Dostupni linkovi

Nasilje i seksualno uznemiravanje žena u britanskoj vojsci


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više od pola žena u britanskoj vojsci doživjelo je maltretiranje, seksualno uznemiravanje i diskriminaciju tokom karijere, ukazuje izvještaj komiteta pri britanskom parlamentu objavljen u nedjelju, 25. jula, kojim je Ministarstvo odbrane optuženo za neuspjeh i zatražene su promjene u pomoći ženama, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Nasilje i seksualno uznemiravanje žena u britanskoj vojsci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:36 0:00
Direktan link

Hiljade intervjua

Skoro dvije trećine žena u oružanim snagama Velike Britanije iskusilo je maltretiranje, seksualno uznemiravanje i diskriminaciju, navodi se u izvještaju koji naglašava da britanska vojska "ne uspijeva da zaštiti" ženske regrute, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Najavljujući istragu o tretiranju žena u oružanim snagama kao jednu od najvitalnijih u svojoj istoriji, Komitet za odbranu pri britanskom parlamentu saopštio je da je 62 odsto od 4.106 intervjuisanih veteranki i vojnikinja koje su trenutno u službi, svjedočilo ili bilo žrtva "neprimjerenog ponašanja".

Primjeri "šokantnih dokaza" uključivali su navode o grupnom silovanju, nuđenju seksa za napredovanje i maltretiranja nakon odbijanja tih ponuda, dok je 11 odsto žena otkrilo da je doživjelo seksualno uznemiravanje u proteklih 12 mjeseci.

Poslanici su također otkrili nedostatak povjerenja u sistem žalbi, a šest od 10 žena je izjavilo da nisu prijavile maltretiranje, uznemiravanje ili diskriminaciju. Od onih koje su se žalile, trećina je to iskustvo ocijenila kao "izuzetno slabo".

U parlamentarnom izvještaju poziva se Ministarstvo odbrane (MoD) da prebaci slučajeve silovanja i seksualnog nasilja s vojnog na civilni sudski sistem, jer statistika otkriva nižu stopu osuđujućih presuda nego na civilnim sudovima, posebno za silovanje.

Između 2015. i 2020. godine prosječna stopa osuđujućih presuda za silovanje u redovnim sudovima, prema podacima vlade, bila je približno 34 odsto dok je pred vojnim sudovima iznosila 16 odsto, napisao je Gardijan.

'Muški klub'

Žene, koje čine 12 odsto redovnih oružanih snaga britanske vojske, odnosno njih 20.000, vjerovatnije će biti izložene maltretiranju, uznemiravanju i diskriminaciji, pokazuje istraživanje Komiteta za odbranu britanskog parlamenta, uz podatak da je 10 puta vjerovatnije da će žene u vojsci doživjeti seksualno uznemiravanje nego muškarci, prenosi BBC.

Dvije žrtve seksualnog nasilja u britanskoj vojsci s kojima je britanski javni servis razgovarao i koje su dostavile dokaze Komitetu za odbranu parlamenta opisale su vojsku kao "muški klub" koji su nakon seksualnog zlostavljanja i pokušaja prijave, na kraju napustile.

Štiteći njihov identitet, BBC nije koristio njihova prava imena.

Rebeka je žrtva silovanja koja kaže da kada se žalila, njena borba nije bila samo za pravdu, već i protiv sistema. "Kažu da si napadnuta jer previše piješ. Kažu da si to ti, da je to tvoja percepcija. Ne vjerujemo ti", ispričala je Rebeka za BBC dodajući da sada radi u dobrotvornoj organizaciji Centar za vojnu pravdu koji je vodio kampanju da se slučajevi silovanja trebaju rješavati van vojnog sistema.

Sofija je do 2017. bila oficirka u Kraljevskoj mornarici, ali je nakon seksualnog uznemiravanja i bezuspješnog pokušaja žalbe, napustila mornaricu i slučaj uspješno odnijela pred civilni sud. Njen advokat Ahmed Al-Nahas tvrdi da ima na desetine sličnih slučajeva, dok o sistemu vojnih pritužbi kaže da on "ne odgovara svrsi", prenio je BBC.

Uskraćena pravda

Predsjednica parlamentarnog Podkomiteta za žene u oružanim snagama Velike Britanije Sara Aterton (Sarah Atherton), kaže da je lanac komande iznevjerio žensko osoblje i da je ženama iz vojne službe uskraćena pravda, prenosi CNN.

Aterton, veteranka koja je predvodila parlamentarnu istragu o tretiranju žena u britanskoj vojsci, kazala je da je "sistem pritužbi žalosno neadekvatan“, objašnjavajući da postoje optužbe da su "visoki oficiri gurali pritužbe pod tepih kako bi zaštitili sopstvenu reputaciju i karijeru".

"Sada kada su pitanja za žene u vojsci izložena, vrijeme je da počnemo štititi one koji nas štite", rekla je Aterton uz napomenu da uprkos njihovim svjedočenjima, devet od 10 ženskih službenika i dalje preporučuje karijeru u vojsci.

Prema izvještaju britanskog parlamenta, dodaje CNN, svjedočenja žena u britanskoj vojsci - data u poverljivim i javnim iskazima - između ostalog ukazuju na seksualno napastvovanje drogom, seksualno iskorištavanje mlađih od 18 godina i uopšteno kulturu straha.

Izvještaj je prvi te vrste, naglašava CNN dodajući da je britansko Ministarstvo odbrane najavilo da ukida uobičajena ograničenja koja sprječavaju osoblje vojne službe da doprinese parlamentarnim istragama uz napomenu da će ministarstvo ostati posvećeno "eliminisanju svih neprimjerenih ponašanja".

Pitanje kulture rada

Uz "šokantne dokaze" o maltretiranju, uznemiravanju i seksualnim napadima unutar oružanih snaga, parlamentarni izvještaj utvrdio je da Ministarstvo odbrane ne uspijeva da zaštiti žene iz službe i pomogne im da ostvare svoj puni potencijal, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Zbog svog pola, žene u vojsci suočavaju se s raznim izazovima iz dana u dan, navodi se u izvještaju koji osim o problemima seksualnog zlostavljanja ukazuje na pitanja kulture rada u vojsci. Ženama u službi nije obezbijeđena prikladna uniforma i oprema, a tri četvrtine veteranki reklo je da nisu imale pomoć pri prelasku s vojnog na civilni život.

Sara Aterton, konzervativna poslanica i predsjednica Podkomiteta za žene u oružanim snagama kazala je da se žene, između ostalog, suočavaju s "preprekama za napredovanje, pitanjima u vezi s porodicom i brigom o djeci, zlostavljanjem i pretjeranom zastupljenošću u sistemu pritužbi protiv službe".

To mišljenje, ukazuje list, ponovio je i predsjednik Komiteta za odbranu Tobijas Elvud (Tobias Ellwood) upozorivši da je potrebno uraditi više da bi se zaštitile i obezbijedile vojnikinje i veteranke, koje je Ministarstvo odbrane "iznevjerilo u mnogim slučajevima“.

Kazao je da je o pitanju seksualnih napada i silovanja Komitet sproveo detaljna istraživanja tokom nekoliko mjeseci ponudivši "tačno i iskreno razumijevanje problema s kojima se žene suočavaju".

"Ovo nije trka do dna ili pitanje spašavanja obraza. Trebalo bi da to pitanje smjestimo u srce našeg rada", rekao je Elvud.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG