Dostupni linkovi

Predsjednik VSTV BiH: Istražiti zašto neki predmeti stoje u ladicama


Nedopustivo da postoje predmeti koji stoje u ladicama: Halil Lagumdžija

Odgovarajući članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija rekao je da je nedopustivo da postoje predmeti koji stoje u ladicama i nisu u sistemu i radu, te da takvi slučajevi moraju biti istraženi.

Na pitanje člana Komisije Branislava Borenovića šta će preduzeti po pitanju toga što Tužilaštvo BiH ne koristi CMS sistem prilikom dodjele predmeta, Lagumdžija je potvrdio da je Kancelarija disciplinskog tužioca detektovala taj problem i da je protiv glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić pokrenut disciplinski postupak.

"Mislim da je prva tačka disciplinske tužbe neprimjenjivanje CMS-a. Kakav će biti ishod neću komentarisati, ali mogu samo reći da je tužba dostavljena na odgovor glavnom tužiocu. Čuo za neke slučajeve zlouptreba CMS sistema i moj stav je da onaj ko zloupotrebljava CMS sistem treba da ostane bez posla", istakao je Lagumdžija.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV BiH podnio je 2. aprila disciplinsku tužbe protiv Gordane Tadić zbog zanemarivanja obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata.

Takođe se navodi da je Tadić propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Osim toga, navedeno je i narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Lagumdžija je naveo da podržava izmjene i dopune Zakona o VSTS-u u pogledu ograničavanja mandata predsjednicima sudova na dva mandata, te istakao da vjeruje da veliki broj nosilaca pravosudnih funkcija obavlja posao pošteno i profesionalno, ali da oni koji to ne rade na takav način - trebaju biti odstranjeni iz pravosuđa.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu počela je s radom 26. maja 2020. godine i do sada je dobila podršku velikog broja međunarodnih organizacija i stranih ambasada u BiH.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je da će pred Komisijom biti saslušani još neki predstavnici pravosuđa u BiH i da bi Komisija do kraja juna trebala da Predstavničkom domu podnese izvještaj o svom radu.

U izvještaju o napretku Evropske komisije koji je predstavljen 6. oktobra 2020. godine, navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG