Dostupni linkovi

Disciplinske tužbe protiv predsjednika Suda BiH i glavne državne tužiteljice


Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Tužba protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

U disciplinskoj tužbi protiv tužene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić navedeno je zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Takođe se navodi da je Tadić propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Osim toga navedeno je i narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Tužba protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća” i “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.

Disciplinska tužba protiv Debeveca odnosi se na neprimjeren kontakt sa osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi.

Takođe spočitava mu se i upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku.

U disciplinskoj prijavi navedeno je i namjerno davanje nedovoljne informacije VSTV-u o imovini tuženog u inostranstvu, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene Vijeću, navode iz UDT-a.

XS
SM
MD
LG