Dostupni linkovi

Gorušanović Butigan: Potreban novi zakon o VSTV-u i reforma pravosuđa


Visoko sudsko i tužilačko vijeće, arhivska fotografija

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini nije dovoljno efikasno i transparentno, rečeno je u ponedjeljak 25. januara na sastanku privremene predsjedavajuće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Sanele Gorušanović Butigan i članova Parlamentarne istražne komisije za utvrđivanje stanja u toj oblasti.

Gorušanović Butigan kazala je da rezultati rada pravosuđa u BiH nisu dobri, da su neophodne reforme pravosuđa kao i novi zakon o VSTV-u.

Takođe je navela da je VSTV institucija koja mora raditi transparentno i imati saradnju sa pravosudnim institucijama u BiH. No, ona je rekla da vjeruje u pravosuđe, te da je i pored lošeg imidža koji ono trenutno ima u javnosti moguće napraviti pozitivne pomake.

Rečeno je između ostalog da u BiH postoji 19 tužilaštava, 362 tužitelja.
U 2019. ukupno je potvrđeno 10 optužnica srednje korupcije i tek jedna visoke.

"Podaci su tačni, jer ste ih dobili iz ove institucije i apsolutno su signal crvene boje", kazala je Gorušanović Butigan članovima Parlamentarne istražne komisije.

Sanela Gorušanović-Butigan za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova Federacije BiH i od 24. juna 2020. godine obavljala je funkciju potpredsjednice VSTV-a.

Za privremenu predsjednicu izabrana je nakon što je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnio 20. decembra pisanu ostavku.


Ostavka na sve funkcije u VSTV-u je uslijedila nakon što se Tegeltija našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Izbor novog rukovodstva VSTV-a najavljen je 11. i 12. februara.

Reforma pravosuđa u BiH traje od 2003. godine i do sada su, prema podacima Transparency Internationala Bosne i Hercegovine, brojni donatori, među kojima preovladava EU, u pravosuđe uložili oko 50 miliona eura.

XS
SM
MD
LG