Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića


Novinar Milan Jovanović ispred obnovljene kuće

Suđenje optuženima za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanović nastavljeno je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu.

Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine oko 3.30 časova zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, ali su oni uspeli pobeći.

Kao nalogodavac, optužen je Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka u kojoj je i kuća oštećenog Jovanovića.

Suđenje je posle tromesečne pauze nastavljeno ispitivanjem Jele Deljanin, Jovanovićeve supruge. Branioci optuženih su, kako prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS), tražili da se ponovo vrati u noć, 12. decembra 2018. i ispriča šta se tačno desilo.

„Čula sam u 15 do 3 sati ujutru dva, tri pucnja. Zvuk je bio sličan petardi. Izašla sam na terasu i videla automobil koji odlazi. Pogledala sam ka garaži i videla plamen i dim. Pojurila sam ka prizemlju i kroz gusti dim, lavovskom snagom, izvukla supruga napolje“, rekla je Deljanin, preneo je UNS.

Kako se navodi u izveštaju UNS-a, na uporna pitanja advokata odbrane šta je izgorelo, Deljanin je bila izričita da je sve nestalo u plamenu. „Sva dokumenta, stvari, novac za ‘crne dane’, sve je izgorelo“, rekla je supruga Milana Jovanovića.

Navela je da posle svega što joj se desilo ne može mirno da spava, uz misli da će im opet neko zapaliti kuću.

Kao i njen suprug, novinar Milan Jovanović, Jela Deljanin je na suđenju rekla da im je nepoznati čovek došao sa novčanom ponudom da se ovo suđenje „stavi pod tepih“.

Kuća novinara Milana Jovanovića u Grockoj zapaljena je u noći 12. decembra 2018. godine, kada su na garažu koja je u sastavu kuće bačeni molotovljevi kokteli. Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara 2019., zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Osim Simonovića, koji je optužen kao nalogodavac paljenja kuće Jovanovića, u ovom procesu kao izvršioci i pomagači optuženi su i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Sledeće ročište zakazano je za 1. jul.

XS
SM
MD
LG