Dostupni linkovi

Amerikanka tuži britanskog princa Andrewa za seksualno zlostavljanje


Britanski princ Andrew i Virginia Giuffre
Britanski princ Andrew i Virginia Giuffre

Amerikanka koja tvrdi da je sa 17 godina dovedena u Veliku Britaniju radi seksualnog odnosa s vojvodom od Yorka, podnijela je tužbu u New Yorku tvrdeći da ju je zlostavljao.

Virginia Giuffre, koja je podnijela tužbu protiv seksualnog prestupnika Jeffreya Epsteina, tvrdi da ju je princ Andrew seksualno napao u Londonu i New Yorku.

Princ Andrew (61) negira njene tvrdnje.

Slučaj Virginije Giuffre poziva se na njujorški Zakon o žrtvama djece koji je proširio prava žrtava i sada im omogućuje da tuže navodne zlostavljače.

Tvrdi se da se princ upuštao u seksualne radnje bez njenog pristanka, znajući koliko ima godina i "da je žrtva trgovine ljudima".

Navodi se da "ekstremno i nečuveno ponašanje" i dalje uzrokuje gospođi Giuffre, koja sada ima 38 godina, "značajnu emocionalnu i psihološku uznemirenost i štetu".

"U ovoj zemlji nijedna osoba, bilo predsjednik ili princ, nije iznad zakona i nijedna osoba, bez obzira na to koliko je nemoćna ili ranjiva, ne može biti lišena zaštite zakona", navodi se u dokumentima, prenosi BBC.

"Prije 20 godina, bogatstvo, moć, položaj i veze princa Andrewa omogućili su mu da zlostavlja uplašeno, ranjivo dijete bez nikoga da je zaštiti. Davno je prošlo vrijeme da bude pozvan na odgovornost."

Govoreći o navodima Virginije Giuffre u 2019. godini, princ Andrew je rekao da se oni "nikada nisu dogodili".

"To se nije dogodilo. Apsolutno vam mogu kategorički reći da se to nikada nije dogodilo. Ne sjećam se da sam ikada sreo ovu damu, nikako", rekao je princ za BBC.

U jednoj kasnijoj izjavi, princ Andrew je kazao: "I dalje nedvosmisleno žalim zbog loše procijenjene povezanosti s Jeffreyjem Epsteinom.

"Njegovo samoubistvo ostavilo je mnoga pitanja bez odgovora, posebno za njegove žrtve i duboko saosjećam sa svima koji su pogođeni i žele neki oblik završnog procesa. Mogu se samo nadati da će oni s vremenom moći obnoviti svoje živote. Naravno, spreman sam pomoći bilo kojoj odgovarajućoj agenciji za provođenje zakona u istrazi, ako to bude potrebno", rekao je princ Andrew.

U novoj pravnoj žalbi se navodi da su princ i njegovi predstavnici odbili zahtjeve da dostave "sve činjenice, kontekst ili objašnjenje koje ima i da istraže alternativne pristupe rješavanju sporova".

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG