Dostupni linkovi

Protest 'Za sigurnu budućnost - Sandžak se budi' u Novom Pazaru


Novi Pazar, 9. marta 2019.
Novi Pazar, 9. marta 2019.

Nekoliko stotina Novopazaraca prošetalo je večeras gradskim šetalištem na protestu “Za sigurnu budućnost - Sandžak se budi”, koji je organizovala Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka u znak podrške građanskim protestima u Srbiji.

Kolona, u kojoj je bio lider ove partije Sulejman Ugljanin, narodni poslanici i visoki funkcioneri, krenula je od sedišta ove stranke, do gradskog sebilja, gde je članica Asocijacije mladih, studentica prava beogradskog univerziteta, Džejla Papić pročitala razloge ovog protesta.

“Izlaskom na protestnu šetnju građani Sandžaka daju podršku protestima građana Srbije i njihovim zahtevima i izražavaju spremnost da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakih mogućnosti za sve. Srpska skupština, srpska vlada i srpski predsjednik negiraju zločin genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka, u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara objektivan osjećaj nesigurnosti. Na ovaj način izražavamo protest zbog diskriminacije koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama sa javnim ovlašćenjima”, rekla je Papićeva.

Dodala je i da protestuju zbog "neprijateljskog odnosa srpskih državnih organa prema bošnjačkom narodu Sandžaka i njihovim legitimno izabranim predstavnicima izraženog kroz vjerski šovinizam, nacional fašizam i socijal rasizam".

”Protestujemo protiv izraženog apsolutizma i diktature u Srbji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. Protestujemo i što još nije rešen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda. Ovi protesti imaju za cilj sigurnu budućnost život dostojan čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve”, rekla je Papićeva.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima “Jedan od pet miliona”, “Jedan od 100”, “Za jednakost pred zakonom”, “Bošnjaci u Ustavu”, “Stop diskriminaciji Bošnjaka” i “Sandžak autonomija”.

Šetnja je protekla mirno, bez incidenata, uz pojačano prisustvo policije.

XS
SM
MD
LG