Dostupni linkovi

Nelson: Istražna komisija Parlamenta BiH može pojačati odgovornost pravosuđa


Eric Nelson
Eric Nelson

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson održao je u utorak 7. jula online sastanak s članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

Kako je nakon sastanka saopćeno iz Američke ambasade u BiH, ambasador se sastao sa članovima komisije kako bi razgovarao o tome kako rad komisije može pojačati pravosudnu odgovornost i unaprijediti vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Komisije održanoj 6. jula u Sarajevu obavljeno je saslušanje sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Perić je na toj sjednici ocijenio da pravosuđa gotovo nema u Bosni i Hercegovini, da ga kontrolišu vladajuće politike, izrazivši potom sumnju da je pravosuđe uopće moguće izvući iz krize.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, počela je sa radom 26. maja 2020. godine i do sada je održala nekoliko sjednica.

Između ostalog, komisija je na jednoj od ranijih sjednica usvojila zaključke kojim je zatražila od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) odgovore na pitanja na koji način se dodjeljuju predmeti pojedinačnim tužiocima, koji sistem koriste i tko o tome odlučuje.

Iz VSTV-a su odgovorili Komisiji da izlaze iz okvira svojih nadležnosti.

XS
SM
MD
LG