Dostupni linkovi

Srbi sa severa Kosova: Neprihvatljiva ponuda iz Brisela


Most u Mitrovici koji razdvaja grad na severni i južni deo
Most u Mitrovici koji razdvaja grad na severni i južni deo
Predstavnici Srba sa severa Kosova u petak su zatražili raspisivanje referenduma u Srbiji na kojem bi se građani izjasnili između očuvanja Kosova u sastavu Srbije ili prihvatanja uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Oni su na zajedničkoj sednici jednoglasno usvojili zaključke u kojima se navodi da su doneli odluku o prikupljanju potpisa radi raspisivanja referenduma u Srbiji na kojem bi se građani izjasnili da li su za očuvanje Kosova u sastavu Srbije ili, kako su naveli, za prihvatanje nametnutih uslova radi dobijanja datuma o početku pregovora za pristupanje EU.

U jednom od zaključaka koji je pročitala predstavnica opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović navodi se da legitimno izabrani predstavnici naroda potvrđuju svoje ranije stavove i volju građana izraženu na referendumu u februaru 2012 o neprihvatanju institucija Republike Kosovo i odlučno izjavljuju da ostaju u sastavu Republike Srbije.

"Srpski narod i građani Republike Srbije su jedini nosioci suvereniteta i niko nema pravo da suprotno njihovoj volji potpisuje sporazume i druga akta o uspostavljanju vlasti nepriznate države tzv. Republike Kosovo na delu teritorije Republike Srbije", navodi se u zaključcima koji su jednoglasno podržani.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Krstimir Pantić izjavio je danas da ponuda Brisela nije prihvatljiva za Srbe na severu i da oni neće učestvovati u sprovođenju takvih rešenja.

"Mi moramo jasno poručiti da ovo što je ponuđeno u Briselu za nas nije prihvatljivo", rekao je Pantić na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova u Zvečanu, istakavši da se boji da je danas dan “D” i da će se u Briselu izvršiti pritisak na srpski pregovarački tim da pristane na nešto što nije u interesu ni srpske države ni srpskog naroda a ponajmanje Srba na Kosovu.

"Želimo u EU ali ne kao građani Kosova"

"Podsećam sve u Beogradu da treba da se pridržavaju Ustava Republike Srbije u kojem piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da niko nema pravo da stavlja potpis na nekakav dokument na kojem će stojati da se opštine na Kosovu i Metohiji pretvaraju u opštine koje će raditi po albanskim zakonima", rekao je Pantić.

On je naglasio da Srbi sa severa Kosova žele da Srbija napreduje ka EU i da budu deo EU ali ne kao državljani Kosova.

“Naša obaveza je da iskreno, složno, bez teških reči prema bilo kome iskažemo naš stav da nećemo prihvatiti da nam se bilo šta nameće, bilo da je reč o međunarodnoj zajednici, Albancima ili našoj Vladi”, rekao je Pantić.

On je naglasio da niko nema pravo da ubeđuje Srbe na severu Kosova da će živeti bolje zato što će komandiri policijske stanice u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću biti Srbi, jer su i do sada komandiri tamo bili Srbi, ističući da to nije ustupak.

Niko nema pravo da nam kaže da ćemo imati drugostepeni sud u Mitrovici u kome će većinski biti srpski radnici u tom pravosuđu, a niko nam ne kaže da ćemo potvrde da nismo osuđivani dobijati na papirima na kojima će stajati pečat Republike Kosovo, rekao je Pantić.

“Zbog svega toga mi moramo jasno poručiti da ovo što je ponuđeno u Briselu za nas nije prihvatljivo a Vlada Srbije ukoliko smatra da to nije dobro, onda postoje mehanizmi koje može da upotrebi i raspusti lokalne skupštine opština, uvede opštinska veća i onda ove sporazume neka sprovodi bez nas”, poručio je Pantić.
XS
SM
MD
LG