i kompozicije u izdanju i izvođenju BGF za "Moj prvi CD klasične muzike" - "Karneval životinja" i "Peća i vuk".

"Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici - ostani kod kuće i slušaj muziku", poručuje sa sajta Filharmonije direktor Ivan Tasovac.

Muzejske "vesti iz karantina"

I drugi muzeji, galerije i kulturni centri najavili su da će ostati u kontaktu sa publikom tokom predstojećeg perioda borbe protiv korona virusa, pa je tako Narodni muzej Kikinda pozvao sve da ga prate na Fejsbuku i Instagramu i očekuju muzejske "vesti iz karantina".

Beogradska galerija "Novembar" takođe je zatvorena za posete, a u međuvremenu posetioci mogu da pristupe njenom digitalnom prostoru. Trenutno se može posetiti aktuelna grupna izložba "Desiring machines" koju čine radovi umetnika među kojima su Ivana Bašić, Marija Avramović i Sam Twidale, Nataša Teofilović, Boštjan Čadež, Milena Milosavljević, kao i Gorana Bačevac, Adrienn Újházi i Orjen Djurić.

"Sada više nego ikad, umetnost može podići naše raspoloženje, ulepšati nam dane i doprineti našem mentalnom zdravlju", poručuju iz galerije "Novembar".

U vreme epidemije korona virusa Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pozvalo je ustanove kulture da učine maksimalno dostupnim digitalni sadržaj svojih programa i aktivnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG