Dostupni linkovi

Princ Andrew dobio pristup dokumentu u slučaju Giuffre i Epstein


Princ Andrew i Virginia Giuffre
Princ Andrew i Virginia Giuffre

Britanski princ Andrew dobio je pristup zapečaćenom dokumentu za koji njegovi advokati vjeruju da bi mogao pomoći u okončanju slučaja seksualnog zlostavljanja koji je pokrenula Virginia Giuffre.

Američki sudija dao je dozvolu da se sporazum između Giuffre i osuđenog seksualnog prestupnika Jeffreyja Epsteina proslijedi prinčevim advokatima.

Advokati Virginie Giuffre dali su ponudu za objavljivanje dokumenta, ali vjeruju da će to biti "nebitno" za sudski spor.

Vojvoda od Yorka (61) uporno negira navode Virginie Giuffre.

Giuffre (38) tvrdi da ju je princ seksualno napastovao na tri lokacije, uključujući u New Yorku.

Andrew B Brettler, koji zastupa princa Andrewa, tvrdio je na prethodnom ročištu da je Giuffre sklopila "sporazum o nagodbi" sa Epsteinom kojim bi se okončala njena trenutna pravna tužba.

Tokom prvog pretpretresnog ročišta u predmetu prošlog mjeseca, advokat princa Andrewa rekao je da sporazum "oslobađa vojvodu i druge od bilo kakve potencijalne odgovornosti".

Prinčevi advokati rekli su na sudu da se Giuffre 2009. složila da neće tužiti nikoga drugog povezanog s Epsteinom kada je riješila svoj odštetni zahtjev protiv milijardera, koji je preminuo u zatvoru 2019. godine.

U sudskom dokumentu podnesenom u srijedu (6. oktobar), američka sutkinja Loretta Preska pristala je na zahtjev advokata Virginie Giuffre, Davida Boiesa, da vojvodin pravni tim dostavi dokument.

Boies je ranije rekao o dokumentu: "Iako vjerujemo da je oslobađanje irelevantno za slučaj protiv princa Andrewa, sada je ta usluga prihvaćena i slučaj prelazi na utvrđivanje merituma, vjerujemo da su advokati princa Andrewa imali pravo na preispitivanje oslobađanja i navođenje bilo kakvih argumenata za koje smatraju da su odgovarajući".

Tada poznata kao Virginia Roberts, Guiffre tvrdi da ju je princ napao u londonskoj kući Epsteinove suradnice Ghislaine Maxwell, te u Epsteinovim kućama na Manhattanu i Little Saint Jamesu, na Djevičanskim otocima SAD-a.

U njenom slučaju se tvrdi da je princ Andrew učestvovao u seksualnim radnjama bez pristanka Giuffre, uključujući i kada je imala 17 godina, znajući koliko ima godina i "da je bila žrtva trgovine ljudima".

Princ dosljedno negira te tvrdnje, a 2019. je rekao za BBC da se "to nije dogodilo".

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG