Dostupni linkovi

Epsteinova smrt pokreće nova pitanja


Usred otkrića o okolnostima smrti Jeffreyja Epsteina, savezne vlasti pojačale su paralelne istrage o tome što je pošlo po zlu u zatvoru na Manhattanu, gdje se Epstein nalazio iza rešetaka. Također postavlja se pitanje ko bi se sada mogao suočiti sa optužbama za pomaganje ili omogućavanje u onome za šta vlasti kažu da je bilo bijesno seksualno zlostavljanje maloljetnih djevojaka.

Jedna od novih informacija objavljenih o Epsteinovoj smrti jeste da jedan od njegovih stražara koji je bio na smjeni kada je Epstein umro, nije bio regularni zatvorski čuvar.

Serene Gregg, predsjednica američke Federacije državnih službenika Lokal 3148, rekla je za Washington Post kako je jedan od stražara nije bio stalni zaposlenik već da je popunjavao poziciju zbog nedostatka osoblja sa kojim se zatvor suočavao.

Pored toga, kako se navodi u izvještaju AP-a, Epsteina je trebalo da provjerava stražar otprilike svakih 30 minuta.

Ali istražitelji su saznali da te provjere nisu izvršavane nekoliko sati prije nego što je Epstein pronađen, saopštila je, pod krinkom anonimnosti, jedna od osoba upoznata sa slučajem.

Druga osoba upoznata sa radnjama u zatvoru rekla je da je Epstein pronađen sa posteljinom oko vrata. Ta osoba takođe nije bila ovlaštena za otkrivanje podataka o istrazi i govorila je pod uslovom anonimnosti, navodi AP.

Milijarder Jeffrey Epstein pronađen je bez znakova života u svojoj zatvorskoj ćeliji, gdje je čekao suđenje zbog optužbi za seks trgovinu. Njegovo tijelo otkriveno je u subotu u 06:30 po lokalnom vremenu u New Yorku.

U trenutku njegove smrti Epstein je bio u zatvoru bez kaucije i suočavao se do 45 godina zatvora zbog optužbi za trgovinu seksom, seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja maloljetnih djevojaka.

Američki ministar pravde William Barr jučer je saopštio da su u slučaju Epsteinove smrti pronađene 'brojne neregularnosti' te da če se istraga o ovom slučaju nastaviti.

U isto vrijeme Barr je saopštio da će Epsteinovi saučesnici biti izvedeni pred pravdu. "Žrtve zaslužuju pravdu i dobit će je", rekao je Barr.

Epstein se nalazio pod nadzorom nakon što je dvije sedmice ranije pronađen sa ranama oko vrata i u polusvjesnom stanju. No krajem jula skinut je sa nadzora i vraćen u posebne smještajne jedninice u zatvoru.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG