Dostupni linkovi

Novo rukovodstvo VSTV BiH: Prioritet borba protiv korupcije


Halil Lagumdžija, novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH
Halil Lagumdžija, novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Novo rukovodstvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), u prvom obraćanju javnosti nakon što su u srijedu 10. februara izabrani na funkcije, poručilo je da su spremni da predano rade na reformi pravosuđa.

"Prioritet će nam biti da zajedno sa sudijama i tužiocima svi zajedno zasučemo rukave i krenemo aktivno u borbu protiv korupcije. Takođe, da omogućimo lakši pristup građanima sudu, te da ubrzamo rješavanje predmeta ratnih zločina u skladu sa revidiranom Strategijom za procesuiranje ratnih zločina u kojoj su znatno smanjeni rokovi", kazala je potpredsjednica VSTV-a i dugogodišnja tužiteljica Biljana Simeunović.

Sudija Suda BiH Halil Lagumdžija novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kazao je da je prvi korak novog rukovodstva uspostavljanje povjerenja građana u pravosudne institucije koje je znatno narušeno.

"Sve dok povjerenje ne bude vraćeno, neću biti zadovoljan. Insistirat ću na hitnom usvajanju izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, koji će unaprijediti odredbe o sastavu, procesu imenovanja i napretku integriteta. Želim da vidim i transparentniji proces zapošljavanja na funkcijama i poštivanje regulativa", kazao je Lagumdžija.

Potpredsjednica Sanela Gorušanović Butigan, takođe sudija, koja je od ostavke bivšeg predsjednika Milana Tegeltije 20. decembra, obnašala čelnu funkciju VSTV-a kazala je da je dovoljno upoznata sa situacijom i manjkavostima u radu i ove institucije i drugih pravosudnih insttucija.

‘’Novo rukovodstvo sačinjeno je od dvoje sudija i tužioca koji su spremni svoje znanje i iskustvo uložiti kako bi se odblokirao proces reformi i pravosuđe poboljšalo. Nemojte sumnjati da ćemo dati sve od sebe da uradimo dobar posao’’, kazala je Gorušanović Butigan.

Na novinarsko pitanje kako komentarišu navode bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije da je procedura izbora novog rukovodstva ove institucije nezakonita, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je ova procedura bila jedina moguća u datoj situaciji.

“Situacija do koje je došlo u vezi sa njegovom ostavkom nije do kraja normirana. Donesene su odluke za koje mislim da su jedine moguće pravilne. U smislu nekih reperkusija neće biti negativnih posljedica. Ja lično želim učiniti sve da sve ovo krene u jednom pozitivnom pravcu’’, kazao je Halilović.

Bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnio je 20. decembra pisanu ostavku na sve funkcije u ovom tijelu, nakon čega su članovi VSTV-a jednoglasno izabrali Sanelu Gorušanović-Butigan za privremenu predsjednicu vijeća.

Ostavka je uslijedila nakon što su članovi VSTV izglasali zaključak kojim su pozvali predsjednika Tegeltiju da podnese ostavku.

Tegeltija ja odmah po izglasavanju ovog zaključka ušao na sjednicu i lično sekretarijatu VSTV-a predao pismenu ostavku.

Ostavka na sve funkcije u VSTV-u je uslijedila nakon što se Tegeltija našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

XS
SM
MD
LG