Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona' u Beogradu: Sat vremena ispred RTS-a


Četrnaesti protest '1 od 5 miliona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Četrnaesti protest '1od 5 miliona'

Učesnici četrnestog po redu protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu proveli su ove subote oko sat vremena na platou ispred zgrade Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Ispred zgrade javnog servisa održan je performans - emitovanje "Dnevnika slobodne Srbije" u kome su okupljeni obavešteni da se protestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom, emitovane su i vesti da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović pušten na slobodu protivno zahtevu tužilaštva, a da predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka još nije podneo ostavku.

Tokom "Dnevnika slobodne Srbije" ispred zgrade RTS-a okupljenima se obratila Vesna Lakićević zaposlena u Kolubari, koja je, kako navode organizatori, zbog organizacije protesta u Lazarevcu premeštena na niže plaćeno radno mesto, a u Beogradu poručila da se ne sme stati sa šetnjom.

"Ako to učinimo nema nam spasa", rekla je Lakićević. Ona je navela da je došla na protest u Beograd da kaže da se ne boji lošijih od nje i kazala da više nisu u pitanju radna mesta već "naši životi".

"Muka nas je spojilla da menjamo sistem", rekla je ona.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je, obraćajući se sa kamiona, da je taj sindikat zabranio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protivzakonito mu oduzevši reprezentativnost.

"Smeta im što smatramo da je policiji mesto sa narodom, a da je mesto lopovima u zatvoru, a ne u foteljama", rekao je Mijailović.

On je kazao da su policiji ruke vezane da im je zabranjeno da hapse kriminalce.

Mijailović je kazao da bi policajci mogli da podnesu desetine krivičnih prijava, ali "nemaju kome jer institucije više ne postoje".

Na vrata RTS-a u Takovskoj ulici izlepljene su plakate na kojima piše "Ja sam za blokadu RTS-a", "Lažov", "Počelo je" i plakata sa siluetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i plakat na kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin na kom je predstavljen kao junak iz akcionog filma "Rambo".

Na vrata RTS-a u Takovskoj ulici izlepljene su plakate na kojima piše "Ja sam za blokadu RTS-a", "Lažov", "Počelo je"
Na vrata RTS-a u Takovskoj ulici izlepljene su plakate na kojima piše "Ja sam za blokadu RTS-a", "Lažov", "Počelo je"

"Blokada upozorenja", kako su je organizatori protesta prethodno najavili, održana je pod parolom "Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas".

"Pošto rukovodstvo Javnog servisa ne da istini prostor u informativnom programu, pokazaćemo im mi kako izgleda 'Dnevnik slobodne Srbije'", saopštio je organizator.

Kolegijum RTS-a je reagovao na najavljenu blokadu zgrade ove televizije navodeći u saopštenju da organizatori protesta "prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu".

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" u odgovoru na ovo saopštenje tvrde da će blokadu RTS-a sprovesti i „kao podršku zaposlenima ove medijske kuće koji sada iz straha od odmazde svojih nadređenih ćute“.

Prethodno se na Terazijama učesnicima protesta obratio glumac Branislav Lečić. On je podsetio okupljene na 1991. godinu kada je bio na istom mestu. Rekao je da su i onda tražili da Bastilja (TV Beograd) otvori svoja vrata za suprotno mišljenje, da se čuje i glas drugih, "a ne samo one upevane, koji pevaju jedno te isto po nalogu vođe". "Sada imamo situaciju da se Bastilja razmnožila, sad imamo nacionalne frekvencije koje ništa drugo i ne rade nego što statistički obaveste da su se desili neki protesti, naveo je, dodavši da "ovaj narod nije zalud izašao na ulice" i da svaki medij to mora da prenese.

Protest je i ovoga puta počeo na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu gde se prisutnima obratio publicista Vladimir Dimitrijević, koji je između ostalog, poručio: "U zemlji u kojoj je sve postalo nasilje - od Beograda na vodi do spaljivanja kuća kritičara režima - ne smemo zaboraviti, jedini lek je pravna država, koju smo imali još u doba zakonopravila Svetoga Save i Dušanovog zakonika i za koju smo se vekovima borili."

Pravac protestne šetnje bio je plato ispred FIlozofskog fakulteta – Uzun Mirkova – Kolarčeva – Terazije – Kralja Milana – Kneza Miloša – Takovska.

Beograd, 9. mart 2019.
Beograd, 9. mart 2019.

Današnji protesti organizuju se na 28. godišnjicu demonstracija održanih na Trgu republike u Beogradu 9. marta 1991. u organizaciji tada opozicionog Srpskog pokreta obnove protiv režima Slobodana Miloševića.

Antivladini protesti "1 od 5 miliona" održavaju se u Beogradu svake subote od 8. decembra 2018. godine, a u međuvremenu su se proširili na više gradova Srbije.

Prvi protest 8. decembra u Beogradu pod nazivom "Stop krvavim košuljama“ održan je zbog napada na lidera "Levice Srbije“ Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Stefanović je tada napadnut sa leđa i, između ostalog, primio udarac u glavu štanglom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG